21. februar 2010

NOCOJ: Bafta Awards

V Londonu bodo nocoj 63. podelili nagrade Britanske filmske in televizijske Akademije, ki šteje okoli 5000 članov. Približno petina volivcev za bafte je tudi volivcev za oskarje, tako, da se rahel vpliv Hollywooda čuti, vendar na Otoku radi poudarijo domačo produkcijo. Šola za življenje je tako dobila kar osem nominacij, prav toliko kot glavna favorita Avatar in The Hurt Locker. Tukaj so vsi nominiranci. Morda največje presenečenje je odsotnost oskarjeve favorite Sandre Bullock, ki jo je tukaj zamenjala Audrey Tautou. Verjetno The Blind Side v Veliki Britaniji še ni bil predvajan. V tem primeru glavni boj poteka med domačinko Carey Mulligan in veteranko Meryl Streep, ki je nominirana že trinajstič, edno bafto pa je dobila pred 28 leti za The French Lieutenant's Woman.

Bafto za življenjsko delo oziroma BAFTA Fellowship, bo prejela legendarna bristnska igralka Vanessa Redgrave, ki je bila do sedaj za bafto nominirana le trikrat, nikoli pa je ni dobila. Ameriška Akademija je bila do nje radodarnejša, saj jo je nominirala šestkrat, oskarja pa je dobila leta 1978 za stransko vlogo v Julii.

Edina nagrada za katero glasuje ljudstvo je Baftina vzhajajoča zvezda, o kateri sem nekaj že pisal. Nominirani so Carey Mulligan, Nicholasa Houlta, Tahar Rahim, Kristen Stewart in Jesse Eisenberg.

2 komentarja:

  1. Morda veš, kje po TV bi se dalo to spremljat?

    OdgovoriIzbriši
  2. sori, nisem bil nič na blogu že od nedelje, tako da nisem videl komentarja... na naših tv-jih se ni dalo tega gledat, razen če loviš BBC One, drgač je pa na netu precej "ilegalnih" streamov.

    sej mislim, da posnetek si lahko tudi s torrenti dol povlečeš

    OdgovoriIzbriši