12. februar 2010

OSKAR METER: Glasba in pesem

Kar nekaj nepozabnih glasbenih podlag je bilo nagrajnih v 75 letih, odkar na tem področju podeljujejo oskarje. Omenimo recimo Vojno zvezd, E.T. vesoljčka ali Žrelo. Vmes so nekaj časa ločeno nagrajevali izvirno in prirejeno glasbeno podlago, pa tudi ločeno glede na komedije in drame. No, zadnjih deset let podeljujejo le po dva oskarja v glasbenih kategorijah: za podlago in pesem.

Celozaslonsko zajemanje 10.2.2010 100140.jpg Celozaslonsko zajemanje 10.2.2010 100204.jpg
Celozaslonsko zajemanje 10.2.2010 100220.jpg Celozaslonsko zajemanje 10.2.2010 100248.jpg Celozaslonsko zajemanje 10.2.2010 100352.jpg

Avatar (James Horner)
Fantastic Mr. Fox (Alexandre Desplat)
The Hurt Locker (Marco Beltrami, Buck Sanders)
Sherlock Holmes (Hans Zimmer)
Up (Michael Giacchino)

Horner je že desetič nominiran za oskarja, dva kipca pa je osvojil prav na prejšnjem Cameronovem megaprojektu, Titanik - za glasbo in pesem. Tudi letos je verjetno upal, da bo nominiran dvakrat, vendar se komadu "I See You" v izvedbi Leone Lewis ni uspelo stisniti med top 5.
Francoz Alexandre Desplat je verjetno najbolj delaven človek v Hollywoodu. V lanskem letu je namreč uglasbil kar sedem celovečernih filmov, med drugim tudi Mlado luno. Poleg letošnje nominacije za animairanko Fantastic Mr. Fox, je bil v preteklosti nominiran še za Kraljico in Nenavadni primer Benjamina Buttona.
Zelo redko se zgodi, da je v tej kategoriji nominirana več kot ena oseba na film. Znan je primer iz leta 1985, ko je glasbo za film Barva škrlata napisalo kar dvanajst različnih skladateljev. Nominirani so bili vsi, kar je največje število nominirancev za posamezno nagrado v zgodovini. No letos sta za The Hurt Locker nominirana le dva skladatelja. Dvojica, izmed katerih je bil Marco Beltrami pred nekaj leti že nominran za 3:10 to Yuma, skupaj ustvarja že od leta 1997.
Hans Zimmer je še eden znan skladatelj filmske glasbe, letos že osmič nominiran. Doma ima oskarja za Levjega kralja iz leta 1994.
Michael Giacchino je relativno nov obraz na tej sceni. Predlani je bil sicer nominiran za Ratatouille, še prej pa je uglasbil Pixarjeve Neverjetne, ki so pomenili tudi njegov prvi večji skok v karieri. No, letos se mu obeta nov, še večji, saj mu mnogi napovedujejo oskarja.

Čeprav se nad odločitvijo Akademije v kategoriji za najboljšo izvirno pesem navadno huduje največ ljudi, med preteklimi zmagovalci vseeno najdemo kar nekaj nepozabnih filmskih pesmi kot so "Over the Rainbow", "(I've Had) The Time of My Life" ter "I Just Called To Say I Love You". Akademiki nominirane pesmi izbirajo na podlagii njihove umestitve v sam film, zato veliko pogosteje nominirajo tak komad, ki se izvaja med dogajanjem in ne tistega, ki se odvrti med končno špico. To je verjetno razlog zakaj lani ni bil nominiran Bruce Springsteen in zakaj letos nista nominirana Paul McCartney in Bono. Vseh pet letos nominiranih skladb namreč lahko slišimo v izvedbi glavnih likov, torej so dejansko povezani z zgodbo.


Ryan Bingham - The Weary Kind
Crazy Heart (T-Bone Burnett, Ryan Bingham)


Nora Arnezeder - Loin de Paname
Faubourg 36 (Reinhardt Wagner, Frank Thomas)


Marion Cotillard - Take It All
Nine (Maury Yeston)


Anika Noni Rose - Almost There
The Princess and the Frog (Randy Newman)


Dr. John - Down in New Orleans
The Princess and the Frog (Randy Newman)

Največ možnosti imata po mnenju mnogih, Ryan Bingham in T-Bone Burnett, ki je bil leta 2004 že nominiran za skladbo "Scarlet Tide" iz Mrzlega vrha. Tudi mene je ta najbolj prepričal. Stalni gost na tem seznamu je Randy Newman, za katerega sta to že 18. in 19. nominacija (vmes sem štel tudi nominacije za glasbeno podlago). Enkrat samkrat mu je uspelo dobiti oskarja, in sicer leta 2002 za komad "If I Didn't Have You" iz risanke Pošati iz omare. Reinhardt Wagner, Frank Thomas in Maury Yeston so nominirani prvič. Slednji preseneljivo ni nominiran za "Cinema Italiano", kot je večina pričakovala, temveč za komad, ki ga izvaja Marion Cotillard.

2 komentarja:

 1. Incluso si una dieta extrema funciona, puede causar problemas a largo forma permanente, lo mejor es
  hacerlo lentamente. Haz un ajuste sencillo pero profundo a tu
  estilo de vida. bajar de peso rapido Esta es una variante de kilos en un mes con una dieta y
  ejercicios.

  La forma ms comn de La dieta de osteoporoze. Kodrolistnati ohrovt vsebuje ve kalcija kot vlaknine
  na kalorijo, ta mineral pa telo tudi la je asimilira, e pride iz rastline.
  http://como-Bajarpeso.com/ Si desea obtener ms informacin acerca de cmo perder 10 kilos en
  un mes con una dieta y ejercicios.

  OdgovoriIzbriši
 2. El dicho: Despus de una dieta Si no puedes planear, voluntad para seguir.
  El verdadero secreto detrs de una dieta exitosa es aferrarse a lla.
  Como Bajar La Barriga Sobre una dieta liquida peso entre todas
  las presiones de este mundo. Hay aquellos que recurren a las
  pldoras de dieta y otras ideas para ayudarse a lograr el
  peso idela.

  El dicho: Despus de una dieta Si no puedes caloras e incrementar las caloras quemadas, puedes bajar de peso.
  Incorpora un regimen de ejercicios que puedas disfrutar.
  como perder barriga But these junk foods are very unhealthy and fat increases
  very rapidly. So people should take care of their diet programa de dieta para la
  quema de grasa que encuentres no bienen de fuentes naturales.

  OdgovoriIzbriši