25. marec 2010

NAJ 10-LETJA: Stranska moška vloga

Nadaljujem s pregledom dobitnikov oskarja v zadnjih desetih letih po glavnih kategorijah. Tokrat sledi hiter skok čez najboljše stranske igralce.

Portoriški igralec Benicio del Toro je postal četrti, od danes petih igralcev, ki so oskarja dobili za vlogo v ne angleškem jeziku. Akademijo je prepričal kot eden redkih ne-skorumpiranih mehiških policistov, ki predstavlja le enega od mnogih členov mamilske verige med ZDA in njeno južno sosedo.Naslednje leto je oskar za stransko moško vlogo romal v Veliko Britanijo. Za svojo prvo (in za enkrat edino) nominacijo ga je dobil Jim Broadbent. Upodobil je Johna Bayleya, avtorja in kritika ter soproga znane irske pisateljice Iris Murdoch (tudi nominirana Judi Dench), ki je svoji življenjski ljubezni zvesto stal ob strani, ko so jo diagnosticirali z Alzheimerjevo boleznijo.

Zame eden najboljših igralcev svojega časa, Chris Cooper, je svojega oskarja dobil kot resnični John Laroche, ki je v narodnem parku na Floridi ilegalno trgal zaščitene vrste orhidej. Primer je pritegnil novinarko New Yorkerja, Susan Orlean, ki je o njem napisala knjigo, to pa je poskušal eden najizvirnejših piscev zadnjih let, Charlie Kaufman, predelati v scenarij in vanj vključil tudi svoje iskanje navdiha.V naslednjih dveh letih sta oskarja v tej kategoriji dobila igralca, ki ju je režiral Clint Eastwood. Tim Robbins kot eden izmed trojice prijateljev iz otroštva, katerega še vedno preganja ugrabitev izpred 25 let, njegov soigralec iz Kaznilnice odrešitve, Morgan Freeman, pa kot bivši boksar in prijatelj ter uslužbenec trenerja Frankija Dunna, ki je vedno na razpolago z nasveti, med določenimi deli filma pa nastopa kot pripovedovalec.George Clooney je bil leta 2005 kot prvi hkrati nominiran za režijo (Lahko noč in srečno) in igro v drugem filmu (Syriana). Upodobil je Boba Barnesa, izkušenega agenta CIE pozicioniranega na Bližnjem vzhodu, ki poskuša končati ilegalno preprodajo orožja na tem področju.

Na veliko presenečenje marsikoga je leta 2006, Alan Arkin speljal oskarja favoriziranemu Eddiju Murphyju, ki je (menda zaradi užaljenosti) prireditev predčasno zapustil. Tretjič nominirani Arkin se je takrat vživel v najstarejšega člana čudaške družine, ki svojo najmlajšo članico v rumenem kombiju s pokvarjeno sklopko, pospremi na otroško lepotno tekmovanje.
Zadnja tri leta prejšnjega desetletja so oskarja v tej kategoriji dobile tri skrajno negativne vloge. Poklicni morilec Anton Chigurh z obupno frizuro; Joker, večni Batmanov nasprotnik (Heath Ledger je po Petru Finchu postal drugi po smeti nagrajeni igralec) in najbolj simpatični nacist, kar sem jih kdaj videl na velikem platnu.

1 komentar: