08. februar 2010

OSKAR TRIVIA: Oskarji za brate in sestre

Režiser Stephen in scenaristka Naomi Foner Gyllenhaal sta gotovo med ponosnejšimi starši, ki bodo letos spremljali podelitev oskarjev. Ne le da se za oskarja poteguje njuna hčerka Maggie, tudi sin Jake si je pred leti z vlogo v Gori Brokeback prislužil nominacijo. Malo sem pobrskal po dolgi zgodovini oskarjev in ugotovil, da nominacije med otroci iste matere še zdaleč niso nekaj redkega. Pravzaprav so tako pogoste, da se bom moral omejiti zgolj na igralske kategorije, če bom želel vse zaobjeti.

Fullscreen capture 8.2.2010 142801.jpg Fullscreen capture 8.2.2010 142025.jpg

Kljub številnim primerom nominacij pa sta le dva para v igralskih kategorijah oskarja tudi dobila. Prva krvno povezana dvojica nagrajena z oskarjem za igro sta Lionel in Ethel Barrymore. Prastric igralke Drew Barrymore je oskarja za glavno vlogo v filmi A Free Soul dobil dobil že daljnega leta 1931, njena prateta pa leta 1945 za stransko vlogo v None But the Lonely Heart. Lionel ima sicer eno neuradno (v prvih letih namreč še ni bilo nominacij kot jih poznamo danes) nominacijo še od prej, Ethel pa je bila po prvi zmagi za kipec predlagana še trikrat.

Fullscreen capture 8.2.2010 145501.jpg Fullscreen capture 8.2.2010 144753.jpg

V tednih pred in po podelitvi oskarjev za leto 1941 sta časopisne stolpce polnili sestri Joan Fontaine in Olivia de Havilland, obe nominirani v isti kategoriji. Za obe je je bila to druga nominacija. Starejša Olivia se je nekaj let prej za oskarja neuspešno potegovala z vlogo v V vrtincu, mlajša Joan pa z vlogo v Hitchcockovi Rebecci. O sporih med slavnejšo Olivio in manj uspešno Joan so mediji poročali že več let, vendar je afera dosegla vrhunec prav na podelitvi oskarjev, kjer je kipec dobila mlajša sestra za vlogo v Suspicion. Olivia, nominirana za Hold Back the Dawn, je menda ploskala najglasneje in vpila "We've won!", prijateljem pa potočila marsikatero grenko solzo. A tudi zanjo je v kasnejših letih posijalo sonce, saj je bila nagrajena s kar dvema oskarjema. Leta 1947 za To Each His Own in tri leta kasneje še za The Heiress, vmes pa bila še enkrat nominirana za The Snake Pit.

Celozaslonsko zajemanje 9.2.2010 123104-1.jpg Celozaslonsko zajemanje 9.2.2010 123820.jpg

Leta 1967 sta britanski sestri Vanessa in Lynn Redgrave, obe prvič nominirani v isti kategoriji, dvignili precej manj prahu. Ves čas sta namreč zagotavljali, da se imata radi in da med njima ni niti kanček ljubosumja. Pri tem je tudi ostalo, saj je oskarja, že svojega drugega, tisto leto dobila Elizabeth Taylor za Kdo se boji Virginie Woolf? Starejša Vanessa je kasneje v karieri dobila še pet dodatnih nominacij in oskarja za stransko vlogo v filmu Julia, ki ga je leta 1978 sprejela s precej odmevnim, politično obarvanim, govorom. Njena mlajša sestra si je po dolgih letih sušnejšega obdobja leta 1998 priigrala še eno, tokrat stransko nominacijo za Gods and Monsters.

Edina dva brata nominirana za igralskega oskarja sta brata Phoenix. River je na zmago zaman upal leta 1989 za stransko vlogo v Running on Empty, njegov mlajši brat, Joaquin, je bil leta 2000 nominiran za stransko vlogo v Gladiatorju in nato še leta 2006 za glavno v Walk the Line. Kot morda veste je prvi štiri leta po nominaciji, v starosti 23 let, umrl zaradi predoziranja z drogo pred nočnim lokalom Viper Room v LA-ju, katerega solastnik je bil tudi njegov prijatelj Johnny Depp; drugi pa je lani menda opustil igralski poklic in se posvetil glasbi.

Celozaslonsko zajemanje 9.2.2010 20853.jpg Celozaslonsko zajemanje 9.2.2010 21203.jpg

Jane Fonda, ki je v karieri dobila dva oskarja (za Klute in Coming Home), je leta 1998 na večino podelitev nagrad za katere je bil nominiran, prijazno pospremila svojega brata Petra, ki pa mu z vlogo v Ulee's Gold ni uspelo prepričati Akademije. Še prej je bil kot scenarist, skupaj z Dennisom Hopperjem in Terryjem Southernom, nominiran za Goli v sedlu.

Ko je Shirley MacLaine v šestem poskusu leta 1984 končno dobila oskarja za Terms of Endearment, je samozavestno dejala: "I deserve this!". Tega kljub štirim nominacijam za igro ni mogel reči njen brat, Warren Beatty, je pa dve leti pred njo dobil oskarja za režijo Reds.
Julia Roberts je bila za oskarja nominirana trikrat, kot je znano ga je dobila za glavno vlogo v Erin Brockovich. Nekoliko manj znano pa je, da se je za nagrado enkrat potegoval tudi njen starejši brat Eric. Leta 1986 je bil nominiran za stransko vlogo v Runaway Train. Istega leta je bila v sosednji kategoriji nominirana tudi Meg Tilly za Agnes of God. Devet let kasneje se je za istega oskarja potegovala tudi njene sestra Jennifer Tilly z vlogo v Allenovi komediji Bullets over Broadway.

Celozaslonsko zajemanje 9.2.2010 130337.jpg 1336448maccaline_lkis874.jpg

Kar se tiče bratsko-sestrskih dvojic glede igralskih kategorij je to to. Če se kdo spomni še kakšnega, ki sem ga izpustil, naj mi le sporoči. Omenimo pa lahko še nekaj zanimivejših nagrajencev iz drugih kategorij. V celotni zgodovini oskarjev so namreč kar trije pari dvojčkov dobili vsak svojo nagrado. Julius in Philip Epstein sta leta 1944 skupaj z Howardom Kochom, dobila oskarja za scenarij Casablance. Paul Sylbert je bil leta 1979 nagrajen za sceno filma Heaven Can Wait, njegov brat pa ima iz iste kategorije dva kipca: za Who's Afraid of Virginia Woolf? in Dick Tracy, katerega je tako kot Heaven Can Wait režiral Warren Beatty. Treti par dvojčkov sta Christoph in Wolfgang Lauenstein, leta 1990 nagrajena za kratki film Balance.

Posebna kategorija sta brata Coen ki sta skupaj zbrala kar 18 nominacij od tega oskarje za scenarij Fargo ter scenarij, režijo in produkcijo Ni prostora za starce.

Dva para bratov pa sta si oskarja prislužila zgolj z enoletnim zamikom. James Goldman je oskarja za scenarij Lev pozimi dobil leta 1969, naslednje leto pa ga je njegov brat William dobil za scenarij Butch Cassidy and the Sundance Kid. Slednji je slavil še enkrat, ko je sedem let zatem dobil oskarja za scenarij All the President's Men.
Brata Boekelheide sta bila leta 1984 oba nominirana. Jay za zvočno montažo, Todd pa za mešanje zvoka. Tisto leto je kipec dobil Jay, naslednje leto pa ga je skupaj s še tremi kolegi odnesel Todd.

Ni komentarjev:

Objavite komentar