13. februar 2010

OSKAR METER: Kratki filmi

Kategorija kratkih filmov je zelo površno obravnavana na vsaki podelitvi oskarjev, čeprav gre pravzaprav za manjšo verzijo najpomembnejše kategorije. Kratki filmčki so bolj povezani z umetniškim kot pa finančnim faktorjem filmske industrije in ponavadi so domači, torej ameriški, filmi tu v manjšini. Pred nekaj leti, če se spomnite, smo imel tudi Slovenci svojega nominiranca v tej kategoriji. Režiser Stefan Arsenijevič je sicer Srb, vendar je film (A)Torzija nastal povsem s slovenskim denarjem.

Celozaslonsko zajemanje 13.2.2010 172326.jpg Celozaslonsko zajemanje 13.2.2010 172232.jpg Celozaslonsko zajemanje 13.2.2010 164449.jpg


The Door (Juanita Wilson, James Flynn)
Istället för abrakadabra (Patrik Eklund, Mathias Fjällström)
Kavi (Gregg Helvey)
Miracle Fish (Luke Doolan, Drew Bailey)
The New Tenants (Joachim Back, Tivi Magnusson)

Še najbolj ameriški, letos nominirani kratki film je, Kavi, delno posnet v indijski koprodukciji. Zgodba o dečku, ki kot suženj dela v izdelovalnici opeke, je njenemu mlademu avtorju lani že prinesla "študenstkega oskarja" za najboljši pripovedni film, ki jih Akademija vsako leto podeljuje mladim filmskim upom. Če se spomnite, pred dvema letoma je bil v eni zmed kategorij nominiran tudi Vučko, našega Matevža Luzarja.
Ostali nominirani filmi prihajajo iz Švedske, Danske, Irske in Avstralije. Razen Tivija Magnussona, ki se je v tej kategoriji za oskarja potegoval že lani, so ostali filmarji nominiran prvič. Verjetno pa ne zadnjič. Marsikateremu ustvarjalcu so se po tej nominaciji namreč odprla vrata - v zadnjih letih sta dobra primera Martina McDonagha, ki je po oskarju za kratki film posnel uspešnico In Bruges, ter Andree Arnold, ki se je letos na sceno vrnila z Akvarijem (Fisk Tank).

Oskarje v obeh kratkih kategorijah podeljujejo že od zgodnjega leta 1932. Igrani film je bil dolgo časa razdeljeni na dve kategoriji. Prva tri leta so ločeno nagrajevali kratke komedije in drame, nato pa so do leta 1955 filme delili na daljše (dva filmska koluta) in krajše (en kolut). Zanimivo, največ oskarjev v obeh kategorijah - ne le za animirani, kjer bi pričakovali, temveč tudi za kratki igrani film, ima Walt Disney. 12 njegovih risank je bilo nagrajenih v zgodovini in šest kratkih filmov.French Roast (Fabrice Joubert)
Granny O'Grimm's Sleeping Beauty (Nicky Phelan, Darragh O'Connell)
La dama y la muerte (Javier Recio Gracia)
Logorama (Nicolas Schmerkin)
Wallace and Gromit in 'A Matter of Loaf and Death' (Nick Park)

Štiri nominirane risanke lahko poiščete na YouTubu, nova, 30-minutna, dogodivščina Wallaca in Gromita pa je nekej na spletu v obliki torrenta. Mene je od vseh najbolj navdušila Logorama, nič kaj posebna zgodba postavljena v zelo, zelo izvirno okolje - namreč v deželo logotipov. Vse stavbe, avtomobili, živali in ljudje so namreč svetovno znani logotipi in maskote. Mišelinkota sta policaja, ki lovita zlobnega McDonaldsovega klovna, Mr. Pringles pa je nespodobnež, ki otipava kelnar'co Esso. Mr. Clean je gej (če niste vedeli) in vodič po živalskem vrtu v katerem najdemo Linuxovega pingvinčka, MGM-ovega leva in LaCostove krokdilčke. Ker zmeda še ni dovolj velika, mestece strese še uničujoč potres.Prilagam pa posnetek mojega drugega favorita, posbne verzije Trnjulčice, kakršno rada pove babica O'Grimm. Tudi komičen prikaz boja med zdravniki in smrtjo za starkino življenej je vreden ogleda, še najmanj pa me je navdušila Francoska pečenka, ki je v risanki sploh ni.Večina avtorjev se za oskarja letos poteguje prvič. Izjemi sta le Darragh O'Connell, ki je bil prvič nominiran že leta 2001 in Nick Park, ki ima doma že štiri zlate viteze. Vse razen prvega je dobil za ustvarjanje prigod Wallaca & Gromita. Enega od njih je s partnerjem Stevom Boxom pred nekaj leti odnesel celo za najboljši celovečerni film.

Ni komentarjev:

Objavite komentar