6. februar 2010

OSKAR METER: Scena, kostumi in maska

Danes so na vrsti tri bolj šminkarske kategorije, ki filmu dodajo lepši in kredibilnejši izgled. Dobra scenografija gledalca transformira v drugo deželo, drug planet ali drugo časovno obdobje, kostumi in maska pa tja pošljejo tudi igralce.

Oskar za scenografijo je eden tistih, ki jih podeljujemo že od čisto prve ceremonije dalje. Akademija v tej kategoriji navadno nominira dve osebi - scenografa oz. tistega, ki si zamisli celotno okolje v katerega je filmska zgodba postavljena in "opremljevalca", ki z majhnimi dodatki opremi sceno in jo naredi bolj avtentično. Oba morata biti dobra poznavalca določene kulture, zgodovine ali pa imeti le veliko domišljije.

Fullscreen capture 5.2.2010 202844_scena.jpg
Avatar (Rick Carter, Robert Stromberg, Kim Sinclair)
The Imaginarium of Doctor Parnassus (David Warren, Anastasia Masaro, Caroline Smith)
Nine (John Myhre, Gordon Sim)
Sherlock Holmes (Sarah Greenwood, Katie Spencer)
The Young Victoria (Patrice Vermette, Maggie Gray)

Letos je Akademija nominirala novo odkriti planet Pandora po katerem se ljudje najlažje gibamo s pomočjo avatarjev, nenavadni um doktorja Parnassusa v katerem vsak najde svoje skrite želje, blišč italijanske filmske industrije na njenem vrhuncu v 60ih letih prejšnjega stoletja, dvakrat pa tudi London 19. stoletja v katerem znani detektiv razrešuje nenadne primere medtem, ko mu vlada kraljica Viktorija.
Jaz bi rekel, da je tekma najostrejša med Avatarjem in Nine, ker pa je prvi veliko uspešnejši bo verjetno odnesel tudi tega oskarja. Konec koncev si je bilo za potrebe filma potrebno zamisliti celoten planet in tisti lebdeči otoki so res nekaj posebnega.

Nagrade za kostume je Akademija prvič podelila 1948 in jih (z izjemo 1957 in 1958) do leta 1966 podeljevala v dveh ločenih kategorijah za barvne in črno bele filme. Kraljica tega področja je Edith Head, ki je v karieri zbrala kar 35 nominacij in osem oskarjev. Med leti 1948 in 1966 je bila nominirana čisto vsako leto za vsaj en film.

Fullscreen capture 5.2.2010 202056_kostumi.jpg
Bright Star (Janet Patterson)
Coco avant Chanel (Catherine Leterrier)
The Imaginarium of Doctor Parnassus (Monique Prudhomme)
Nine (Colleen Atwood)
The Young Victoria (Sandy Powell)

Sandy Powell in Colleen Atwood imata vsaka že po dva oskarja, Monique Prudhomme in Catherine Leterrier sta nominirani prvič, za Janet Patterson pa je to že četrta nominacija, vendar do sedaj še ni imela sreče. Komu ga napovedujem? Pojma nimam. Vsaka bi ga lahko dobila, mislim pa da se bo Akademija odločala med Bright Star in The Young Victoria.

Kategorija za masko je najmlajša izmed danes predstavljenih. Uvedli so jo šele leta 1981. Pred tem so dvakrat podelili častnega oskarja za izvrstne dosežke na tem področju, in sicer 1965 Williamu Tuttlu za film 7 Faces of Dr. Lao in leta 1968 Johnu Chambersu za film Planet opic. Posebna kategorija za masko je bila ustanovljena predvsem zaradi močnih očitkov, ker leto prej na tem področju ni bil nagrajen The Elephant Man.

Fullscreen capture 6.2.2010 12410.jpg
Il divo (Aldo Signoretti, Vittorio Sodano)
Star Trek (Barney Burman, Mindy Hall, Joel Harlow)
The Young Victoria (John Henry Gordon, Jenny Shircore)

Veseli me, da so opazili izvrstno masko v italijanskem filmu Il divo, biografiji večkratnega premiera Giulia Andreottija, ki ga je izvrstno upodobil Toni Servillo. Oba maskerja sta že bila nominirana za Gibsonov Apocalypto, Signoretti pa tudi za Moulin Rouge!.
Ostali nominiranci so novinci, z izjemo Jenny Shircore, ki je leta 1999 že dobila kipec za Elizabeto.
Neverjetno se mi zdi, da so iz trojice izpustili Okrožje 9, v katerem maska igra ključno vlogo, nominirali pa so Mlado Viktorijo, kjer kakšnih neverjetnih sprememb na igralcih sploh ni bilo opaziti.
Če bi Il divo videlo več akademikov, bi ta gotovo dobil oskarja v tej kategoriji, prav tako pa bil nominiran tudi glavni igralec. V tem primeru je možen le en zmagovalec - Zvezdne steze. Morda pa si bodo ostali člani pogledali vsaj napovednik in vseeno glasovali za italijanski izdelek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar