3. februar 2010

OSKAR METER: Stranska moška vloga

Naši severni sosedi zadnja leta razturajo na oskarjih. Dobili so kipec za Ponarejevalce, bili nominirani za Revanche, letos pa bodo dobili še en kipec za igro. Christoph Waltz bo po vsej verjetnosti že tretji Avstrijski igralec okronan z oskarjem. Ta čast je daljnega leta 1938 že doletela njegovega rojaka Josepha Schildkrauta, nagrajenega za stransko vlogo v The Life of Emile Zola in Maximiliana Schella, kateremu so leta 1962 za Sodbo v Nürembergu dali oskarja za glavno vlogo. Kasneje pa sta bila nominirana še Klaus Maria Brandauer in Oskar Werner.

Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)

O Waltzovi zmagi že dolgo ni več nobenega dvoma. Favorit je ostal že vse odkar je maja lani v Cannesu dobil nagrado za najboljšega igralca. Vloga krutega a na svoj način simpatičnega polkovnika Hansa Lande v Tarantinovih Neslavnih barabah mu je prinesla že zlati globus, številne nagrade kritikov ter nagrado igralskega ceha, pričakujem pa tudi bafto in seveda oskarja.

Kateri od ostalih štirih nominirancev, bi mu lahko konkuriral pravzaprav ne vem in včasih mi je ras žal, da nikoli ne izvemo kdo se je uvrstil na drugo mesto. Morda bi ga pripisal Woodyju Harrelsonu, enemu boljših igralcev v Hollywoodu, ki pa še vedno ni dobil vidnejšega priznanja. Leta 1997 je bil že nominiran za vlogo kontroverznega lastnika porno revije v Ljudstvo proti Larryju Flyntu. Tokrat je nominiran za nekoliko plemenitejšo vlogo vojaka zadolženega za obveščanje svojcev o smrtni njihovih najbližjih, ki pa se v prostem času rad tudi kdaj pa kdaj napije in pokaže da je krvav pod kožo.

Fullscreen capture 2.2.2010 225202.jpg Fullscreen capture 2.2.2010 225350.jpg Fullscreen capture 2.2.2010 225441.jpg
Fullscreen capture 2.2.2010 225509.jpg ht_tucci_lovely_bones_091215_mn.jpg

Edini v tej kategoriji, ki oskarja že ima, je Matt Damon, čeprav ne za igralske temveč za scenaristične dosežke. Leta 1998 je ga skupaj z Benom Affleckom osvojil za film Dobri Will Hunting, ki mu je prinesel tudi nominacijo za naslovno vlogo. Kot kapetan južnoafriške ragbijske reprezentance se mi je zdel precej prepričljiv, čeprav sem bral kar nekaj kritik na račun neupravičene nominacije. Tudi sam bi ga sicer raje zamenjal z Alfredom Molino, če bi imel možnost, a Akademija že ve zakaj se je tako odločila.

Christopher Plummer je kljub več kot 50-letni karieri za oskarja nominiran prvič. Pri svojih 80 letih je tretji najstarejši nominiranec v svoji kategoriji. Pred njim sta le Hal Holbrook in Ralph Richardson, ki sta bila v času nominacije oba stara 82 let. Če bo Plummer za vlogo ostarelega Leva Tolstoja oskarja dobil, bo na dan podelitve le za 13 dni starejši od dosedanjega najstarejšega "stranskega" oskarjevca, Georga Burnsa, ki je bil leta 1975 nagrajen za The Sunshine Boys.

Še en precej spregledan obraz, ki je letos končno prišel do svoje prve nominacije, je Stanley Tucci. Podobno kot Waltz, tudi on upodablja skrajno negativni lik, serijskega morilca in pedofila, kakršne pa ima Akademija očitno res rada. V zadnjih dveh letih je namreč nagradila Ledgerjevega Jokerja in Bardemovega Antona Chigurha - psihiča s čudni frizuro in pištolo za govedo. Če je to ključ do uspeha, potem pa bo morda na drugem mestu pristal prav Tucci. A tega ne bomo nikoli izvedeli.

2 komentarja:

  1. Verjetno so mislil Ponarejevalci namesto Preprodajalci. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, ja seveda, Ponarejevalci. popravljeno
    hvala za opozorilo

    OdgovoriIzbriši