7. maj 2010

Lynn Redgrave (1943 - 2010)

Britanska igralska dinastija je v tem tednu izgubila še eno članico. Potem, ko je lani po nesreči na smučišču umrla njena nečakinja Natasha Richardson in aprila letos njen brat, Corin Redgrave, je bitko z rakom sedaj izgubila še Lynn Redgrave. Dvakratna oskarjevska nominiranka, sestra nekoliko slavnejše Vanesse Redgrave, se je 8. marca 1943 rodila Siru Michaelu Redgravu in Rachel Kempson. Šolala se je na Londonski šoli za govor in dramo ter na odru prvič nastopila leta 1962 v A Midsummer Night's Dream. Pred filmskim prvencem v z oskarjem nagrajenim filmom Tom Jones je nekaj časa delala tudi v britanskem narodnem gledališču z režiserji kakršen je bil Sir Laurence Olivier.
V Girl with Green Eyes je stopila pred kamero z Rito Tushingham, nato pa ji je uspel veliki preboj z vlogo debelušne, samosvoje in predvsem skrbne Georgine, ki se znajde v nenavadnem trikotniku s svojo cimro, nečimrno in egoistično Meredith, ter njenim razposajenim ljubimcem. Film ji je prinesel zlati globus in prvo nominacijo za oskarja. Tisto leto je bila prvič nominirana tudi njena starejša sestra in ker je bil po sestrah Fontaine - de Havilland to prvi tovrstni nominirani par (več o bratsko-sestrskih oskarjih), so ju vsi spraševali, če je tudi med njima kaj napetosti. A tudi v kasnejših letih sta zagotovili, da sta bili takrat le veseli, da sta se lahko skupaj s starši udeležili podelitve. Lynn je bila ponovno nominirana šele leta 1998, tokrat za stransko vlogo v deloma fiktivni biografiji ekscentričnega režiserja Jamesa Whala, Gods and Monsters, v kateri je upodobila njegovo skrbno in vanj zaljubljeno gospodinjo Hanno.

dpasldšpađkfa.JPG plskskaksoaksa.JPG

Vmes je posnela še nekaj nepozabnih vlog: v Smashing Time je, ponovno z Rito Tushingham, odigrala eno od dvojice lahkomiselnih deklet, ki prideta s severa Anglije v London iskat bogastvo in slavo; v komediji The Happy Hooker je bila nizozemska imigrantka v New Yorku, ki odpre svoj bordel. Gledali smo jo lahko tudi v s slabimi kritikami označeni črni komediji The National Health, ki je opozarjala na katastrofalne razmere v javnem zdravstvu in The Big Bus v katerem so se ponorčevali iz takrat popularnih blockbusterjev. Leta 1972 jo je Woody Allen povabil k sodelovanju pri snemanju ene njegovih najbolj znanih komedij Vse, kar ste vedno želeli vedeti o seksu (pa si niste upali vprašati) v kateri gledamo kolaž posrečenih zgodbic z xxx tematiko. Lynn je upodobila srednjeveško kraljico, ki jo dvorni norček (Allen) skuša osvojiti s pomočjo čarobnega napoja, pri tem pa na računa na njen deviški pas. V drami Sijaj je bila žena odličnega, čeprav duševno bolnega, pianista Davida Helfgotta, za vlogo katerega je Geoffrey Rush dobil oskarja.

Celozaslonsko zajemanje 7.5.2010 234503.jpg 14395-5845.jpg Celozaslonsko zajemanje 7.5.2010 234219.jpg

Nikoli ni nehala nastopati tudi na odrskih deskah in bila trikrat nominirana za nagrado tony, večkrat pa je igrala tudi v televizijskih filmih. S Timothyjem Daltonom sta leta 1983 nastopila v naslovnih vlogah tv-filma Antony & Cleopatra, skupaj s starejšo sestro pa sta leta 1991 ponovno obudili srhljivi What Ever Happened to Baby Jane? v izvirniku katerega sta slabih 30 let prej kraljevali Bette Davis in Joan Crawford. Z Vanesso sta sicer sodelovali še pri nekaterih serijah, nazadnje pa leta 2005 v Beli grofici, kjer se jima je pridružila tudi že omenjena nečakinja Natasha Richardson. Izkazala se je tudi kot pisateljica in po svoji avtobiografiji This Is Living napisala še monodramo Shakespeare za mojega očeta.

Celozaslonsko zajemanje 7.5.2010 234117-1.jpg

Leta 2002 je izvedela, da ima raka na prsih, kar je sicer ni ustavilo pri delu. S hčerko, fotografinjo Annabel, je napisala knjigo Journal: A Mother and Daughter's Recovery from Breast Cancer in v zadnjih letih nastopila v filmih Druga najboljša stvar z Madonno v glavni vlogi, Kinsey, Peter Pan in Strastna zapravljivka ter se pojavila v serijah Razočarane gospodinje in Grda račka.

Ta teden je izgubila dolgo, 8-letno bitko, stara le 67 let.

1 komentar:

  1. It's a shame you don't have a donate button! I'd definitely donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking
    and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group.
    Chat soon!

    Here is my blog ... Batman Games Online

    OdgovoriIzbriši