18. januar 2010

RIPORT: Zlati globusi

Imel sem občutek, da se je na 67. podelitvi Zlatih globusov govorilo le o denarju. O tem koliko je Avatar zaslužil (Arniold se je pošalil, da je s studiem Fox sklenil dogovor po katerem bo šla polovica zaslužka v državni proračun), o tem kako hvaležni so vsi za denar, ki ga imajo in spodbujali ljudi pred tv zasloni naj pomagajo žrtvam potresa na Haitiju. Na slednje je opozarjalo tudi na ducate pentelj pripetih na zvezdnike, ki so se menjavali na odru in poskušali biti bolj zabavni od voditelja. A redko kateremu je to uspelo, saj je bil Ricky Gervais v tistih nekaj trenutkih za crknit smešen, ob tem pa dajal občutek, da se sploh ne trudi in se poskuša le zabavati. Vmes je delal reklamo samemu sebi in srkal pivo (to bo očitno postal že njegov zaščitni znak, saj je isto delal lani) ter se opravičeval češ da ne pije nič raje kot naslednji podeljevalec - Mel Gibson, ki je bil, kot vemo iz rumenih časopisov, aretiran zaradi pijane vožnje. Tudi ob člane združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu, ki nagrade podeljuje, se je obregnil, češ da se je možno neuradno globus tudi kupiti - morda pa je le nekaj resnice na tem, glede na to, da zanje glasuje le okoli 80 oseb. Rickey je torej vsaj pri meni izpolnil vsa pričakovanja, ker je imel jajca povedati kar mu leži, saj kot je dejal "naslednje leto itak ne bo več povabljen za gostitelja" :).




Ok, sedaj pa k nagradam. Bitka med bivšima zakoncema (je tudi vam prišel na misel film Vojna zakoncev Rose?) se je tokrat končala z 2:0 za Camerona, ki pa je kljub temu pohvalil delo svoje bivše in dejal, da bi morala režisersko nagrado dobiti ona. Verjetno pa si je mislil le: "nasvidenje v naslednji vojni" - teh bo še kar nekaj - od nagrad režiserjev, producentov, BAFT in seveda Oskarjev. Upam, da bo Kathryn Bigelow v teh bitkah povedla in nekoliko zbila Cameronovo samozavest. Pri HFPA so itak znani po tem, da se bolj nagibajo k priljubljenim kot pa kvalitetnim filmom, kar je le redko eno in isto.

esderfegt.JPG 0okdji0u2uerwq097de.JPG

Največje presenečenje večera je bila gotovo zmaga komedije The Hangover nad titanskim mjuziklom Nine in romantično dramo (500) Days of Summer. Ok, ja smešen film, ful! Ampak Globus? Še en dokaz, ki potrjuje teorijo iz prejšnjega odstavka. Producent se je skoraj da upravičeno pošalil glede pretepa s Harveyjem Weinsteinom (Nine spada pod njegovo hišo), češ da se ga pravzaprav ne boji saj je na njegovi strani sam Mike Tyson. Po velikem uspehu se seveda že govori o nadaljevanju in kar bojim se da ne bo ostalo le pri enem. Verjetno jih bomo gledali vsaj še desetletje. Pixarjeve filme pa očitno še veliko dlje - to je prava tovarna nagrad. Up je spet pometel s konkurenco --zeeeh.

9nsi92we2013413eaDSA.JPG
"Animated films are not just for kids but also for adults who take drugs"

Zlate globuse, ki so imeli letos baje nov design, sta po pričakovanjih dobila oba stranska igralca za katera se je videlo, da sta doma lepo naštudirala svoja govora. Waltz se je spomnil lepe prispodobe o Tarantinovi konstelaciji in pozlatitvi njegovega planeta, Mo'Nique pa se je ganljivo zahvalila vsem, tudi bogu in s tem, kot je kasneje dejala Drew Barrymore postavila precej visoke standarde za letošnje govore. Njej pa je šlo, kot je tudi sama vmes ugotovila, pri doseganju teh standardov še najslabše. Glede na to, da je praktično otrok Hollywooda (njen klan ima zelo dolgo igralsko zgodovino) in da je bila v tej dvorani prvič že pri sedmih letih, bi se lahko malo bolje odrezala kot se je s tistim hlipanjem, ki pa je bilo precej simpatično. Tudi producent tretjič zapored nagrajene dramske serije Mad Men, je bil v dvorani hotela Hilton že pri sedmih letih - "za svojo bar mitzvo, kot je pojasnil" :).



Vesel, sem da je Kevin Bacon končno dobil eno spodobno nagrado, saj je ta odlični igralec iz meni neznanega razloga že dolga leta prezrt, čeprav moram odkrito povedati, da bi si Globus tokrat bolj zaslužil njegov rival, Brendan Gleeson, ki je mojstrsko upodobil Winstona Churchilla. Toni Collette - zelo zelo všečna igralk in vesel sem, da so jo nagradili, čeprav sem pogledal le tri epizode njene nanizanke. Za več ne najdem časa, sori.

Morda še najbolj sproščujoč govor je podal Robert Downey Jr. (kipec mu je predala po mojem nestrokovnem mnenju za prireditev najmanj primerno oblečena Sally Hawkins), lepo pa je bilo videti tudi ganjeno Sandro Bullock (kipec bi sicer raje privoščil mladi Britanki Carey Mulligan) in kraljico Meryl. Ta je začela zelo poskočno ("I wanna change my name to T-Bone") nadaljevala pa bolj smrkavo ("V življenju sem upodobila toliko izjemnih žensk, da so me začeli zamenjevati za eno izmed njih.") in še bolj smkravo končala.



Precej premočeni gostje, ki jih je na rdeči preprogi pozdravil dež (izvzemimo Sira McCartneyja, ki je s sabo prinesel ogromen dežnik - se vidi, da je Britanec), so se med celotno podelitvijo na noge dvignili trikrat: ob nagradi za Jeffa Bridgesa, Martya Scorsesja (zelo, zelo mi je bil všeč nagovor Lea in Roberta) ter ob prihodu Sofie Loren na oder, kjer je podelili nagrado Michaelu Hanekeju - kakšen prizor je bil to; dva velikana evropske kinematografije!



Kaj smo še videli? Michael C. Hall, ki se bori z rakom je v tretjem poizkusu le osvojil Globus za najboljšega igralca v tv drami Dexter. Upam, da mu ga niso dali zgolj iz usmiljenja. Na odru sta se prikazali še čarovnica in princeska - Cher (že 20 let zgleda isto) in Christina Aguilera, v dvorani pa sta ponovno sedela Heidi Klum in njen Seal - a kdo ve zakaj sta ta dva povabljena prav vsako leto?? George Clooney je prišel s svojo italijansko lepotico Elisabetto Canalis, Mickey Rourke pa je pripeljal Rusinjo Eleno Kuletskayo, s katero se za zdaj le zabavata, kot je to sam povedal. Chloë Sevigny (njeno ime so na ekranu napačno izpisali) je "spremljevalec" stopil na obleko in ji jo strgal. Ne sicer dovolj, da bi videli kaj več gole kože, a za dosti, da je zmagovalka precej ogorčeno zavpila - kaj se pa daje v take kičaste cunje :). Omenimo še Felicity Huffman, ki se je zelo slabo pripravila na svoj nastop in s težavo od-jecljala predstavitev predsednika HFPA, Philipa Berka.

loren20010.JPG

Veliko je bilo tudi govora o finančnih težavah NBC-ja in boja med starim in novim voditeljem The Tonight Showa, oddaje, ki je potem, ko je vajeti prevzel meni zelo apatični Conan O'Brien izgubila veliko gledalcev, zato bi radi v njen termin sedaj ponovno stisnili Jay Lena, ki je očitno edini sposoben konkurirati Davidu Lettermana s CBS-a.

87osoososkiminih7zz7z7z7z7z5rf.JPG 78787874ijmjikiposopaospaosagf.JPG

Bil je dolg večer in ko je po treh urah prišla na oder mislim da že rahlo pijana Julia Roberts - tej se je ves čas videlo, da ga je prišla le žurat - ter dejala "Let's wrap this up", so se zvezde verjetno precej oddahnile - prišel je čas za zabavo in počitek do sobote, ko se bodo zbrale ob podelitvi nagrad igralskega ceha.

Ni komentarjev:

Objavite komentar