30. januar 2011

Je Socialno omrežje pregorelo?

Tale tekma za glavna oskarja (film in režija) bo postala tik pred koncem očitno še zelo zanimiva. Potem ko je zgodovinska drama Kraljev govor nepričakovano prepričala producente, smo bili sinoči priča še enemu (zame negativnemu) presenečenju. Tom Hooper je namreč premagal Davida Fincherja in dobil nagrado režiserskega ceha. Ta mu morda pomeni še več kot sam oskar, saj zanjo glasujejo le njegovi kolegi režiserji, medtem ko oskarje volijo predstavniki vseh filmskih vej.
Directors Guild of America, ki mu trenutno predseduje Taylor Hackford, združuje okoli 13 tisoč članov, nagrade pa podeljuje že od leta 1948. Po letu 1950, ko se je koledarsko leto teh nagrad izenačilo s koledarskim letom oskarjev, se je le šestkrat zgodilo, da se nagrajenca nista ujemala. Od tega se je dvakrat zgodilo, da dobitnik nagrade režiserskega ceha kasneje ni bil nominiran za oskarja: to sta bila Steven Spielberg za Barvo škrlata in Ron Howard za Apollo 13.

Kakorkoli že, tekma je dobila nepričakovan zasuk. Fincher ima na na svoji strani še vedno številne kritike, nagrajen pa je bil tudi z zlatim globusom, vendar ima Hooper sedaj za sabo producente in režiserje (ti dejansko glasujejo tudi za oskarje), zagotovo bo dobil tudi domačo BAFTO in začel sem se spraševati, kaj se bo zgodilo na nocojšnji podelitvi igralskega ceha. Film ima tri igralske nominacije plus dodatno nominacijo za najboljšo igralsko zasedbo, ki na tej podelitvi šteje kot nekakšna nagrada za najboljši film. Pogoji, da jo osvoji so precej dobri in glede na vzdušje, ki trenutno vlada v Hollywoodu bi rekel, da je tekma še vedno na široko odprta.

mediocremovies1898367.jpg

Da je Akademija mahnjena na zgodovinske drame, še posebej tiste o britanskih monarhih ni nobena skrivnost. Pogosto so nominirane v vseh možnih kategorijah - tudi za najboljši film, manj pogosto pa tudi nagrajene. A letos vse kaže na slavje Kraljevega govora. Film je dobil največ, dvanajst, nominacij, kar je precejšnja številka, saj je v 83 letih podeljevanja oskarjev to uspelo le 25 filmom. Od tega jih je 15 kasneje dobilo tistega najžlahtnejšega. Se bo letos statistika še izboljšala? Ne bom se prenaglil. Do podelitve oskarjev je še skoraj cel mesec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar