03. februar 2010

Berlinale je pred vrati

V teh dveh, treh mesecih, ko se filmska industrija ozira nazaj in sama sebi podeljuje goro nagrad za pretekle doseže, pa je tudi čas, za pogled na prihajajoče izdelke. Prav v tem času namreč potekata dva večja in pomembnejša mednarodna filmska festivala, Sundance, ki se je pred dnevi zaključil in Berlinale, ki se bo čez nekaj dni začel. Oba nam dajeta nekaj potencialnih kandidatov, za naslednjo sezono filmskih nagrad.

V nemški prestolnici bo tako premiero doživel novi film Romana Polanskega o katerem se precej govori tudi zaradi njegove aretacije in se verjetno še veliko bo, saj ga je dokončal kar izza zapahov. V njem Ewan McGregor upodablja "ghostwriterja" ( to je oseba, ki jo najamejo večino slavne osebe, da zanje napiše knjigo pod katero se nato podpišejo same), katerega pomoč pri pisanju spominov rabi bivši britanski premier v podobi Pierca Brosnana. Vse skuapj je precej temačnejše kot se zdi na prvi pogled.

Fullscreen capture 3.2.2010 11021.jpg Fullscreen capture 3.2.2010 11103.jpg

Izven konkurence bo prikazan tudi težko pričakovani Schlosserjev film Shutter Island, ki bi moral štartati že lani pa so premiero nato preložili, tako da se bo za (morebitne) oskarje boril naslednje leto.

Jubilejna 60. izdaja Berlinala se bo odvijala med 11. in 22. februarjem. Zanimivejše filme bom seveda omenjal tudi na blogu, za enkrat si poglejte le seznam tistih, ki upajo na zlatega medveda.

Tekmovalni program
Bal (Semih Kaplanoglu)
Caterpillar (Koji Wakamatsu)
En Familie (Pernille Fischer Christensen)
En ganske snill mann (Hans Petter Moland)
Eu cand vreau sa fluier, fluier (Florin Serban)
The Ghost Writer (Roman Polanski)
Greenberg (Noah Baumbach)
Howl (Rob Epstein)
Jud Suss Film ohne Gewissen (Oskar Roehler)
Kak ya provel etim letom (Alexei Popogrebsky)
The Killer Inside Me (Michael Winterbottom)
Mammuth (Benoit Delepine)
Na Putu (Jasmila Zbanic)
Der Rauber (Benjamin Heisenberg)
Rompecabezas (Natalia Smirnoff)
San qiang pai an jing qi (Zhang Yimou)
Shadada (Burhan Qurbani)
Shekarchi (Rafi Pitts)
Submarino (Thomas Vinterberg)
Tuan Yuan (Wang Quan’an)

Ni komentarjev:

Objavite komentar