22. maj 2010

FRANŠIZA: Shrek

Shrek, zeleni grdobec, ki prebiva v deželi Daleč, daleč stran je ena najbolj zabavnih in finančno uspešnih risanih nadaljevank v zadnjem času. In niso ga posneli pri Pixarju!! DreamWorksov film iz leta 2001 je bila prva risanka nagrajena z oskarjem za najboljši celovečerni animirani film, saj je Akademija kategorijo ustanovila šele tisto leto. Skoraj pol milijarde dolarjev zaslužka je bila več kot dobra vzpodbuda za scenariste, da so si izmislili njegovo nadaljevanje. In ne le eno; letos namreč pričakujemo že četrti, menda čisto zares zadnji, del.

Idejo si je DreamWorks sposodil pri Williamu Steigu, avtorju istoimenske otroške slikanice iz leta 1990, ter jo nekoliko predelal. Shreka (katerega ime izvira iz nemške besede Schreck, ki pomeni "strah") so za potrebe risanke nekoliko olepšali; princesa Fiona, ki je v risanki sprva lepo človeško bitje, pa je bila v knjigi vedno le zelena grdobka. Vključene so tudi drugi pravljični liki (Sneguljčica, Ostržek, ...), vendar zgolj v smislu parodije, ter številne reference na današnjo pop kulturo, kar se mi zdi daleč najboljši vidik scenarija.

Drugi del je svojega predhodnika pustil daleč zadaj. Z več kok 900 milijoni dolarjev je postal najdobičkonosnejši film leta 2004, in četrti film po zaslužku v otvoritvenem vikendu v zgodovini. Ta uspeh je lahko izboljšalo le njegovo nadaljevanje. Shrek Tretji iz leta 2007 je v prvem vikendu sicer zaslužil nekoliko več, vendar mu je na koncu zmanjkalo dobrih 120 milijončkov, da bi premagal naslednika. Tudi kritike so bile veliko slabše kot pri obeh predhodnikih, a DreamWorks ni videl razloga, da bi nad franšizo dvignil roke. Popularnost številnih računalniških igric, plastičnih figuric in tone druge krame okrašene z glavnimi junaki, se še vedno prodajajo za med.

Četrti film, ki je premiero doživel v tem tednu, naj bi zgodbo zaokrožil, vendar ne povsem pokopal. Že naslednje leto bo namreč izšla še posebna risanka o Obutem mačku, enem najpopularnejših likov iz franšize, ki ga je uglasil Antonio Banderas. Omenimo še posebno, kratko, božično risanko s Shrekom in njegovo družino ter posebno 4D risanko, ki si jo je mogoče ogledati v številnih zabaviščnih parkih po ZDA, Evropi, Aziji in Avstraliji.

Celozaslonsko zajemanje 22.5.2010 165005.jpg Celozaslonsko zajemanje 22.5.2010 165021.jpg Celozaslonsko zajemanje 22.5.2010 165103.jpg

Še malo o glasbi. V risankah, predvsem v prvem delu, je bilo vključenih veliko popularni in lahkotnih komadov, kakršna sta "All Star" zasedbe Smash Mouth in "I'm a Believer", ki jo je omenjena skupina prav tako zaigrala za namen produkcije. Uporabljena je bil tudi v mjuziklu postavljenem po risanki. Na Broadwayju so ga prvič izvedli leta 2008 in dobili osem nominacij za tonyja, tudi za najboljši mjuzikel. Naslednje leto ga bo mogoče gledati tudi na londonskem West Endu.
V drugem delu Shreka je mogoče slišati "Accidentally In Love" ki je zasedbi Counting Crows prinesla nominacijo za oskarja, zabavne pa so bile tudi interpretacije uspešnic "I Need a Hero" in "Livin' La Vida Loca". Na DVDju Shrek 2 lahko najdemo celo dodatek Far Far Away Idol v katerem glavni junaki nastopajo pred zloglasnim Simonom Cowellom.


Counting Crows - Accidentally In Love

Ali se bo Shrek v digitalni obliki letos čisto zares poslovil verjetno ni znano niti samim ustvarjalcem, saj bodo zadnjo besede prav gotovo imeli gledalci. Glede na to, da bo risanko možno gledati s 3D očali na nosu, obisk verjetno ne bo prav zanemarljiv in ob ugodnih številkah, se bo z glavnimi vokalisti (Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas) gotovo možno dogovoriti še za kakšno dodatno nadaljevanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar