28. januar 2011

Oskarji 2010: Stranska moška vloga

V skupinici imamo tri prvič nominirane igralce, enega oskarjevca in Rennerja, ki se po lanskemu triumfu in prvi nominaciji za Bombno misijo letos na podelitev spet vrača kot nominiranec. Kljub precejšnjemu finančnemu uspehu in pohval z vseh strani je drugi režiserski poskus Bena Aflleck obrodil le eno nominacijo. Čeprav smo pričakovali, da mu bo uspelo priti med deset najboljših filmov leta, kar mu ni, si sedaj lahko priznamo, da je nominacija za stransko moško vlogo pravzaprav edina, ki si jo film zares zasluži. Renner, born and raised v Kaliforniji, je odlično obvladoval bostonski naglas in pokazal kakšen mora biti pravi bad-ass.

Christian Bale (The Fighter)
John Hawkes (Winter’s Bone)
Jeremy Renner (The Town)
Mark Ruffalo (The Kids Are All Right)
Geoffrey Rush (The King’s Speech)

Edino presenečenje v tej kategoriji je 51-letni John Hawkes, ki se ga morda spomnite iz serij Deadwood in Lost ter po vlogi v filmu The Perfect Storm. Med njegove manj znane, vendar solidne izdelke spadata še Me and You and Everyone We Know ter Wristcutters: A Love Story. Nominacija sicer ni prav veliko presenečenje, saj se že poteguje za nagrado igralskega ceha in Independent Spirit Award. Tudi številna kritiška druženja so se spomnila nanj, tisti iz San Diega pa so mu celo namenili svojo nagrado. V malem in neodvisnem filmu, ki je nase opozoril že na lanskem festivalu Sundance, je upodobil robustnega strica glavne junakinje, ki mora poiskati očeta, katerega pričakujejo na zaslišanju ali pa se posloviti od svoje posesti. Njegova igra je sicer močna, vendar razmeroma kratka, zaradi česar je marsikdo pričakoval, da bo peto mesto v tej kategoriji zasedel mladi Andrew Garfield iz Socialnega omrežja.

hawks_oscars.jpg renner_os2011.jpg
ruffalo2011.jpg rusgh_oscar_2011.jpg

Preostali trije nominiranci se kot možni kandidati pojavljajo že zelo dolgo, morda že nekje od lanskega marca, ko so se pričela prva ugibanja o letošnji sezoni nagrad. Mark Ruffalo kot darovalec sperme lezbičnemu paru v super uspešni komični drami The Kids Are All Right kipca tokrt še ne bo držal v rokah, saj se bo glavni boj odvil med Britancem Christianom Balom ter Avstralcem Geoffreyjem Rushom, ki sta edina od peterice upodobila resnično osebo.

Rush je oskarja že dobil leta 1997 za upodobitev izjemno nadarjenega pianista Davida Helfgotta s shizofreničnimi motnjami v drami Shine, kasneje pa je bil nominiran še kot direktor gledališča v Zaljubljenem Shakespearu (1998) in kot zloglasni francoski avtor Marquis de Sade v Škandaloznem peresu (2000). Nadarjeni igralec je Akademijo letos prepričal kot logoped z nenavadnimi tehnikami odpravljanja govornih napak, ki so očitno pomagale nekdanjemu britanskemu kralju Juriju VI. v zgodovinski drami Kraljev govor, sicer največkrat nominiranemu filmu tega leta. Omenimo še, da je Rush eden izmed osemnajsterice igralcev s tako imenovano trojno igralsko krono (osvojenim oskarjem, emmyjem in tonyjem) ter drugi od danes šestih z oskarjem nagrajenih igralcev iz države Down Under (ostalih pet: Peter Finch, Russell Crowe, Nicole Kidman, Cate Blanchett in Heath Ledger).

Tako nam ostane samo še en nominiranec, ki velja tudi za glavnega favorita. 36-letni Christian Bale je kariero začel že nekje v 80ih, javnost pa se je zanj začela nekoliko bolj zanimati po letu 2000, ko ga je bilo moč videti v uspešnem trilerju Ameriški psiho. Trenutno aktualni Batman ima neverjetno moč transformacije svojega telesa, saj je za potrebe vlog v zadnjih nekaj letih izgubil in pridobil tudi do 30 kilogramov.

01_bale.jpg 02_bale.jpg 03_bale.jpg
04_bale.jpg 05_bale.jpg 06_bale.jpg
Bale v Reign of Fire (2002), The Machinist (2004), Batman Begins (2005), Rescue Dawn (2006), The Dark Knight (2008) in The Fighter (2010)

Dicky Eklund je bivši profesionalni boksar znan tudi kot "The Pride of Lowell" po kraju v ameriški zvezni državi Massachusetts, kjer še vedno prebiva. Po 15 minutah slave je njegova zvezda ugasnila, Eklund pa je zabredel v odvisnost od cracka. Med čakanjem na ponovni vzpon je treniral svojega mlajšega polbrata Mickyja Warda, katerega uspeh ga je kmalu zasenčil. Leta 1995 je HBO posnel dokumentarec High on Crack Street: Lost Lives in Lowell (ogledate si ga lahko tukaj) v katerem je velik del minutaže namenjen tudi Eklundu, kar je mogoče videti tudi v letošnjem filmu The Fighter. V njem je Bale sicer najstvelejša zvezda, vendar je potrebno poudariti, da je to ena najmočnejših igralskih zasedb v zadnjem času.

Moja napoved: Christian Bale (The Fighter)
Če bi glasoval jaz: Christian Bale (The Fighter)
Kdo bi še lahko bil nominiran, pa ni: Sam Rockwell (Conviction), Andrew Garfield (The Social Network), Bill Murray (Get Low), Matt Damon, Josh Brolin (True Grit), Jim Broadbent (Another Year), Michael Douglas (Wall Street: Money Never Sleeps).

2 komentarja:

  1. Tale kategorija se mi letos zdi izjemno zanimiva in napeta. Čeprav sta Bale in Rush verjetno res daleč pred vsemi in bo šlo za čisti dvoboj, pa vseeno sam ne bi kar tako odpisal prepričljivega Rennerja, tudi Ruffalo je blestel, medtem, ko je imel Hawkes nekoliko preskromno minutažo, a smo se ga gledalci vseeno zapomnili. Se mi pa zdi, da so dali prave v boj. Vse ostale tvoje ponudbe enostavno niso dovolj dobre, po mojem mnenju. No, Brolina še nisem videl, on bi morda lahko konkuriral.

    OdgovoriIzbriši
  2. tudi sam se letos kar strinjam z izborom v tej kategoriji.
    ostale pa sem napisal bolj kot opomin na imena o katerih se je med letom govorilo, da bi lahko prišli noter, vendar sem čisto zadovoljen da niso. mogoče bi rad med peterico videl še Rockwella, samo ne vem s kom bi ga zamenjal. verjetno s Hawkesom, ker ma mač res kratko vlogo...

    OdgovoriIzbriši