14. marec 2010

Pi dan

Danes je pi dan. V anglosaškem svetu se današnji datum zapiše 3.14, kar je, kot ste se verjetno naučili v šoli, število pi (π). Gre za razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom in je verjetno najbolj znana konstanta na svetu.

Praznik v zadnjem času pridobiva na popularnosti. Google si je na primer danes omislil poseben logotip, bojim pa se, da bodo kaj kmalu k prazniku pristopili tudi trgovci in začeli množično prodajati neuporabno robo za gike.

Če se počutite vsak malo geeky, si lahko danes pogledate prvi celovečerec Darrena Aronofskega, Pi, ki mu je leta 1998 na festivalu Sundance prinesel nagrado za režijo. V njem spremljamo matematika Maxa, ki poskuša najti vzorec, s katerim bi razložil delovanje borze. Film podaja zanimive teorije o urejenosti narave s števili, predstavi zlati rez in pokuka v židovsko Toro, kjer naj bi se skrival številski zapis dostopa do raja.

V življenje paranoičnega znanstvenika, ki doživi napad ob vsaki večji razburjenosti, pokukamo skozi odlično kamero Matthewa Libatiqueja, ki je sodeloval pri večini Aronofskyijevih izdelkov.

1 komentar:

  1. Še en (poleg skladatelja glasbe Clinta Mansella) stalni sodelavec Aronofskega torej, nisem vedel. Ni prav kamerman-upravljalec, je cinematographer, kar je direktor fotografije, če imam prav, kdor skrbi za objektive, filtre, kakšne kamerne učinke in to, saj ne vem, me pa zanima, kdo je avtor snemanja s pritrjeno kamero v obraz, kamera mora biti nekako pritrjena na telo igralca, snema pa ga obraz. Zanimivo, ko se obrača, kako tava po prostoru. Večkrat v Piju in Rekvijemu, v drugih dveh filmih pa se tega ne spomnim.

    OdgovoriIzbriši