16. januar 2010

Napovedujemo: Zlati globusi

Nocoj bo društvo tujih dopisnikov iz Hollywooda podelilo svoje Zlate globuse, ki veljajo za druga najprestižnejša odličja v tej industriji. Verjetno bolj zaradi dolgoletne tradicije, kot pa dejanskega pomena, - konec koncev, zakaj bi koga zanimalo kakšni filmi so všeč približno 80 tujim novinarjem. A vsako leto se podelitve kljub temu udeležijo vsi, ki v Hollywoodu kaj veljajo. Včasih imam občutek, da je na Globusih celo več zvezdnikov kot kasneje na Oskarjih. Za to pa poskrbijo tudi sami člani združenja, saj le redko nominirajo kakšnega neznanega novinca (razen, če njegovo delo res izstopa) in se raje posvečajo mega zvezdam, ki jim bodo dvignile raitinge.


Seznam vseh nominirancev je na uradni strani združenja.

Najboljši film - drama: Mislim, da bodo novinarji izbrali enega obeh glavnih favoritov: The Hurt Locker ali Up In The Air. Nominacija za Precious me nekoliko preseneča, glede na to, da so precej "posvetni" bi rekel, da bodo prej nominirali An Education.

Najboljši film - komedija/mjuzikel: Velko se je sicer govorilo o Nine, ki pa je izgubil precej podpore. Zadnje čase se veliko omenja It's Complicated, ki pa je po mojem mnenju spet le ena od nekoliko nadpovprečnih romantičnih komedij in noben presežek. Enako velja za The Hangover - začetno navdušenje me je prijetno presenetilo, a tele komedija bo šla očitno še dlje, glede na to da so jo nagradili celo kritiki. A po mojem skromnem mnenju bo Globus dobila precej realistična komedija (500) Days Of Summer, ki prikazuje razmerja takšna, kakršna so - lepa dokler trajajo.

Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 45203.jpg Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 45307.jpg

Glavni igralec v drami: To je kategoriji, ki me najbolj bega. Globus bi lahko dobil vsak, razen Tobeyja Maguirja (tega bi raje zamenjal z Viggom). A buzz okoli Bridgesa je vse večji in glede na to, da je to že njegova četrta nominacija in Globusa še nima, bi stavil kar na njega.

Glavna igralka v drami: Za Bluntovo sploh ne vem zakaj je nominirana, ker njena upodobitev kraljice Viktorije res ni nič posebnega. Helen Mirren še nisem videl, vendar je le dve leti nazaj pobrala dva Globusa, kar ji nekoliko zmanjša možnosti. Gaby in Carey sta itak veseli že, da sta nominirani, tako da ostane le še Sandara. Sam bi sicer dal prednost Mulliganovi, vendar Sandara Globusa še nima, letos pa je nominirana kar dvakrat. Ne verjamem, da jo bodo novinarji pustili oditi praznih rok.

Glavni igralec v komediji/mjuzklu: Škoda, ker še nisem videl Nine, saj je Day-Lewis znan po tem, da se na vloge temeljito pripravi in postane z njimi prav obseden, tako da sem malo radoveden, kako to, da ni do sedaj dobil še prav nobene nagrade. Joseph Gordon-Levitt je itak presenečenje v tej kategoriji in nanj ne računam. Michael Stuhlbarg je bil odličen v A Serious Man, a se bojim, da ga bodo v želji po večji gledanosti raje dali Robertu Downeyu Jr. tudi kot nagrado za veliki "comeback", ki ga je uprizoril v zadnjih dveh letih. Zadnji nominiranec je Matt Damon, vendar njegovega film nisem videl, da bi lahko sodil. Po napovedniku sodeč je odličen, vendar se o njem vse manj govori, sploh če primerjamo buzz z začetka sezone, ko je veljal za glavnega favorita na Oskarjih.

Glavna igralka v komediji/mjuzklu: Marion ga že ima, Sandrina vloga je preveč klišejska, da bi si zaslužila že samo nominacijo, Julia Roberts pa mora biti nad njo tako zelo presenečena kot ves ostali svet - še en dokaz, da HFPA nominira velike zvezde le za večanje raitingov. Ostane tam torej Meryl. In to dvakrat. Seveda bo Globus (že svojega sedmega! - postavila bo nov rekord - Angela Lansbury in Jack Nicholson jih imata vsak po šest) dobila za upodobitev Julie Child. Res, da sem njen veliki oboževalec, vendar mislim, da to še zdaleč ni njena najboljša vloga. A konkurenca je zanjo prešibka in mora tekmovati kar sama s sabo. :)

Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 4541__4.jpg

Stranski igralec: Ena in edina izbira je Christoph Waltz, najbolj simpatičen nacist, kar sem jih kdaj videl na filmu :) Tudi Tucci ni slab, Harrelson je soliden, Plummerja nisem videl, Damon pa me tudi ni razočaral. A škoda besed. Tekma je bila odločena že pred meseci.

Stranska igralka: Tu velja enako, kot pri moških stranskih igralcih. Globus in Oskarja je Mo'nique že dobila, počakajmo le še na uradni prevzem. Kakšno nagrado bi počasi sicer privoščil tudi Julianne Moore, obe dekleti iz Up In The Air pa me nista navdušili ravno do te mere, da bi ju upošteval kot resni kandidatki za kakšno nagrado.

Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 50410.jpg Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 50453.jpg
Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 53942-1.jpg Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 54117.jpg

Režija: Če bo Globus dobila Kathryn Bigelow, ne bo prva ženska, ki ji je to uspelo. HFPA je namreč že daljnega 1983 nagradilo Barbro Streisand za Yentl (Akademija je ni niti nominirala). Osebno bi ful rad, da nagrado stakne Tarantino, saj ima za enkrat le Globus za scenarij Šunda. Clint ima itak že tri, Cameron si ga ne zasluži, Reitman pa tudi lahko še počaka. A če bi moral staviti, bi stavil na žensko. Btw. Kathryn je tudi bivša žena Jamesa Camerona, kar daje temu boju še posebnen pridih.

Scenarij: Tarantino!! Eden izvirnejših scenarijev v zadnjem času. Tudi District 9 je močno originalen, vendar pa moram priznati, da tudi The Hurt Locker ni švoh. Ostala dva nista ravno "za dol past", sploh to velja za It's Complicated.

Tuji film: Zelo všeč mi je bila Služkinja, zelo všeč mi je bil Beli trak. Všeč so mi bili Zlomljeni objemi in všeč mi je bil tudi Prerok. Baarie nisem še videl. Res ne znam napovedati. Upam da Haneke ni pretežak za Zlate globuse. Pedro ima itak že dva, Služkinja pa je verjetno premajhen film. Tako, da stavim na Beli trak.

Animirani film: Up. Ni druge. Je pa res, da mi ni tako všeč kot drugi Pixarjevi filmi. Danes pogledam še The Fantastic Mr. Fox, ki ima tudi dobre kritike. Morda se še premislim.

Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 144317.jpg Celozaslonsko zajemanje 17.1.2010 144430.jpg

Glasba in pesem: Poleg vizualnih učinkov mi je bila glasba v Avatarju veliko bolj všeč od same zgodbe, vendar je moj favorit v tej kategoriji Where the Wild Things Are. A lahko ga dobi kdorkoli. Enako velja za pesem - stavil bi na Bonota ali McCartneyja, vendar samo zato ker sta zvezdi in zvezde so v tej kategoriji navadno zmagovalci (v zadnjih letih Springsteen, Eddie Vedder, Prince in Mick Jagger).

TV: Čisto na hitro poglejmo še tv kategorije. Serij ne spremljam, ker nimam časa, če želim pogledati vse filme, ki me zanimajo tako, da bom skočil kar na Tv filme. Moj favorit je čudovita pripoved o zmešanih sorodnicah bivše prve dame Jackie Kennedy - Grey Gardens, posnet po uspešnem dokumentarcu iz sedemdesetih. Mati in hči z istim imenom živita samotarsko življenje v zanemarjeni hiši na obrobju družbe kjer sanjata o preteklosti (mati) in prihodnosti (hči). Zelo me zanima katera od obeh igralk bo dobila Globus, saj si ga zaslužita obe - Emmyja je nesla Jessica Lange, zato zmago sedaj privoščim Drew Barrymore. Brendan Gleeson bo po Emmyju verjetno dobil tudi Globus za fenomenalno upodobitev Winstona Churchilla.

2 komentarja:

  1. Drama: Up In The Air
    Komedija: (500) Days Of Summer
    Režija: Bigelow
    Glavni igralec: Clooney & Stuhlbarg
    Glavna igralka: Mulligan & Streep (Julia Child)
    Stranska igralca: Waltz & Monique
    Scenarij: Inglourious Basterds
    Glasba: Avatar
    Pesem: The Weary Kind (Crazy Heart)

    Lepo, da je letos že kar precej odprtega v bitki za oskarje/globuse, zaradi tega so tudi napovedi precej težje kot denimo lani.

    OdgovoriIzbriši
  2. res je, letos se mi zdi da je vse še odprto... prejšnja leta je blo vse precej bolj predvidljivo... ni nekih hudo izstopajočih vlog. To mi je všeč. Bo več presenečenj in več solz :)

    OdgovoriIzbriši