6. marec 2010

NAPOVEDUJEMO: Oskarji 2009

Tooooorej, leto je na okoli, spet so tukaj oskarji. Ne bom rekel, da je to eno najboljših let za filme v zadnjem času, ker ni. Pa vendar, smo dobili kar nekaj biserov. Tudi takšnih, ki so bili pri Akademiji spregledani. Še vedno mislim, da oskarji niso le vsota najboljših izdelkov, ampak nanje vpliva še ogromno drugih dejavnikov - komercialna uspešnost, lobiranje, marketing in seveda tudi sama sreča.

Vsak ima verjetno v mislih že izbrane svoje zmagovalce, ki nimajo veliko skupnega z oskarji, in tako je tudi prav. Sto ljúdi, sto čúdi. A vendar je na oskarjih nekaj, kar pritegne pozornost množic, kritikov in seveda filmarjev samih.

Pregled vseh 24 kategorij sem v tem mesecu že objavil - do njih najlažje dostopate preko linkov na desni strani.

No, pa dajmo:

Najboljši film: Preferenčni sistem glasovanja bi lahko imel vpliv na outcome, vendar še vedno mislim, da bo The Hurt Locker premagal Avatarja. Povprečna starost Akademije je nekaj čez 50 let in igralci, večina populacije, ga niso marali. Moj favorit je sicer Neslavne barabe, najboljši in najizvirnejši film lanskega leta, a kaj čmo... bom prenesel poraz.

Fullscreen capture 5.3.2010 184743.jpg
"Nein, nein, nein, nein, nein, nein!"

Režija: V normalnih okoliščinah, bi tale kipec odnesel Cameron, Ker je manijak in premika meje nemogočega. A letos je čas za žensko zmagovalko. V zraku se čuti spremembo in Akademija ne po tvegala zmerjanja s šovinizmom.

Glavni igralec: Jeff Bridges, ker je bil najboljši in ker je že petič nominiran. Simple as that.

Glavna igralka: Sandra Bullock. Ljubljenka množic, si je, če ne upoštevamo majhne predstave v Usodni nesreči, končno omislilia resnejšo vlogo. Pokazala je da zmore in čeprav so bile nekatere tekmice boljše (predvsem mislim na mlado Gabby), ji bo njen "faktor" pomagal priti do kipca.

Stranski igralec, igralka: Christoph Waltz in Mo'Nique. Verjetno najbolj varni letošnji stavi. Poleg vizualnih učinkov :)

Fullscreen capture 5.3.2010 171135.jpg
"Who... who... who else was going to love me?"

Prirejeni scenarij: Up in the Air, zato ker je to edini oskar, ki mu ga lahko dajo. Moj favorit je sicer In the Loop.

Izvirni scenarij: Verjetno najbolj odprta tekma letos. Občutek mi pravi, da bo The Hurt Locker zmagal, veliko raje bi videl slaviti Tarantina. Od njegove zadnje zmage je namreč minilo že... 15let!! Je to mogoče? ... ok, občutek gor ali dol, napovedujem oskarja za Tarantina, sicer bodo Barabe dobile samo oskarja ta stranskega igralca.

Tujejezični film: Kolebam med Belim trakom in Prerokom. Mislim, da je čas, da Haneke dobi oskarja.

Celovečerni animirani film: Up! Moj favorit je sicer Fantastic Mr. Fox.

Celovečerni dokumentarni film: The Cove. Ganljivo, šokantno. Tema, ki potrebuje pozornost celega sveta.

Kratki igrani film: Videl sem samo Miracle Fish in mi je bil zeloooo všeč. Po napovednikih sodeč, pa bi rekel, da bo zmagal The Door.

Kratki animirani film: Wallace in Gromit imata prednost, ker je njuna risanka daleč najdaljša, a imata že kar nekaj oskarjev. Meni je bila grozno všeč Logorama in bom poslušal svoj notranji glas.

Kratki dokumentarni film: Rušilni potresi so aktualna svetovna novica, kar lahko pomaga filmu o posledicah potresna na Kitajskem do zmage. A The Last Truck je tako ameriški, da ga bo Akademija verjetno objela in nagradila.

Kamera: Avatar, Barabe in Beli trak se mi zdijo vsi veliki presežki lanskega leta. Zadnjega po moje ni videlo dovolj članov, da bi ga nagradili. Po drugi strani je Avatar tak presežk, da ga bodo želeli nagraditi v vseh drugih kategorijah, če bo izpuščen pri glavnih. Torej, Avatar.

Montaža: To je še ena težjih kategorij za napovedati. Moj občutek pravi: The Hurt Locker. Akcijski prizori so zelo lepo zlepljeni v celoto in na njem je nekaj kar mi govori, da si tega oskarja preprosto zasluži.

Vizualni učinki: Avatar

Glasba: Up! Precej gotova stava.

Zvok: Obe zvočni kategoriji bo verjetno dobil Avatar. Sploh, ker večina ne loči kaj je montaža in kaj mešanje zvoka - nekaj tehničnega pač, in tehnično najboljši vemo kdo je.

Fullscreen capture 5.3.2010 184531.jpg
"I See You"

Scenografija: Pri Avatarju so ustvarili nov planet, za kar je potrebno prekleto veliko domišljije. Tudi če je večina scenografije računalniško ustvarjene, si oskarja zasluži. Drugi kandidat bi lahko bil detektiv Holmes.

Kostumi: Akademija v tej kategoriji rada nagrajuje zgodovinske drame, kar pomeni, da je glavni favorit The Young Victoria (moja izbira). Drugi možni kandidat je Coco Chanel.

Maska: Moral bi zmagati Il divo, vendar dvomim, da ga je videl več kot kaka četrtina članov. Po drugi strani so Star Trek verjetno videli vsi in bodo glasovali zanj, saj bo sicer ostal brez nagrad.

2 komentarja:

  1. Dokaj podobne napovedi, želje sicer malo drugačne kot moje. Čeprav mislim, da bo Locker pobral enega izmed zvočnih oskarjev (mešanje) in poleg montaže še kamero. Že sama nominacija za glasbeno podlago nakazuje veliko podporo tudi pri tehničnem delu akademije. Sicer pa mislim, da imajo Basterdsi boljše možnosti kot Avatar, imajo namreč kar dosti "fanboy-jev", ki so sposobni dobro izkoristiti preferenčno glasovanje, pa tudi na splošno je film precej priljubljen in se lahko nadeja veliko 2,3 mest, kar za Avatarja ni mogoče reči.

    btw izpustil si originalno pesem (Weary Kind)

    OdgovoriIzbriši
  2. u, pa res, pesem. ja itak, Weary Kind, all the way!

    res škoda, da bo razkrit le zmagovalec, ker bi me razporeditev po preferenčnem sistemu zelo zanimala... mislim, da imaš prav, Barabe, bodo verjetno druge... res škoda, da tega ne bomo nikoli izvedeli :/

    OdgovoriIzbriši