21. januar 2010

BAFTA nominacije

Britanska filmska akademija je danes v Londonu objavila seznam nominirancev za svoje vsakoletne nagrade BAFTA. 63. podelitev se bo odvijala 21. februarja.



Nominiranci so več ali manj stari znanci, čeprav Britanci ponavadi nekoliko več naklonjensoti pokažejo za domače izdelke, kar je seveda povem normalo - to se kaže pri kar osmih nominacijah za An Education in dveh stranskih igralkah nominiranih za Nowhere Boy (Anne-Marie Duff in Kristin Scott Thomas). Po osem nominacij so zbrali Avatar, The Hurt Locker ter domači An Education. Vsi trije so nominirani tudi za najboljši film, kjer jim družbo delata še Precious in Up in the Air. Nič posebnega torej. Edina drugačna kategorija je tista za najboljši britanski film:

An Education
Fish Tank
In the Loop
Moon
Nowhere boy

Od teh le zadnjega nisem videl, drugi pa so me vsi prepričali. Letos je bilo res lepo leto za britanski film. Še posebej sem navdušen nad politično satiro In the Loop, za katero res upam, da bo dobila oskarjevo nominacijo za scenarij.
Zanimivo, da nekateri nominirani filmi na Otoku sploh še niso imeli uradne premiere. Očitno je Hollywoodski lobi dovolj močan tudi v Evropi. Studii so članom britanske Akademije namreč poslali DVDje s potencialnimi zmagovalci, ti pa so ali še bodo v veselje vseh nas, navadnih opazovalcev, romali na splet :).

Za celoten seznam nominirancev (v zgornjem videu so razkrite le najpomembnejše kategorije) obiščite wikipedio.

Ni komentarjev:

Objavite komentar