4. januar 2011

Producenti objavili svoje favorite

Organizacija Producers Guild of America je danes izbrala nominacije za svojo že 22. podelitev, ki se bo zgodila 22. januarja. PGA se zdi pomemben faktor v napovedovanju nadaljevanja oskarjevske tekme saj so v zadnjih 21 letih podeljevanja, kar 14-krat nagradili isti film, ki je kasneje dobil oskarja. Tudi lani, ko so nas presenetili in namesto dobičkonosnega Avatarja okronali finančno zelo skromno Bombno misijo. Producenti pač ne bi bili producenti, če dobička ne bi postavljali pred umetniško vrednost. Lani so se odločili, po vzoru Akademije, število svojih nominirancev zvišati s pet na deset, kar je po mnenju mnogih le želja po ohranjanju vpliva na člane Akademije. Rezultat je bil uspešen, saj je osem njihovih izbrancev kasneje dobilo nominacijo za oskarja za najboljši film, pa tudi sicer so se nominiranci v preteklosti pogosto ujemali v vsaj štirih naslovih.

Celovečerni igrani film
Black Swan
The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King’s Speech
127 Hours
The Social Network
The Town
Toy Story 3
True Grit

Ne moremo reči, da se je kateri od desetih naslovov med nominiranci znašel zgolj po naključju. Vsi so se namreč omenjali kot resni kandidati že več mesecev, zato lahko več ali manj isti seznam pričakujemo tudi od Akademije. Dva naslova, ki se utegneta pojaviti tam sta Winter's Bone inBlue Valentine, očitno prevelika "neodvisneža" da bi prepričala producentsko populacijo. Na njun račun bi bila zelo verjetno oškodvana Affleckov The Town, sicer spodobna kriminalka z odlično igralsko zasedbo (vključujoč za teden preminulega Peta Postlethwaita) in morda Boylov 127 Hours, ki menda nekaterim obrača želodce. Favorit se sicer znan že kar nekaj časa: Socilano omrežje.

kids-are-all-right-pic16.jpg
"Cheers!"

Nagrado za najboljši animirani film leta so producenti sicer podelili šele petkrat, pri tem pa se jim je Akademija le enkrat postavila po robu, ko je namesto Avtomobilov, na presenečenje vseh, nagradila Vesele nogice. Nagrado za najboljši celovečerni dokumentarec so do sedaj podelili trikrat, v zadnjih dveh letih se je njihova odločitev ujemala z odločitvijo Akademije.

Celovečerni animirani film
Despicable Me
How to Train Your Dragon
Toy Story 3

Celovečerni dokumentarni film
Client 9: The Rise and Fall of Elliot Spitzer
Earth Made of Glass
Inside Job
Smash His Camera
The Tillman Story
Waiting for Superman

Seznam vseh nominacij, tudi tistih v televizijskih kategorijah, si lahko ogledate na njihovi uradni strani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar