25. februar 2010

PRELET: nagrade, nagrade, nagrade

Čas me je povozil in nimam ga dovolj, da bi omenil vsako podelitev filmskih nagrad, ki se je v zadnjih tednih odvijala na različnih koncih sveta. Tukaj je kratek pregled dogajanaj v zadnjih dveh tednih.

Kot sem ravno pisal, v Londonu so podelili Bafte.

V soboto se je zaključil 60. filmski festival v Berlinu. Turški Med je bil nagrajen z zlatim medvedom, Polanski pa svojega srebrnega za režijo ni mogle priti, ker je pač v hišnem priporu v Švici. Seznam vseh nagrajencev lahko med drugim preberete uradni strani festivala.

Združenje scenaristov, ki je pred dvema letoma s stavko na kolena spravilo skoraj ves Hollywood, je svoji letošnji nagradi pričakovano podelilo filmoma Bombna misija za izvirni in V zraku za prirejeni scenarij.

Prejšnji torek so se v Los Angelesu zbrali nominiranci za letošnje oskarje, se skupaj slikali, pokramljali o prihodnjih projektih in verjetno obrali vse zadnje govorice v mestu angelov. Od obeh producentov podelitve so dobili tudi nasvet, pravzaprav bolj ukaz, kakšen naj bo njihov govor. Po 45 sekundah jih bodo menda brez milosti odslovili z odra. Res, da se zna zaradi bednih govorov stvar precej zavleči, vendar ne morem reči, da ravno pozdravljam odločitev producentov - najbolj zabavni govori, ki so nam ostali v spominu so bili prav taki, ki so v principu nezaželeni - razvlečeni, solzavi in zmedeni.

V Madridu so podelili španske nacionalne nagrade Goya. Morda ste slišali, da je smetano (osem kipcev) odnesla srhljivka Celica 211 o vstaji zapornikov med katerimi se po naključju znajde tudi novi paznik, tehnične kategorije pa je obvladoval zgodovinski spektakel Agora, Alejandra Amenábarja (tistega, ki je posnel tudi Vsiljivce, Odpri oči in dobil oskarja za Morje v meni). Celoten seznam nominirancev in nagrajencev je tukaj. Več se je sicer govorilo zaljubljencih Cruz-Bardem, ki sta se prvič skupaj pokazala v javnosti. Sedela sta sicer skupaj, vendar sta prišla in odšla ločeno. Dvorano pa je na noge spravil Pedro Almodovar, ki je ustregel Španski Akademiji in podelili nagrado za najboljši film. Znano je, da med režiserjem in vodstvom vlada nekakšna napetost, čemur naj bi pripisali tudi dejstvo, da njegovi Zlomljeni obrazni niso bili poslani Ameriški akademiji, kot kandidat za tujejezičnega oskarja. Predvsem španski mediji, so se razpisali, da je bila bojna sekira s to potezo očitno zakopana.

Ne le v Španiji, tudi na Irskem imajo svoje filmske nagrade. Letos je glavno odnesel The Eclipse, o vdovcu, ki menda vidi duhove. Jim Sheridan, ki je naredil remake danskega filma Brata, je bil nagrajen kot režiser, Colin Farrell kot najboljši igralec v Ondine, modrooka Saoirse Ronan pa kot najboljša igralka v The Lovely Bones. V mednarodnih kategorijah, so slavili The Hurt Locker, Meryl Streep in Robert Downey Jr.. Za celoten seznam sedmih nagrad Irske filmske in televizijske akademije obiščite njihovo uradno stran.

Celozaslonsko zajemanje 25.2.2010 162138.jpg Celozaslonsko zajemanje 25.2.2010 162131.jpg

Londonski kritiki so 30. podelili svoje nagrade in za film leta izbrali francoskega Preroka, Kathryn Bigelow je najboljša režiserka, Christoph Waltz in Mo’Nique pa, kljub stranskim vlogam, igralca leta. Več >>

Akademija za znanstveno-fantastične in fantazijske filme ter grozljivke je neprofitna organizacija, ki nagrajuje filme, ki jih oskarji in podobne nagrade rade spregledajo, vendar jih ima rado široko občinstvo. Imenujejo se Saturn Awards. Akademijo je leta 1972 ustanovil filmski zgodovinar Dr. Donald A. Reed. Zaradi pomanjkanja financ so najprej razdeljevali plakete, od leta 1978 pa podeljujejo kipce s podobo planeta Saturna. Nominacije za 36. podelitev lahko pogledate na uradni strani. Največ, deset, nominacij ima Avatar, Sherlock Holmes jih je zbral osem, po sedem pa so jih dobile Neslavne barabe in Varuhi. Podelitev bo 24. junija v Burbanku.

Kot, da nagrad že tako ni dovolj, so letos začeli podeljevati še kipce za 3D filme. Kaj mislite, kdo je zmagal? :) Poleg Avatarja je slavil še Up kot najboljši animirani 3D film. Če vas zanima več: podrobnosti ima The Wrap.

Nagrade so podelili tudi mojstri zvočne montaže. Avatar je dobil nagrado za najboljšo montažo zvočnih efektov in glasbe, Neslavne barabe za najboljšo montažo dialoga, Up za najboljšo zvočno montažo risanke, Okrožje 9 pa najbolje zvočno zmontirani tuji film (deloma novozelandski).

Ni komentarjev:

Objavite komentar