26. januar 2011

In oskarja dobi.... voditelj!?

Po predvidevanjih se je med nominiranci za oskarja znašel tudi sam gostitelj podelitve, James Franco. Že sama razglasitev voditeljskih imen je dvignila nekaj prahu, saj je bil Franco med favoriti že vsaj pol leta in vsi so ugibali kako bo nastala situacija vplivala nanj in nenazadnje šov. Sam pravi, da je nova zaposlitev odvzela precej pritiska, ki ga sicer čutijo nominiranci in zmago z veseljem prepusti Firthu. Jah no, jaz sicer predvidevam, da bo vse skupaj vseeno izpadlo nekoliko nerodno, čeprav ne vem kaj bo bolj neprijetna situacija: da voditelj dejansko tudi dobi oskarja ali da izgubi.

Sicer pa Franco ni edini, ki bo moral združiti vlogi nominiranca in voditelja. V zgodovini se je to pripetilo že sedemkrat, nazadnje leta 1987, ko je Paul - krokodil Dundee - Hogan, sicer za zelo kratek čas od glavnih gostiteljev Goldie Hawn in Chevyja Chasa, prevzel vajeti podelitve in se nato usedel med nominirance za najboljši izvirni scenarij.
V 70ih in 80ih letih podelitev oskarjev pogosto ni imela le enega ali dveh gostiteljev, temveč se je na odru izmenjalo tudi do deset povezovalcev, med katerimi so se pogosto znašli tudi nominiranci: Glenn Close in Jeff Bridges leta 1985, Walter Matthau leta 1976, Michael Caine leta 1973 ter David Niven leta 1959. Slednji ga je za glavno vlogo v romantični drami Separate Tables celo prejel.

Omeniti moramo še Franka Capro (na sliki), ki je leta 1939 kot predsednik Akademije vodil podelitev in ob enem prejel že svojega tretjega oskarja za režijo romantične komedije You Can’t Take It With You.

Da bi člani Akademije kaj drugače glasovali le zato, ker je eden od nominirancev tudi gostitelj ne gre pričakovati. Favorit je tako ali tako Colin Firth, ki praktično ne more izgubiti. Tudi, če bo Franco s pevsko-plesno točko, ki jo menda pripravlja za podelitev, zelo navdušil občinstvo, bo takrat že prepozno, saj bodo glasovi oddani in prešteti.

anne_oscars2009.jpg franco_oscars2009.jpg

Glede gostiteljskega para nimam posebnih pričakovanj. Annie je bila sicer lušna tisti dve minutiki, ko je predlani sodelovala v otvoritveni točki Hugha Jackmana; Franco, ki se je isto leto pojavil kot podeljevalec ob Sethu Rogenu in legendarnemu direktorju fotografije, Januszu Kaminskemu (ta kombinacija je gotovo ena najbolj čudnih v celotni zgodovini podelitve). Skoraj se mi je zameril, ko se je bedasto režal svoji slabi izgovorjavi neameriških imen nominirancev za najboljši kratki igrani film. No, letos se bo, verjamem, bolj potrudil.

Ni komentarjev:

Objavite komentar