12. januar 2011

Težka kategorija

Gledano s filmskega stališča, je to moj najljubši del leta. V tem depresivnem po-novoletnem obdobju si je namreč mogoče ogledati najboljše filme pravkar izteklega se koledarja. Tako sem si te dni pogledal tudi zgodbo o boksarju Mickyju Wardu, ki me je izjemno očarala, česar sploh nisem pričakoval. O filmu The Fighter namreč nisem bral izjemnih kritik, temveč le poprečne "ogleda vreden izdelek" in zares me čudi, zakaj se pogosteje ne omenja kot možen kandidat za oskarja. Nominacija že, kaj pa oskar? Zakaj je The Social Netowrk še vedno edini zares resen kandidat? Konec koncev je Akademija že večkrat pokazala svoje navdušenje nad boksarskimi zgodbami.

fighter_melissa_leo.jpg fighter_bale.jpg
fighter_mark.jpg fighter_amy_adams.jpg

A zgodba ni tisto, kar me je najbolj pritegnilo. Pritegnili so me igralci. Brez odlične igralske zasedbe režiserju Davidu O. Russllu nikoli ne bi uspelo tako gladko povedati zgodbe, kot jo je. Najlepša bisera na ogrlici sta seveda oskarjeva nominiranka Melissa Leo in Christian Bale, ki bo to gotovo postal še letos. Pravzaprav kar obema napovedujem zmago. Leova, ki v neodvisni filmski produkciji vztraja že nešteto let, je bila pred kratkim končno opažena in nominirana za Frozen River, od takrat pa dobiva kar nekaj vidnejših vlog, vključno s tole. Matriarhinja, ki je rodila devet otrok, trdno stoji za svojo sicer povsem disfunkcionalno družino, se kot levinja bori za njihov in tudi svoj obstoj. Ob njej je enako krasen (ne več tako) novi Batman, ki je moral za vlogo bivšega boksarja, nekoč slavnega za 15 minut, sedaj pa odvisnega od cracka, močno shujšati. Če kdo, potem bo v noči oskarjev, blesetl on!

Nočem zanemariti vedno odlične Amy Adams, ki ne razočara z nobeno predstavo v zadnjih letih, saj je delo ponovno opravila z odliko, vendar na nominacijo letos ne bi računal. Imela bo še veliko priložnosti in Akademija nikoli ne pozabi preteklih dosežkov. Tudi o zvezdi filma, Marku Wahlbergu, ne morem reči žal besede. Bil je kul, na nivoju, vendar noben presežek. Zdi se mi, da se je verjetno za vedno ujel v pretepaške vloge ala Max Payne, Shooter, The Italian Job in The Departed. Slednja mu je sicer prinesla tudi nominacijo za oskarja, kar je morda še bolj utrdilo njegov položaj. V drugih vlogah, kot sta bili I ♥ Huckabees in lanska The Lovely Bones, me preprosto ne prepriča. Njegov najboljši nastop še vedno povezujem z Vročimi nočmi.

the_fighter_sisters.jpg

A pustimo sedaj to. Dejstvo je, da je igralska zasedba v tem filmu odlična. Vključujoč sedmero sester, ki so neverjetno zabaven, a hkrati avtentičen, dodatek v ustvarjanju atmosfere zanikanega mesteca Lowell v ameriški zvezdni državi Massachusetts. Nobeno presenečenje ni, da so nominirani za najboljšo igralsko zasedbo, s strani igralskega ceha (SAG), katerega nagrade bodo podelili 30. januarja (seznam nominacij). Njihovi tekmeci so igralci v filmih Black Swan, The Kids Are All Right, The King's Speech in The Social Network. Sami dobri filmi, vendar res ne vidim razloga, zakaj bi moral to nagrado dobiti kateri izmed. The Fighter bo po mojem mnenju prepričal igralce, ki bodo zanj morda glasovali še enkrat. In ker so prav oni daleč največja skupina znotraj Akademije, utegne kuverta z naslovom najboljšega filma leta 2010, postreči s presenečenjem. Se spomnite Usodne nesreče? Filma ni nagradil nihče, raznem igralskega ceha. Kasneje je dobil oskarja. In vsi so se čudili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar