8. marec 2010

O nagrajencih

Po pričakovanjih. No skoraj. Tudi jaz sem izbuljil oči, tako kot jih je Pedro Almodvar, ko je prebral ime najboljšega tujejezičnega filma. Ni bil ne Beli trak, ne Prerok, temveč argentinski El secreto de sus ojos, ki predstavlja drugega oskarja za to latinsko državo. Prvega so dobili za Uradno zgodbo leta 1986. Sam film je zabavna, sproščena kriminalka, ki ji kvalitete sicer ne manjka, vendar je daleč od tega, kar Akademija navadno nagradi in že sama nominacija se mi je zdela precejšnje presenečenje. Očitno so se glasovi preveč porazdelili med oba glavna favorita in je temule uspelo švigniti mimo.

No, drugo presenečenje večera je bil oskar za prirejeni scenarij namenjen Precious (Geoffrey Fletcher je postal prvi nagrajeni temnopolti scenarist), namesto Up in the Air. To je pomenilo, da je slednji ostal praznih rok. Tudi za Avatarja sem ob koncu večera presenečeno ugotovil, da je zbral le tri oskarja. Bombna misija mu je speljala tudi obe zvočni kategoriji, česar res nisem pričakoval.

Celozaslonsko zajemanje 8.3.2010 140341.jpg
"So... if I can take this moment to thank Helga B. for not letting me ride in cars with boys until I was 18 because she was right. I would've done what she said I was gonna do."

Igralci. Kaj naj rečem? Zmagali so pričakovani obrazi, čeprav sem na trenutke pomislil, da utegne Gabby res presenetiti, glede na to, kakšno ljubezen so filmu izkazali z oskarjem za scenarij. Sandy je podala daleč najlepši govor večer tako da so mi šle res kocine po koncu, ganljiva pa je bila tudi Mo'Nique, ki je s svojo opravo počastila Hattie McDaniel, prvo temnopolto dobitnico oskarja v zgodovini. Tega je leta 1939 prejela za vlogo pestunje v V vrtincu in ob prevzemu nagrade nosila obleko v isti barvi, v lase pa si je pripela gardenijo.

Celozaslonsko zajemanje 8.3.2010 134011.jpg Celozaslonsko zajemanje 8.3.2010 133845.jpg

"Well, the time has come!" je dejala Barbra Streisand, ko je podelila prvega oskarja za režijo, ženski. Izbira podeljevalca ne bi mogla biti ustreznejša. Barbra, ki so jo leta že nekoliko načela, sama sicer nikoli ni bila nominirana, vendar se je na Akademijo leta 1991 vsul plaz kritik, ker so jo ignorirali kot režiserko Princa plime, filma ki je bil sicer nominiran za kar sedem oskarjev, tudi najboljši film. "Se je film režiral sam?" je takrat sarkastično pripomnil gostitelj podelitve, Billy Crystal.

Veselje ob zmagi kratke risanke Logorama, razočaran nad zgolj enim oskarjem za Barabe. Šest oskarjev za Bombno misijo, trije za Avatarja, dva za Precious, Crazy Heart in Up! Ostali filmi so si razdelili vsak po enega. Še enkrat - vsi nagrajenci in nominiranci so tukaj.
O samem šovu pa v nadaljevanju...

1 komentar:

  1. Tudi mene je presenetilo, ker je Beli trak (oz. Prerok)ostal praznih rok. Čeprav je bila to ena od tistih gotovejših napovedi. Škoda le, da ni podelitev padla na 8. marec, tako bi bila simbolika, glede na Kathryn Bigelow, še veliko večja :)

    Drugače pa komaj čakam na ostale (kritične?) zapise. :)

    OdgovoriIzbriši