26. marec 2010

Urbana ljubezen

Sam sem bolj urbano bitje in se sredi mestnega vrveža odlično počutim. V mestih je neka posebna energija, ki se jo na še posebej pozitiven način začuti v teh dneh, ko se prebuja pomlad. Seveda pridejo tudi dnevi negativne energije, ko mi dosadi čakanje na šestico proti Bežigradu, medtem ko so v nasprotno smer pripeljale že tri in obupujem nad neskončno vrsto v Nami. V tem primeru se raje sprehodim po Čopovi, kupim kornet, skočim v Kinoteko ali se zleknem v Tivoliju in pomislim, kako lepo je živet v mestu. Res je, da se naša bela Ljubljana po velikosti, raznolikosti ali onesnaženosti ne more ravno primerjati z večjimi svetovnimi prestolnicami kakršne mi je v veselje obiskovati in raziskovati ter si predstavljati kako bi bilo tam živeti, a prav njena majhnost in simpatičnost ji daje poseben čar.

Ljubezen do mest se je velikokrat izražala tudi na velikem platnu. Woody Allen ima New York (vsaj imel ga je), Pedro Almodóvar ima Madrid, Mike Leigh pa London. Nova serija filmov, producenta Emmanuela Benbihya, ta trend nekoliko obrača.

Celozaslonsko zajemanje 21.2.2010 141335.jpg

Leta 2006 je zbral dvajset svetovno priznanih režiserjev (med drugim Joel in Ethan Coen, Wes Craven, Alfonso Cuarón, Alexander Payne, Tom Tykwer, Gus Van Sant in Gerard Depardieu), ki so posnel vsak svojo zgodbo, postavljeno v enega od 20 pariških okrožjih. Dve izmed njih v končni izdelek imenovan Paris, je t'aime, nista bili vključeni tako, da kolaž sestavlja 18 individualnih filmčkov v katerih igrajo številna znana imena od Gene Rowlands, Mirande Richardson in Juliette Binoche, do Willema Dafoa, Nicka Nolteja in Boba Hoskinsa.

Celozaslonsko zajemanje 21.2.2010 141149.jpg

Uspeh filma je producenta vodil v drugo svetovno prestolnico, New York, kateremu se je tri leta kasneje poklonilo enajst režiserskih imen kot so Mira Nair, Fatih Akin in Brett Ratner, pa tudi Natalie Portman. Gre za isti princip - enajst nepovezanih zgodb postavljenih v mesto, ki nikoli ne spi. Zvedzniška zasedba tokrat vključuje Orlanda Blooma, Chrisa Cooperja, Cloris Leachman, Julie Christie in Shio LaBeoufa. Celoten kolaž sicer ni nič posebnega, nekateri posamezni delčki pa so pravi biseri - najbolj sta se mi v spomin vtisnila prispevka Joshue Marstona o zaljubljenih starčkih in Yvana Attala o zakoncih, ki poskušata ponovno prižgati ogenj v njunem razmerju.

Kot kaže se ljubezen do veličastnih mest tukaj ne bo končala. V pripravi so menda še pokloni Jeruzalemu, Riu in Šanghaju. Ljubljane v tej seriji verjetno ne bomo dočakali, zato morda namig slovenskih filmskim ustvarjalcem, ki bi na podoben način lahko počastili naše belo mesto. Vendar naj z vsem skupaj še nekoliko počakajo, saj naša prestolnica v tem trenutku bolj kot na mesto, spominja na gradbišče.

Celozaslonsko zajemanje 21.2.2010 141815.jpg Celozaslonsko zajemanje 21.2.2010 141832.jpg Celozaslonsko zajemanje 21.2.2010 141855.jpg

1 komentar: