10. maj 2010

Legenda o Robinu Hoodu živi naprej

Zgodbe o Robinu Hoodu že stoletja fascinirajo celoten svet. O človeku, ki je kradel bogatim in dajal revnim, ni veliko znanega. Niti to ne ali je zares živel in kje. Večina pripovedk in pesmi ga postavlja v Sherwoodski gozd blizu mesta Nottingham na severu Anglije. Prav tako obstaja več različnih virov o njegovem poreklu - eni pravijo, da je bil aristokrat (Robert iz Locksleya), ki ga je šerif napravil za izobčenca in izgnal, drugi, da je bil le preprost človek, ki je na svoj način skušal uveljavljati pravico. Prvi znani zapisi legende o Robinu Hoodu segajo v 14. stoletje, kasnejše generacije pa so jo preoblikovale in dodale nove like, kakršna sta menih Tuck in Lady Marian. Pop kultura je naredila nekakšen povzetek vsega tega, tako da ga danes poznamo kot odličnega, v zeleno oblečenega lokostrelca, ki skupaj s svojimi možmi v skrivnostnem gozdu preži na morebitne trgovce in podpira kralja Richarda Levjesrčnega, nasprotuje pa njegovemu bratu Johnu, ki sta Angliji sicer vladala že v 12. stoletju.

Te dni bo filmski festival v Cannesu odprl najnovejši film o Robinu Hoodu, ki je plod že petega sodelovanja med Britancem Ridleyem Scottom in Avstralcem Russellom Crowom. Pričakovanja so velika, saj ga mnogi primerjajo z njunim prvim skupnim filmom, Gladiatorjem, ki je pred desetletjem dobil pet oskarjev. V njem bomo izvedeli tudi kaj je Robin počne preden je bil upornik. Sodeč po scenariju Briana Helgelanda (dobitnika oskarja za L.A. zaupno) se je udeležil križarskih vojen in bil po svoji vrnitvi zelo razočaran nad stanjem svoje rodne vasi, ki jo je zmaličila pokvarjena oblast. Kot nejgova, tokrat precej bojevita družica bo v filmu nastopila Crowova rojakinja, Cate Blanchett.



O popularnosti tega junaka priča tudi dejstvo, da je bilo v zadnjih stotih letih o njem posnetih že več kot petdeset filmov. Kot prvega se prepoznava nemi film Percya Stowa Robin Hood and His Merry Men iz leta 1908. Štiri leta kasneje je sledila še ena nema ekranizacija, nato pa je pravi buuum povzročila uspešnica iz leta 1922 s samim Douglasom Fairbanksom v naslovni vlogi. Tudi v tem še ni bilo zvoka, zato pa so poskrbeli za mogočno scenografijo, ki je bila glavni razlog za proračun težak takrat neverjeten milijon dolarjev. Film je menda prvi, ki je doživel pravo hollywoodsko premiero, kakršno poznamo še danes.

Prva barvna in zvočna filmska verzija legendarnega lokostrelca je bila posneta leta 1938. The Adventures of Robin Hood, ki sta ga režirala Michael Curtiz in William Keighley, še vedno velja za enega najboljših filmov o njem. Glavno vlogo je odigral Errol Flynn, Lady Marian pa je upodobila Olivia de Havilland. Dobil je tri oskarje (glasba, scena in montaža) in nominacijo za najboljši izdelek leta.

Celozaslonsko zajemanje 9.5.2010 120724.jpg Celozaslonsko zajemanje 9.5.2010 120617.jpg Celozaslonsko zajemanje 9.5.2010 123706.jpg

V uspešnem filmu Ivanhoe iz leta 1952, ki vključuje zvezdniško zasedbo Roberta Taylorja, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine in druge, je Robina Hooda, v sicer stranski vlogi, upodobil Harold Warrender.

V 60ih sta bili posneti dve povsem drugačni verziji. Legenda je bila v enem primeru adaptirana v risanko postavljeno v vesolje, kjer leta 3000 na Sherwoodskem asteroidu prebivajo Robin Hood in njegovi veseli vesoljci ter se borijo zoper zlobega šerifa, ki obvalduje vesoljsko območje N.O.T.T.. Druga zanimivejša adaptacija je mjuzikel Robin and the 7 Hoods postavljen v mafijski Chicago 30ih let prejšnjega stoletja v katerem kot Robbo prepeva Frank Sinatra, Dean Martin je Mali John, Bing Crosby pa Allen A. Dale.

Tudi pri Desneyju so uvideli potencial legende in leta 1952 najprej posneli igrani film The Story of Robin Hood and His Merrie Men z Richardom Toddom, Joan Rice in Peterom Finchem, nato pa dvajset let kasneje še animirano verzijo, ki smo jo gotovo videli že vsi. Basen v kateri je Robin upodobljen kot lisjak, je bila nominirana za najboljšo filmsko pesem, "Love".

Celozaslonsko zajemanje 9.5.2010 142207.jpg Celozaslonsko zajemanje 9.5.2010 231248.jpg
When Things Were Rotten.jpg Celozaslonsko zajemanje 9.5.2010 142424.jpg

Legenda je bila podlaga tudi za japonsko animo in otroško risano serijo iz studia Hanna-Barbera. Robina je v seriji Time Bandits, ki jo je v 80ih režiral eden od članov Monty Pythona, Terry Gilliam, odigral John Cleese, medtem ko je Sean Connery leta 1976 v filmu Robin and Marian upodobil že ostarelega junaka, njegova ženička pa je bila kar sama Audrey Hepburn.

V 70ih je Mel Brooks ustvaril 13-epizodno humoristično serijo When Things Were Rotten s katero se je ponorčeval iz pripovedk o plemenitem odpadniku. Če je niste videli, ste pa zagotovo že vsaj enkrat gledali še eno Brooksovo komedijo o Robinu Hoodu. Možje v pajkicah iz leta 1993 je parodija na film z Errolom Flynnom iz leta 1938 in Kevinom Costnerjem iz leta 1991, hkrati pa vsebuje nekaj recikliranih skečev iz omenjene nanizanke.

robin-hood-prince-of-thieves.jpg

Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You

Leta 1991 sta izšla dva filma z istim junakom. Prvi, naslovljen preprosto Robin Hood, v katerem sta glavni vlogi odigrala Patrick Bergin in Uma Thurman, je šel takoj v video in TV format (v kinu so ga predvajala v nekaterih evropskih državah in na Japonskem), saj ga je zasenčil drugi izdelek, ki ga verjetno poznate vsi. Robin Hood: Princ tatov se na Pop tv-ju predvaja po dvakrat na leto in gotovo niste izpustili prizora v katerem Kevin Costner razcepi svojo prejšnjo puščico. Bryan Adams je za film napisal eno najlepših balad, kar jih se slišal svet in zanjo (presenetljivo) dobil le nominacijo za oskarja, ki je šel v roke še eni nepozabno nežni skladbi "Beauty and the Beast".

Kakršen koli že bo novi Robin Hood, zagotovo ne bo zadnji. Človek, ki krade bogatim in daje revnim, bo vedno aktualna tema in njegova legenda bo prav gotovo še naprej navdihovala sedmo umetnost, sploh če pomislim, da Hollywoodu že sedaj primanjkuje domišljije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar