17. januar 2010

Nocoj: Zlati globusi

Nocoj bodo torej že 67. podelili Zlate globuse. Prireditev bo imela po letu 1995 prvič spet gostitelja. Takrat sta to dolžnost opravljala John Larroquette in Janine Turner, letos pa bo plesno dvorano v Hilton Hotelu v Los Angelesu in gledalce pred tv zasloni zagotovo nasmejal Britanec Ricky Gervais, ki je s humornimi vložki že lani popestril tako Zlate globuse kot tudi Emmyje. Ne vem samo kako bodo njegove vice stlačili v že tako natrpan urnik podelitve med katero je treba odpreti kar 25 zapečatenih kuvert.



Poleg gostitelja se bo na odru zvrstilo več kot 50 zvezdnikov. V abecednem redu gredo takole (okrepil sem tiste, ki se jih veselim): Amy Adams, Christina Aguilera, Jennifer Aniston, Justin Bartha, Kristen Bell, Halle Berry, Josh Brolin, Gerard Butler, Cher, Bradley Cooper, Chace Crawford, Robert De Niro, Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Colin Farrell, Harrison Ford, Jodie Foster, Matthew Fox, Jennifer Garner, Mel Gibson, Lauren Graham, Tom Hanks, Neil Patrick Harris, Sally Hawkins, Ed Helms, Kate Hudson, Felicity Huffman, Samuel L. Jackson, Nicole Kidman, Jane Krakowski, Ashton Kutcher, Taylor Lautner, Sophia Loren, Paul McCartney, Helen Mirren, Jim Parsons, Amy Poehler, Julia Roberts, Mickey Rourke, Zoe Saldana, Arnold Schwarzenegger, Steven Spielberg, Kiefer Sutherland, Sofia Vergara, Olivia Wilde, Kate Winslet, Reese Witherspoon in Sam Worthington.

Miss Zlatih globusov, torej dekle, ki bo na oder prinašalo kipce, bo 18-letna Mavis Spencer, hči igralke in dobitnice globusa, Alfre Woodard, ter scenarista in producenta Rodericka Spencerja. Ta vloga že tradicionalno pripada hčerki ali sinu znanega hollywoodskega para. Med preteklimi “missicami” so tudi Rumer Willis (hči Demi Moore in Bruca Willisa), Laura Dern (hči Diane Ladd in Bruca Derna), Joely Fisher (hči Connie Stevens in Eddija Fisherja) ter Melanie Griffith (hči Tippi Hedren).

Edini znani dobitnik je Martin Scorsese, ki bo prejel nagrado poimenovano po velikem režiserju Cecilu B. DeMillu. Od navadnega zlatega globusa - Marty ima doma dva, za režijo filmov Tolpe New Yorka in Dvojna igre - se zlati globus za življenjsko delo, kot mu lahko tudi rečemo, razlikuje le po majhnem angelu na njegovem vrhu.

In še čisto malo zanimivosti:
Pet filmov si deli naziv največkrat nagrajenih na tej podelitvi. Vsak je dobil po pet Zlatih globusov: Doctor Zhivago, The Godfather, Love Story, One Flew Over the Cuckoo's Nest in A Star Is Born - ne izvirnik iz leta 1937 z Janet Gaynor, niti prvi remake iz leta 1954 z Judy Garland, temveč drugi remake iz leta 1976 z Barbro Streisand.

Največ (25!) nominacij ima Meryl Streep, skupaj z Angelo Lansbury in Jackom Nicholsonom pa si deli tudi rekord v številu Globusov (vsak od njih ima šest kipcev).

3 komentarji:

  1. Tule bi te pa nekaj prosil. Bi morda vedel, kje je prenos podelitve? Našel sem namreč, da je na PRO7, a obenem tudi ugotovil, da ga Telemach nima. Tako da bi ti bil zelo hvaležen, če morda veš še za kakšen program, ki bo prenašal v živo oz. kje imaš ti namen gledati podelitev?

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. evo, malo sem pogooglal in našel stran, kjer ilegalno prenašajo NBC (http://atdhe.net/tv/watch_nbc.html)
    upam, da je to, to - slika sicer ni najboljša, ma bolje kot nič ;)

    OdgovoriIzbriši