15. februar 2010

Peter Warne & Ellie Andrews

It Happened One Night (1934) | Clark Gable & Claudette Colbert

Ona je razvajena dedinja, ki se poroči z mogotcem Kingom Westleyem: Njen oče da zakon razveljaviti, saj se zaveda, da bo nesrečna. Ellie zato kljub številnim telesnim stražarjem zbeži in poskuša priti do svojega nesojenega moža.
On je pravkar odpuščeni novinar, ki jo slučajno sreča na avtobusu za Philadelphio in želi iz nje narediti reportažo. Skupaj bežita pred njenimi zasledovalci in se ob številnih dogodivščinah zaljubita.

Celozaslonsko zajemanje 16.5.2010 122018-1.jpg

Zgodilo se je neke noči je prvi od danes treh filmov, ki so pobrali oskarjevski "grand slam" - oskarje v petih najpomembnejših kategorijah: film, režija, scenarij in obe glavni vlogi (druga dva sta Let nad kukavičjim gnezdom in Ko jagenjčki obmolknejo). Tega ni pričakovalo prav veliko ljudi, saj so samo produkcijo le s težavo spravili pod streho. Probleme so imeli tudi pri iskanju glavnih igralcev, ker večina vlog ni hotela sprejeti češ, da je scenarij izredno slab. Colbertova je bila celo tako prepričana v svoj poraz, da se podelitve ni udeležila in so jo ob razglasitvi na hitro prepeljali z železniške postaje, da bi sprejela kipec. Gable, čigar zmago se še danes opisuje kot eno najbolj "zlobiranih" vseh časov, naj bi svojega oskarja podaril nekemu otroškemu občudovalcu rekoč, da ni pomemeben kipec, temveč to da ga je dobil. Po njegovi smerti naj bi ta, takrat že odrasel fant, oskarja vrnil njegovi družini.

1 komentar: