20. marec 2010

Satira o islamskih skrajnežih

Britanci so svoj pregovorno čudi, vendar večkrat posreči humor, popeljali na področje, ki smo ga do sedaj speljali bolj ali manj s strahom - ponorčevali so se namreč iz islamskih skrajnežev in njihove svete vojne džihada. V svojem smislu sicer pozitivni pojem, ki se ga zahodnjaki zaradi terorističnega vpliva bojimo kot satan križa bo, v prvem celovečernim filmu Christopherja Morrisa, predstavljal predvsem tarčo posmeha. Ne vem sicer kako bodo tale film sprejeli na arabski zemlji, vendar dvomim, da bo ostal neopažen. Dvomim tudi, da se bodo ob njem lahko sprostile cele množice Američanov, katerih ponos se po skoraj desetletju še vedno ni zacelil.Izdelek so premierno predvajali na Sundancu, kjer je dobil presenetljivo dobre kritike s strani ameriških časopisov The Los Angeles Times in The Hollywood Reporter medtem, ko so bili britanski mediji nekoliko bolj kritični. Morris, ki pravi, da ne gre za sovražen film, je imel sicer velike težave pri zbiranju financ za snemanje, saj sta ga zaradi kontroverzne vsebine zavrnila tako BBC, kot Channel 4. Kot je dejal, je scenarij pisal več let in ob tem govoril s številnimi poznavalci modernega terorizma, predstavniki policije in obveščevalnih agencij ter mudžahidi in "miroljubnimi" muslimani.
Britanska premiera je napovedana za te dni, da bo dobil redno distribucijo tudi pri nas sicer ni ravno verjetno, a v primeru večjega uspeha je tudi to možno. V vsakem primeru se ga veselim :).

1 komentar:

  1. Super, si ga bom pogledal. film pomoje na humoren način pokaže mnogo resnice. no na torrentih ga še ni. Bo pa verjetno kmalu tu.

    Lp

    OdgovoriIzbriši