19. marec 2010

NAJ 10-LETJA: Stranska ženska vloga

Ob koncu desetletja sem se odločil še enkrat pogledati nazaj in osvežiti spomin na pretekle dobitnike oskarjev v glavnih kategorijah. Se jih sploh spomnite? Začnimo z najboljšo stransko igralko.



Prvega oskarj za stransko žensko vlogo v novem tisočletju je odnesla Marcia Gay Harden, ki je suvereno odigrala Lee Krasner, slikarko in ženo veliko uspešnejšega umetnika Jacksona Pollocka kateremu je stala ob strani ne glede na njegove probleme z nervozo in alkoholizmom ter varanju. Eno od njegovih ljubic je upodobila Jennifer Connelly, ki je oskarja v tej kategoriji odnesla leto kasneje. Čeprav sem takrat navijal za Maggie Smith (v Altmanovem Gosford Park), se je Akademija ni odločila še tretjič nagraditi, temveč je prednost dala relativno novi Connellyjevi, ki je upodobila ženo shizofrenega matematika Johna Nasha.



Catherine Zeta-Jones in njen Michael sta menda dala vse od sebe in z lobiranjem dosegla, da je mlada Valižanka v visoki nosečnosti vsa emocionalna (človek, ki jo je gledal, bi rekel, da ga res ni pričakovala) sprejela svoj kipec za sicer povsem solidno igro v mjuiklu Chicago. Njena soigralka, Renée Zellweger, ki je bila nominirana za glavno vlogo, je takrat že drugič ostala praznih rok, vendar ji je Akademija kipec nato le podelila 11 mesecev kasneje (oskarji leta 2004 so se s konca marca premaknili na konec februarja) za vlogo blebetave, a marljive Ruby Thewes, ki med ameriško državljansko vojno priskoči na pomoč Adi, mladi ženski, ki je po očetu podedovala farmo, sedaj pa čaka na svojega zaročenca, da se vrne iz vojne.

Cate Blanchett, ki je leta 2005 v Scorsesejevm Letalcu upodobila filmsko legendo Katharine Hepburn je postala prva igralka nagrajena z oskarjem za upodobitev oskarjevke.



V eni najbolj močnih in prav nič stranskih vlog tega desetletja je Rachel Weisz odigrala mlado, impulzivno ženo britanskega diplomata, ki z njim odpotuje v Kenijo, kjer odkrije kako velike farmacevtske korporacije izkoriščajo potrebo po zdravilih na tej celini, kar jo stane življenja.

Jennifer Hudson, bivše tekmovalka v resničnostni oddaji American idol, je edina izmed deseterice, ki se je po njeni zmagi (za debitantsko vlogo) ne spomnim iz nobenega filma več... aja, pač, neki malega je odigrala v Sex and the City. Verjetno je k daljši pavzi veliko prispevala družinska tragedija o kateri so mediji pred meseci na široko poročali. Kakorkoli že, upam, da bo s kariero nadaljevala in nas bo s svojim izjemnim glasom pobožala še v kakšnem mjuziklu.



Tilda Swinton je moja najljubša nagrajenka desetletja. Odlična igralka, ki bi si ga zaslužila že zdavnaj... a sedaj ga ima in nič jih ne more vzeti. Leto 2007 je bilo eno najbolj izenačenih let v tej kategoriji, saj se je do zadnjega ugibalo katera izmed peterice bo stopila na oder. Cate Blanchett je namreč dobila globus za I'm Not There, igralski ceh je nagradil Ruby Dee (American Gangster), Amy Ryan (Gone Baby Gone) pa je prepričala večino kritikov.

Lani je oskarja za kompleksen lik bolestno ljubosumne bivše žene v Woodyjevem Vicky Cristina Barcelona dobila Španka Penelope Cruz, ki se je letos v tej kategoriji zanj ponovno potegovala, a kot veste ji ga je zasluženo speljala Mo'Nique.


Ni komentarjev:

Objavite komentar