25. januar 2010

Statistika ne laže: SAG vs. oskarji

Nagrajenci Screen Actors Gulda so znani. Kakšna pa je statistika, če te nagrade primerjamo z oskarji? Oskarja za najboljšo glavno moško vlogo je v zadnjih 15 letih dobilo 11 igralcev, ki so pred tem dobili nagrado združenja. Če pa dodamo še Benicia Del Tora, ki je nagrado SAG dobil za glavno, oskarja pa za stransko vlogo, potem je razlika zgolj v treh imenih. Izviseli so: Russell Crowe (Čudoviti um, ga je pa leto prej dobil za Gladiatorja), Daniel Day Lewis (Tolpe New Yorka) in Johnny Depp (Pirati s Karibov).

Pri igralkah je delež le nekoliko manjši. 10 dobitnic SAG nagrade je kasneje k sebi stisnilo tudi oskarja za glavno žensko vlogo. Oziroma 11, če štejemo da je Winsletova lani oskarja dobila za glavno, SAG pa za stransko. Štiri igralke, ki so razočarane odšle s podelitve oskarjev so: Jodie Foster (Nell, čeprav je do takrat dobila že dva oskarja in ji verjetno ni bilo tako zelo hudo), Annette Benning (Lepota po ameriško), Renee Zellweger (Chicago) in Julie Christie (Away From Her).

Celozaslonsko zajemanje 25.1.2010 14253.jpg

Stranski igralci? Le sedem tistih, ki so bili najboljši po mnenju kolegov je kasneje dobilo oskarja. Pri stranskih igralkah je razmerje 8/15.

Kakšna pa je povezava med najboljšim filmom po mnenju Akademije in najboljšo filmsko zasedbo po mnenju igralskega združenja? Sedem filmov ima obe nagradi: Zaljubljeni Shakespeare, Lepota po ameriško, Chicago, Kraljeva vrnitev, Usodna nesreča, Ni prostora za starce in Revni milijonar.

Ni komentarjev:

Objavite komentar