28. februar 2010

OSKAR METER: Najboljši film

Vemo, da imamo prvič po letu 1943, ko je zmagala Casablanca, v glavni kategoriji spet nominiranih deset filmov. Vemo, da bo okoli 6000 članov Ameriške filmske akademije, zmagovalca v tej kategoriji določilo s preferenčnim glasovanjem (za tiste, ki ne veste, kako točno to poteka, so pri USA Today naredili lep grafičen prikaz štetja glasov). Vemo, da sta glavna favorita Bombna misija in Avatar aka David in Goljat. Pa sta res? Prav preferenčni sistem namreč vse skupaj postavlja pod vprašaj.

Avatar se mi zdi tak film, ki ti je ali blazno všeč, ali pa te sploh ni prepričal. Torej ga bodo volivci, ko bodo nominirance razvrščali od najboljšega do najslabšega, postavili ali zelo visoko, ali pa zelo nizko. Medtem pa je Bombna misija, upam si trditi, vsesplošno všečen film, ki bi prejel več višjih ocen, čeprav morda manj prvih mest kot Avatar. Še pred dnevi sem bil precej prepričan, da bo temu tako. A potem so v taboru Bombne misije naredili usodno napako v letošnji kampanji. Eden od producentov, Nicolas Chartier, je namreč močno kršil pravila Akademije in njenim članom razposlal e-mail v katerih jih je zaprosil naj glasujejo za njegov film, Avatar pa postavijo na rep lestvice. Prišlo je do velikega škandala, ki je na noge vrgel cel Hollywood in pričela so se ugibanja, kako bo Akademija grešnika kaznovala. Poleg uradne kazni (govori se o odvzemu vabila za članstvu v Akademiji in še čem) bodo volivci, ki morajo glasovnice oddati do torka, morda kaznovali celotno zasedbo in film uvrstili na nižje mesto. Morda bodo kaznovali tudi režiserko in še koga. Dejstvo je, da si Akademija ne pusti ukazovati in njeni zakoni o lobiranju so zelo strogi.

Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180322-1.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180337.jpg

V dnevih pred škandalom, so se pričela tudi ugibanja o možnem presenečenju v obliki Neslavnih barab, ki so tudi moj osebni favorit. Lastnik studia, ki bdi nad njimi, znani producent Harvey Weinstein, je namreč zelo uspešen lobist. Njegove taktike sicer ostajajo znotraj dovoljenih prijemov, vendar je splošno znano, da so njegove lovke razprostrte po celotnem Hollywoodskem griču in še čez. Ne pozabimo, da mu je lani uspelo v zadnjem trenutku njegovemu Bralcu zagotoviti nominaciji za film in režijo, česar pred objavo ni pričakovalo veliko ljudi. Njegov studio ima letos skupno največ, 13 nominacij (8 za Barabe, 4 za Nine in 1 za A Single Man), vendar dvomim, da se bo zadovoljil le z oskarjem za izvirni scenarij in stransko moško vlogo, ki se zdita najbolj varni stavi. Na glas je povedal da pričakuje zmago v glavni kategoriji, režijo pa prepušča Bigelowi. Pravi, da so na njegovi strani igralci, ki so filmu dali nagrado njihovega ceha in res je, da ti predstavljajo daleč največjo populacijo znotraj Akademije.

Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180528.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180348.jpg

Če pozabimo na škandalček, za povzročitev katerega se je Chartier sicer že javno opravičil, ima (statistično gledano) Bombna misija še vedno največ možnosti za zmago. Nagradil ga je ceh režiserjev, montažerjev in scenaristov. Vsa ta tri združenja so v zadnjih 48 letih le sedemkrat nagradila isti film in v vseh sedmih primerih je ta film dobil tudi oskarja. Zakaj bi bil osmi film izjema? A ne pozabimo, da so razmere zaradi 10 kandidatov in preferenčnega glasovanja, letos nekoliko drugačne.

V statističnem pogledu, Avatar nima šans za zmago. Film nima niti ene nominacije za igro in kar je še huje, nima nominacije za scenarij. Le dvema filmoma je Akademija v takšnih razmerah dala oskarja, a to je bilo v tridesetih letih prejšnjega stoletja (Krila in Grand Hotel).
Najboljši filmi brez nominacije za scenarij so nekoliko pogostejši, a še zdaleč ne pogosti. Nazadnje je prav Cameronov Titanik, kljub nasprotovanju scenaristov odnesel glavno nagrado večera. Pred jim pa je to uspelo še šestim: Wings, The Broadway Melody, Grand Hotel, Calvacade, Hamlet in Moje pesmi, moje sanje.
Avatar se pravzaprav lahko hvali le z zlatim globusom. Ostal je brez nagrade režiserskega, scenarističnega, producentskega in igralskega ceha. Po letu 1996, ko so nagrade prvič podelili tudi igralci, še noben izdelek ni dobil oskarja brez podpore vsaj enega od glavnih združenj filmske industrije. Zagovarjajo ga le trume obiskovalcev kina zaradi katerih je postal najdobičkonosnejši film vseh časov, Cameron pa je premagal samega sebe. Pa tudi to desjtvo lahko postavimo pod zelo velik vprašaj. Čeprav je po vsem svetu zaslužil že nepredstavljivih 2,5 milijarde dolarjev (give or take) je upoštevajoč inflacijo, v domovini šele na 15. mestu. Po tej lestvici je na samem vrhu že dolgih 70 let V vrtincu, Titanik pa na ugodnem šestem mestu. Poleg tega moramo upoštevati še neprimerno dražje vstopnice za 3D filme in izposojo očal. Btw, če bi prinesel lastna 3D očala v Xpand, bi mi dovolili vstop brez, da bi me odrli za še dodaten evro?

Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180356.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180403.jpg

Skupaj z letošnjima Bombno misijo in Šolo za življenje (v režiji Lone Scherfig) je bilo za oskarja za najboljši film v zgodovini nominiranih devet filmov, ki jih je (so)režirala ženska. Ostalih sedem je Children of a Lesser God (Randa Haines), Awakenings (Penny Marshall), The Prince of Tides (Barbra Streisand), The Piano (Jane Campion), Lost in Translation (Sofia Coppola), Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton in Valerie Faris) ter Slumdog Millionaire (Danny Boyle in Loveleen Tandan).

Kljub poplavi filmov z "iraško" tematiko v zadnjih letih je Bombna misija edini tovrstni izdelek, ki se je prebil med nominirance za oskarja. Če bo omenjeni škandal preživel, bo postal z 18 milijoni dolarjev zaslužka najmanj dobičkonosen najboljši film v zgodovini. Premagal bo očitno najdonosnejšega nominiranca v zgodovini (Avatar), drugo risanko nominirano za oskarja (Up, prva je bila leta 1992 nominirana Lepotica in zver) in dva kandidata, ki imata skupno le dve nominaciji (The Blind Side še za glavno igralko, A Serious Man pa še za izvirni scenarij) - to se je nazadnje zgodilo leta 1994, ko je Štiri poroke in pogreb poleg nominacije za najboljši film prav tako dobil le še eno za scenarij. Letos ima kar pet filmov več kot dve nominaciji, vendar ne v glavni kategoriji.

Avatar (James Cameron, Jon Landau)
The Blind Side (Gil Netter, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson)
District 9 (Peter Jackson, Carolynne Cunningham)
An Education (Finola Dwyer, Amanda Posey)
The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier, Greg Shapiro)
Inglourious Basterds (Lawrence Bender)
Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire (Lee Daniels, Sarah Siegel-Magness, Gary Magness)
A Serious Man (Joel Coen, Ethan Coen)
Up (Jonas Rivera)
Up in the Air (Daniel Dubiecki, Ivan Reitman, Jason Reitman)

Z razširitvijo glavne kategorije je Akademija dobila prav to, kar je želela. Raznolikost in udor popularnejših izdelkov. Največje presenečenje razglasitve nominacij je bila seveda tale za The Blind Side. Film brez izvirne zgodbe ali kakšnega drugega presežka (razen Bullockove, pa še to le v nekaj prizorih) je čez lužo ogromen hit. Na dan razglasitve nominacij je zaslužil več kot The Hurt Locker, An Education, Precious, A Serious Man in Up In The Air skupaj. Pazi to, zaslužil je celo več kot Inglorious Basterds in District 9 skupaj. A po mojem mnenju še vedno nima kaj iskati med deseterico.

Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180409.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180417.jpg

Če pogledate na zgornji seznam vidite med producenti Up in the Air dvakrat zapisan priimek Reitman. Oče Ivan in sin Jason sta druga takšna dvojica v zgodovini, nominirana kot producenta. Prav sta bila leta 1995 nominirana Mario Cecchi Gori in Vittorio Cecchi Gori za Il Postino.

V preteklosti je bilo veliko govora o zapostavljanju temnopoltih filmarjev s strani Akademije. Potem so jim v zadnjih letih dali nekaj igralskih oskarjev in nominacij ter jih tako utišali. Letos pa so s filmom Precious ponovno naredili korak dalje. To je prvi film nominiran za najboljšega, ki ga je posnel temnopolti režiser, Lee Daniels pa je po Quincy Jones (nominiran za The Color Purple) šele drugi temnopolti nominirani producent. Poleg tega je to šele peti nominirani film, ki ga sestavlja pretežno temnopolta igralska zasedba. Ostali štirje so Sounder (1972), A Soldier’s Story (1984), The Color Purple (1985) in Ray (2004). Oskarja ni dobil nobeden od njih.

Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180425.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.2.2010 180432.jpg

V celotni zgodovini podeljevanja oskarjev sta bila zgolj 2 (dva!!) ZF filma nominirana v glavni kategoriji -- E.T. vesoljček (1982) in Star Wars (1977). Akademija je spregledala celo Kubrickovo Odisejado 2001. Tako sta letos nominirana Avatar in Okrožje 9 to številko kar podvojila!

Od 23 producentov jih je kar 17 v tej kategoriji letos nominiranih prvič. Brata Coen, naveza Cameron-Landau in Peter Jackson so že posneli vsak svoj najboljši film. Prva dva Ni prostora za starce, druga dva Titanik, zadnji pa tretji del Gospodarja prstanov. Lawrence Bender, edini povratnik brez oskarja je bil nominiran za Tarantinov Šund in Dobri Will Hunting.

3 komentarji:

  1. Super zapis, odlično branje. Drugače pa bom na večer oskarjev močno stiskal pesti za Up In The Air v vseh možnih kategorijah. Sam še vedno upam na presenečenje in sem mnenja, da je prav letos izjemno nepredvidljivo leto in kot nalašč za presenečenja. Up In The Air se mi zdi precej splošno všečen film, za katerega bodo lahko stopili tako igralci, kot režiserji in scenaristi, morda "tehničarji" malo manj. Tu je še nov način glasovanja, Avatarjeva "osovraženost" s strani igralcev (si videl tisti video, kjer so slavni proti CGI-ju?) ter Hurt Lockerjeve aferice (producent, nepristnost prizorov itd.). Poleg rega je tu še "the Clooney factor" aka šarm, priljubljenost, pomoč Haitiju itd. No ja, morda se pa res vse poklopi in moje želje ne bodo več zgolj znanstvena fantastika. Tudi z zmago Basterdsov bi bil zadovoljen, saj gre za 2. najboljši film leta, IMO.

    OdgovoriIzbriši
  2. misliš tisti pogovor kjer se pogovarjajo o možnosti popolne zamenjave igralcev z računalniškimi liki enkrat v prihodnosti? hehe, no strah pred izgubo posla jih verjetno ravno ne bo gnal v glasovanje proti Avatarju, dejstvo pa je, da je film povsem povprečen (če izvzamemo tehnične kategorije seveda) in si ne zasluži nobene od pomembnejši nagrad. Igralci in scenaristi pa so očitno edini, ki to jasno vidijo.
    Prav to, da je letos v bistvu možno tudi "glasovanje proti" nekemu filmu, Avatarju totalno zbija šanse in s to aferico, ki si jo je Hurt Locker nakopal na hrbet je možno vse, se strinjam... še zmeri pa mislim, da bo tvoj favorit dobil le prirejeni scenarij. Ta je sicer dober, vendar me konec sploh ni prepričal, žal. Še zmeri za Barabe, all the way! :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. It's going to be ending of mine day, except before end I am reading this wonderful article to improve my experience.

    Look at my web blog; home cellulite treatment

    OdgovoriIzbriši