26. februar 2010

OSKAR METER: Režija

Zdi se, da že ptiči po vsem svetu, ne le v Hollywoodu, čivkajo o veliki verjetnosti, da bomo letos dobili prvo žensko nagrajeno z oskarjem za režijo. Kathryn Bigelow je četrta predstavnica nežnejšega spola in druga Američanka nominirala v tej kategoriji. Pred njo je Akademija ta oskarja predlagala še Italijanko Lino Wertmüller (leta 1977 za film Pasqualino Settebellezze), Jane Campion iz Nove Zelandije (leta 1994 za film Piano) ter Sofio Coppola (leta 2003 ta Zgubljeno s prevodom).

Največji tekmec Bigelowe je seveda njen bivši mož, James Cameron, s katerim je v zakonu zdržala med leti 1989 in 1991. Okoli njunega boja se je v zadnjih tednih spletla cela afera, ki bo vrhunec gotovo doživela na podelitvi, čez dober teden. Kot prispodoba te tekme, se v medijih pogosto uporablja biblijska zgodba o Davidu in Goljatu, ki je pravzaprav prav posrečena. Avatar, največji zaslužkar vseh časov tekmuje z malim neodvisnim filmom, ki je do danes zaslužil le skominah 18 milijončkov. Če mu uspe zmagati bo to najmanj dobičkonosen oskarjevec v zgodovini (upoštevajoč inflacijo). Res pa je, da bi mu oskar dal nov zagon in še dodatnih nekaj milijonov.

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow)
Avatar (James Cameron)
Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire (Lee Daniels)
Up in the Air (Jason Reitman)
Inglourious Basterds (Quentin Tarantino)

Medtem, ko je Kathryn letos nominirana prvič (sicer dvakrat, tudi kot producentka) je Cameron pobral tri oskarje, vse na zadnjem projektu, Titanik - kot producent, režiser in montažer. Drugih nominacij sam osebno nima, čeprav so jih njegovi filmi skupaj nabrali kar 41.

Avatar po mojem mnenju sicer nima šans v glavni kategoriji, vendar je Cameron pravi filmski manijak, ki premika meje nemogočega in prav zaradi tega se ne bi čudil, če bi ga nagradili za režijo. Megalomanski projekt kot je Avatar, tako uspešno verjetno ne bi zmoglo speljati prav veliko ljudi. Sam je pred tedni menda dejal, da bi morala režijskega oskarja dobiti Kathryn, Avatar pa si zasluži tistega za najboljši film. Tako direktna kampanja sicer ni prav pogosta, vendar se včasih obnese - lep primer je lanska Kate Winslet, ki je jasno in glasno povedala, da ji je dovolj porazov in si kipec zares želi.

directors-2010.jpg

Kaj pa drugi nominiranci? Ima sploh kdo od njih šanse? Osebno bi sicer najraje videl zmagati Tarantina, ki je posnel najboljši film po Šundu in je tudi edini, ki se vsaj teoretično lahko vmeša v tekmo bivših zakoncev. To je njegova druga nominacija v tej kategoriji, oskarja pa je snel za scenarij omenjenega izdelka.

Lee Daniels si je nekako izboril mesto med peterico, čeprav me njegov Precious ni prav navdušil, moram priznat. Sicer pa je šele drugi Afro-američan nominiran v tej kategoriji (prvi je bil leta 1991 nominiran John Singleton za Boyz n The Hood) in poleg tega ne skriva svoje homoseksualne usmerjenosti, kar mu po mnenju mnogih pri precej starokopitni Akademiji nekoliko znižuje, že tako majhne možnosti.

Jason Reitman je letošnji trojni nominiranec, ki upa tudi na ugoden rezultat v kategorijah najboljši film in prirejeni scenarij. Prvo nominacijo je dobil že leta 2008, ko ga je Akademija predlagala za najboljšo režijo filma Juno. Glede na to, da je star komaj 32 let je to neverjeten dosežek, saj je najmlajša oseba z dvema nominacijama v tej kategoriji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar