13. marec 2010

Oskarji v številkah

Počasi bomo zaključili z letošnjo sezono oskajrev. Pred tem sem zbral na kup še več ali manj vse zanimivosti povezane z letošnjimi nagradami. Večino ste verjetno kje že prebrali, nekaj pa je morda novih za vse.

hero719_oscars.jpg

Prvič po letu 1943 je bilo v glavni kategoriji nominiranih deset filmov. V zgodovini je bilo, vključno z letošnjim letom, 13-krat nominiranih več kot pet filmov (od osem do dvanajst).

Gabourey Sidibe je osma temnopolta nominiranka za glavno žensko vlogo.

Vloga Morgana Freemana je 18. vloga temnopoltega igralca nominirana za najboljši glavno moško vlogo.

Mo'Nique je četrta temnopolta igralka nagrajena z oskarjem za najboljšo stransko žensko vlogo (pred njo se oskarja dobile: Hattie McDaniel, Whoopi Goldberg in Jennifer Hudson). Njena vloga je ena izmed 15 vlog temnopoltih igralcev nagrajenih z oskarjem.

Gledanost: 41,62 milijona Američanov (24,75 delež po Nielsenu). To je 12,7% več kot lansko leto. Najbolj gledana je še vedno podelitev iz leta 1998, ki jo je spremljalo 57 milijonov Američanov.

The Hurt Locker je že peti zaporedni najboljši film, ki nosi cenzorsko oznako R, kar pomeni, da si ga mlajši od 17 let lahko ogledajo le v družbi staršev.

Kathryn Bigelow je prva ženska nagrajena z oskarjem za režijo in tretja nominirana. Pred njo je Akademija za oskarja predlagala še Italijanko Lino Wertmüller (leta 1977 za film Pasqualino Settebellezze), Jane Campion iz Nove Zelandije (leta 1994 za film Piano) ter Sofio Coppola (leta 2003 ta Zgubljeno s prevodom).

Celozaslonsko zajemanje 13.3.2010 142124.jpg Celozaslonsko zajemanje 13.3.2010 142041.jpg

Geoffrey Fletcher (Precious) je prvi temnopolti scenarist nagrajen z oskarjem.

Avatar in Up sta prva 3D filma nominiran za najboljši film leta.

Avatar in District 9 sta šele tretji in četrti znanstveno-fantastični film nominirana v glavni kategoriji. Pred njima je Akademija sprejela le E.T. vesoljčka (1982) in Star Wars (1977).

Sandra Bullock je prva oseba, ki je v istem letu dobila oskarja in malino (za najboljšo in najslabšo igralko). Obe nagradi, ne sicer v istem letu, imajo tudi Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Robert Benigni, Halle Berry in Liza Minnelli. Druge slavne osebe, ki prav tako ponosno razkazujejo oskarja in skrivajo malino, vendar ne nujno v igralskih kategorijah so še Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner in Prince.

Meryl Streep je s 16. nominacijo v igralski kategoriji še okrepila svoj rekord. To je tudi njena 13. nominacija za glavno žensko vlogo. Pred tem je bila z 12. izenačena s Katharine Hepburn. Igralci z največ nominacijami >>

Lee Daniels (Precious) je drugi Afro-Američan nominiran za režijo. Pred njim je to leta 1991 uspelo le Johnu Singletonu za Boyz n the Hood.

The Hurt Locker je najmanj dobičkonosen najboljši film v zgodovini. Avatar je najdonosnejši nominiranec za najboljši film.

Celozaslonsko zajemanje 15.11.2009 114447.jpg

Letos so častne oskarje prvič podelili ločeno od tradicionalne podelitve. Novembra so kipce za življenjsko delo prejeli Lauren Bacall, Roger Corman in Gordon Willis. Spominsko nagrado Irvinga G. Thalberga so namenili Johnu Calleyu.

Up je drugi animirani film nominiran v glavni kategoriji po Lepotici in zver iz leta 1991 in prvi animirani film nominiran za najboljši film potem, ko je Akademija leta 2001 ustvarila posebno kategorijo namenjeno tem. Je tudi prvi računalniško-animirani film nominiran za najboljši film.

32-letni Jason Reitman je najmlajša osebna nominirana za dva režiserska oskarja (Juno in Up in the Air).

Precious je prvi nominiranec za najboljši film, ki ga je režiral Afro-Američan.

Oče Ivan in sin Jason Reitman sta druga takšna dvojica v zgodovini, nominirana kot producenta najboljšega filma. Prav sta bila leta 1995 nominirana Mario Cecchi Gori in Vittorio Cecchi Gori za Il Postino.

Podelitev je trajala 3 ure in 37 minut (premori so všteti).

Maggie Gyllenhaal je se pridružila bratu Jacku kot oskarjeva nominiranka. V zgodovini je bilo pred njima nominiranih osem takšnih parov. Več >>

Argentina je postala ena izmed dvanajstih državi, ki imajo več kot enega tujejezičnega oskarja.

Steve Martin je tretjič vodil podelitev, Alec Baldwin pa prvič. Sta prvi voditeljski par po letu 1987, ko sta osakrje povezovala Chevy Chase in Goldie Hawn.

Ni komentarjev:

Objavite komentar