31. januar 2010

Vojna bivših zakoncev

Directors Guild of America, ki mu trenutno predseduje Taylor Hackford, združuje okoli 13 tisoč članov, nagrade pa podeljuje že od leta 1948. Po letu 1950, ko se je koledarsko leto teh nagrad izenačilo s koledarskim letom oskarjev, se je le šestkrat zgodilo, da se nagrajenca nista ujemala. Od tega se je dvakrat zgodilo, da dobitnik nagrade režiserskega ceha kasneje ni bil nominiran za oskarja: to sta bila Steven Spielberg za Barvo škrlata in Ron Howard za Apollo 13.

Letos so režiserji prvič nagradili žensko. Kathryn Bigelow, sedma ženska nominirana za nagrado režiserskega ceha (medtem ko je Akademija nominirala le tri) je tako še utrdila pot svojemu zmagovitemu pohodu na Oskarje. Njena glavna konkurenca se zdi njen bivši mož, James Cameron, s katerim sta bila poročena le dve leti med 1989 in 1991. Če je on slavil na Globusih, pa je ona do sedaj odnesela več ali manj vse druge pomembneješe nagrade. Po drugi strani pa nagrada režiserjev ni tako zelo samoumnevna. Zanjo namreč glasuje okoli 13 tisoč članov, razsejanih po vsej državi. Večina jih dela na področju televizije in oglasov. Ker pravila DGA studiem prepovedujejo pošiljati dvdje njihovim članom, je večina verjetno videla Avatarja, medtem ko The Hurt Lockerja verjetno precej manj. Društvo sicer organizira nekaj uradnih projekcij vseh nominirancev, vendar je vprašanje kolikšen delež ot 13 tisočih se jih dejansko udeleži. Po drugi strani pa... tisti, ki niiso videli vseh nominirancev, so najbrž dovolj pošteni, da ne glasujejo.



zmagovalka - Boston Society of Film Critics - /
zmagovalka - New York Film Critics Cricle - /
zmagovalka - Los Angeles Film Critics Association - /
zmagovalka - Chicago Film Critics Association - brez nominacije
zmagovalka - National Society of Film Critics - brez nominacije
zmagovalka - Critics' Choice Movie Awards - nominiranec
nominiranka - Zlati globusi - zmagovalec
zmagovalka - Directors Guild of America - nominiranec

Drugi nominiranci DGA so bili še Quentin Tarantino (Inglourious Basterds), Lee Daniels (Precious) in Jason Reitman (Up in the Air).

Društvo pa ne podeljuje le nagrade za najboljšega filskega režiserja. V televizijski kategoriji je zmagal Ross Katz (Taking Chance), med serijami pa so nagradili režijo Mad Men in Modern Family. The Cove je najbolje režiran dokuemntarec, Obamova inavguracija pa je najboljši prenos.

Ni komentarjev:

Objavite komentar