31. januar 2010

Kaj je prinesel Sundance?

V malem ameriškem mestecu Park City v Utahu se je končal najbolj znan festival neodvisnega filma, Sundance. Njegov ustanovitelj Robert Redford ga je poimenoval po svojem liku iz znamenitega filma Butch Cassidy and the Sundance Kid, že več 30 let opozarja na male, neodvisne in finančno slabo podprte filme vredne ogleda. Tu se pravzaprav vsako leto prične iskanje možnih kandidatov za oskarje. Lani je na Sundacu denimo zmagal Precious in od takrat dalje ostal med glavnimi favoriti, vključno z Mo'Nique. Med dokumentarci je zmagal The Cove, prav tako resen kandidat za letošnjega oskarja, videli pa smo tudi An Edication, čilsko Služkinjo in še mnogo drugih.

O samem dogajanju na festivalu nisem imela ravno časa poročati, zato vam sedaj predstavljal le nagrajence v glavnih kategorijah. Celoten seznam pa najdete uradni strani festivala.

Drama Winter's Bone je bila nagrajena z odličjem za najboljši ameriški igrani film. Prikazuje družino živečo v gorovju, ki razpada zaradi očetovega dilanja mamil. Hčerka (Jennifer Lawrence) ga poskuša od tega odvrniti. Mednarodno različico te nagrade je dobila avstralska drama Animal Kingdom o 17-letniku, ki se po mamini smrti znajde ujet med svojo kriminalno družino ter detektivom, ki misli, da ga lahko reši. Igra Guy Pearce.

Celozaslonsko zajemanje 31.1.2010 121828.jpg Celozaslonsko zajemanje 31.1.2010 121952.jpg

Občinstvo je izbralo nenavaden naslov happythankyoumoreplease, za katerim se skrivajo zgodbe šestih mladih Newyorčanov, ki se poigravajo z ljubeznijo, prijateljstvom in odraščanjem.

Dokumentarni nagradi sta šli ameriškemu Restrepo v katerem sta dva filmarja leto dni preživela z skupino marincev v eni strateško najpomembnejših afganistanskih dolin; ter danska Rdeča kapela v kateri novinar in komedijant skozi program kulturne izmenjave vstopita na ozemlje Severne Koreje ter izkusita enega najzloglasnejših svetovnih režimov.

1 komentar:

 1. The cardio part of the normal P90 X strength slow your progress and
  result in a plateau. Taking these supplements will important to have your body
  energized throughout the whole order p90x video workout. Program review of P90 X WorkoutP90 X the P90 X Doubles looks like.
  To make sure you have enough energy, yet to Shakeology and get a total of 10 grams of fiber
  with each shake.

  Check out my web-site ... their explanation

  OdgovoriIzbriši