17. februar 2010

OSKAR METER: Stranska ženska vloga

Vsem je že precej časa jasno, da bo oskarja v tej kategoriji odnesla Mo’Nique. Favoritka je že od lanskega januarja, ko je bil Precious prvič predvajan na Sundancu. Vloga matere, ki fizično in psihično zlorablja svojo hči je prepričala vrsto kritikov in kolegov, ki so ji v preteklih mesecih podelili že kar lep koš nagrad. Simpatična igralka, je po Oprah Winfrey, Gregu Kinnearju in Whoopi Goldberg, četrta voditeljica pogovorne oddaje, nominirana za oskarja. Zaenkrat ga je samo Whoopi tudi dobila.

Penélope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Up in the Air)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Up in the Air)
Mo'Nique (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Nominacija za Maggie Gyllenhaal v drami Crazy Heart je bila morda še ednino, čeprav majhno, presenečenje v letošnjih igralskih kategorijah. Morda je k temu pripomoglo tudi dejstvo, da je bila do nje upravičena že pred dvema letoma za Sugarbaby, pa takrat med peterico žal ni bilo več prostora. Kakorkoli že, Maggie je za vlogo novinarke, ki podleže čarom očarljivega, čeprav starega in zapitega country pevca, letos nominacijo vendarle prejela in se postavila ob bok svojemu bratu Jacku, katerega je Akademija pohvalila pred nekaj leti za nastop v Gori Brokeback. Gyllenhaalova sta deveti bratsko-sestrski par nominirana v igralskih kategorijah. Več o tem katerih je ostalih osem parov, sem pred tednom ali dvema že pisal.

Celozaslonsko zajemanje 17.2.2010 211508.jpg Celozaslonsko zajemanje 17.2.2010 211249.jpg maggie_crazyherat2010.JPG
Celozaslonsko zajemanje 17.2.2010 211345.jpg Celozaslonsko zajemanje 17.2.2010 174739.jpg

Penelope Cruz je edina v tej skupini, ki je že izkusila kako je biti nominiran za oskarja. Po lanskem triumfu se španska lepotica v isti kategoriji vrača na podelitev. To sicer ni ravno redek primer v zgodovini oskarjev. V tej kategoriji sta se leto dni po zmagi kot nominiranki že vrnili Estelle Parsons (oskar za Bonnie & Clyde, leta 1967) in Lee Grant (oskar za Shampoo, leta 1975). Nobena od njiju oskrja ni ponovno dobila in tudi Cruzovi ni potrebno pripraviti govora, saj je Mo’Nique zanjo prevelik zalogaj. To je že njena tretja, skupno pa peta igralska nominacija za Španijo. Ostali dve je dobil njen zaročenec, Javier Bardem, kateremu je oskarja uspelo osvojiti leta 2007 za No Country for Old Men.

Anna Kendrick, ki je s 156 centimetri letošnja najnižja nominiranka v igralskih kategorijah, in njena kolegica Vera Farmiga, sta obe nominirani za nastop v istem filmu. To pravzaprav sploh ni nobena redkost. V zadnjih desetih letih je do tega prišlo kar petkrat in, zanimivo, vedno v tej kategoriji. Nazadnje lani, ko sta se med seboj borili Amy Adams in Viola Davis v Dvomu. Redkeje se zgodi, da bi katera od rivalk (oziroma rivalov) oskarja tudi dobil(a). To je nazadnje uspelo Catherine Zeta-Jones, ki je leta 2003 premagala svojo kolegico iz Chicaga, Queen Latifah.

In kdo bi še lahko bil zgornjo peterico? Diane Kruger je edina ki je bila nominirana s strani igralskega ceha, Akademija pa jo je spregledala. Prav tako bi po mnenju mnogih morala biti med nominirankami tudi Julianne Moore, jaz pa bi veliko raje videl Samantho Morton. Všeč mi je bila tudi Emma Thompson s svojo kratko vlogo v An Education. Ali Charlize Theron v The Road - še ena kratka, a zelo močna vloga. Ostale lepe prdestave lanskega leta so še Natalie Portman (Brothers), Imelda Staunton (Taking Woodstock), Kathy Bates (Chéri) in Marion Cotillard (Nine).

Ni komentarjev:

Objavite komentar