12. februar 2010

NAVEZA: Scorsese - DiCaprio

Veliko je primerov režisersko-igralskih navez, ki skupaj tako dobro funkcionirajo, da svoje sodelovanje peljejo iz projekta v projekt. Ena najbolj znanih tovrstnih navez v zadnjem času je gotovo naveza med legendarnim Martinom in zvezdniškim Leonardom. Duet je moči prvič združil leta 2002 v zgodovinski drami Tolpe New Yorka, nominirani za deset oskarjev, ki je na koncu ostal brez enega samega kipca. Marty je bil takrat sicer nominiran, Leova vloga maščevalca očetove smrti, pa Akademije očitno ni dovolj navdušila oziroma mu je žaromete ukradel veliko boljši Daniel Day-Lewis v vlogi njegovega nasprotnika.

Kakorkoli že, zveza je bila vzpostavljena in dve leti kasneje sta Scorsese in DiCaprio sedela v Kodakovi dvorani vsak s svojo nominacijo za Letalca, biografijo mogotca Howarda Hughesa. Oba sta domov odšla praznih rok, čeprav je sam film dobil pet zlatih kipcev, dva najžlahtnejša (za film in režijo) pa moral prepustiti Eastwoodovi Punčki za milijon dolarjev.

Celozaslonsko zajemanje 12.2.2010 192612.jpg Celozaslonsko zajemanje 12.2.2010 192638.jpg Celozaslonsko zajemanje 12.2.2010 192712.jpg

V tretje gre rado, pravijo. Čeprav je bil Scorsese leta 2006 za režiserskega oskarja nominiran že šestič, mu ga je prinesel šele tretji film z DiCapriem. Gre seveda za priredbo japonskega trilerja Notranje zadeve, ki se v ameriški verziji imenuje The Departed (Dvojna igra) in ostaja prvi ter edini remake nagrajen z oskarjem za najboljši film.

Trije film, trije (relativni) uspehi. Prav zaradi tega je svet že lani z nestrpnostjo pričakoval njunega četrtega "otroka", katerega "porod" pa je bil prestavljen na letošnje leto in se bo zgodil te dni na filmskem festivalu v Berlinu. Shutter Island, drama postavljena v petdeseta leta prejšnjega stoletja, je posneta po romanu Dennisa Lehana (avtorja Skrivnostne reke in Zbogom, punčka). Na otoku, kjer stoji psihiatrična bolnišnica Ashecliffe, skrivnostno izgine ena od bolnic. Začneta jo iskati dve detektiva, eden od njih je seveda Leo, drugi pa Mark Ruffalo.



Tu pa se njuno sodelovanje še zdaleč ne konča, saj v naslednjih letih pričakujemo še enkrat toliko filmov, kot sta jih posnela do sedaj. Vsaj toliko jih je bilo namreč napovedanih. Eden od njih je The Wolf of Wall Street, posnet po avtobiografiji newyorškega borznega posrednika, ki je za zapahi preživel 20 mesecev, ker ni pristal v sodelovanje pri razkrivanju velikih goljufij v devetdesetih. Že dalj časa se govori tudi o biografiji 26. ameriškega predsednika, Theodora Roosevelta, ki bo prikazovala predvsem njegova zgodnejša leta. Leo bo medna pod Martyjevo taktirko upodobil tudi Franka Sinatro, skupaj pa naj bi posnela še remake Hanekejevega filma Skrito (Cache), evropskega filma leta 2005.
A lot more to come, torej!

Ni komentarjev:

Objavite komentar