23. januar 2010

Kaj nas čaka na Oskarjih?

Ok, do Oskarjev je res da še več kot mesec dni in niti nominiranci še niso znani. A po lanski reformi prireditve vsi že ugibajo kako se bosta letos obnesla Alec Baldwin in Steve Martin. Nenavaden voditeljski par, ki pa bi znal najbrž kar dobro funkcionirati. Martin se je v vlogi gostitelja te podelitve že dvakrat preizkusil. Ne bom rekel, da me ni zabaval, vendar tudi ne bom rekel, da sem bil grozno navdušen nad njegovo predstavo. Zame je še vedno eden in edini - Billy Crystal.

Celozaslonsko zajemanje 23.1.2010 20053.jpg

Kakorkoli že, v javnost so že pricurljale nekatere podrobnosti z letošnje, 82., podelitve teh najprestižnejših filmskih nagrad. Predvsem je večino zanimalo ali se bo stil podeljevanja igralskih nagrad, kakršnega smo videli lani, obdržal. In odgovor je: da, do neke mere. Nominirance bo še vedno predstavilo pet različnih oseb, ki pa ne bodo nujno pretekli zmagovalci v tej kategoriji temveč njihovi zelo dobri prijatelji. Pri tem sklepam, da mislijo organizatorji povabiti njihove slavne prijatelje, ne pa nekoga, ki gre s Sandro Bullock v savno ali z Jeffom Bridgesom na pir. Ne vem še, če sem nad to idejo povem navdušen, ker se mi je zdela lanska zelo posrečena, saj smo imeli na odru priliko videti nekatere že skoraj pozabljene obraze (Eva Marie Saint, Joel Grey). Bomo videli kako bo izpadlo.

Druga stvar, ki prav tako ni več skrivnost - ples in petje bo ostalo. Tako lahko vsaj sklepamo po uradnem razpisu Akademija, v katerem poziva mlade med 18 in 30 letim naj se udeležijo plesne avdicije in si tako zagotovijo mesto v mega otvoritveni točki letošnjih Oskarjev.

In že tako dolga podelitev utegne biti letos še nekoliko daljša, če bodo želeli dostojno predstaviti vseh deset nominiranih filmov. Spomnimo, to številko so uvedli ker bo v kasnejših letih dala lepši pregled filmske sezone (neuradno pa zato, da bi z nominiranimi blockbusterji pritegnili več gledalcev) in kot primer navedli daljno leto 1939, ki je bilo s tega stališča res nekaj posebnega. A bojim se, da izbrali eno najmanj primernih sezon, da bi podkrepili svojo teorijo. Letos sam ne vidim niti pet zares dobrih filmov, kaj šele deset. Bodo nominirali Star Trek?

In podeljevalci? Že pred tedni je prišla na plan sicer nepotrjena novica, da naj bi producenti zahakljali režiserka bisera, Almodvarja in Tarantina. Lepa poteza. Precej manj sem navdušen nad menda skoraj gotovo udeležbo ene najsvetlejših zvezd (enodnevnic?) ta hip - volkodlaka, ki je obnorel 99,9% vseh svetovnih najstnic, Taylorja Lautnerja. Gledanost pri mlajših gledalcih bo zagotovo višja, vendar mislim, da s takimi vabili močno posegajo v kredibilnost podelitve. Radi jo namreč promovirajo kot elitni dogodek za filmsko smetano, vabijo pa instant zvezde kot so bili že v lanskem letu Zac Efron, Amanda Seyfried in Robert Patterson, namesto npr. Jane Fonda, Sally Field, Faye Dunaway, Gena Hackmana, Jessice Lange, Tommyja Lee Jonesa, Dianne Wiest, Maggie Smith, Vanesse Redgrave, Roberta Redforda... in še vrste drugih legendarnih bitij, ki jih na Oskarjih že leta nisem videl. Liz Taylor je verjetno preveč bolna, ampak to bi bila res senzacija!

Ni komentarjev:

Objavite komentar