23. maj 2010

Zlata palma za Strica BoonmeejaStric Boonmee, ki se spomni prejšnjih življenj (Loong Boonmee Raleuk Cha) je tajska komedija o človeku, ki se po odpovedi ledvic odloči svoje poslednje dni preživeti na podeželju med najbližjimi. Obiščeta ga tudi duh pokojne žene in izgubljeni sin. Film je režiral Apichatpong Weerasethakul, dobitnik nagrade žirije v Cannesu leta 2004 za Tropsko malarijo in zmagovalec sekcije Poseben pogled leta 2002.

Velika nagrada žirije je šla v roke domačina Xavierja Beauvoisa za dramo Božji in človeški (Des hommes et des dieux) v kateri spremljamo kaj se je leta 1996 zgodilo s sedmimi ugrabljenimi menihi. Odgovornost za njihovo smrt je sicer prevzela alžirska protivladna skupina GIA, vendar je iz nekaterih dokumentov francoskih tajnih služb mogoče razbrati, da je med reševalno akcijo alžirska vojska storila usodno napako.
Juliette Binoche (Copie conforme) je najboljša igralka, palmo za moško vlogo pa sta si razdelila Elio German (La nostra vita) in Javier Bardem (Biutiful).

seznam vseh nagrajencev

Ni komentarjev:

Objavite komentar