25. januar 2011

Nominirani (ni)so...

Evo, pa smo dočakali še en seznam nominacij s strani Ameriške filmske akademije.

Največ, dvanajst, jih je prejela zgodovinska drama Kraljev govor (ne ravno moj najljubši film leta >>), presenetljivih deset pa sta jih zbrala brata Coen za remake vesterna True Girt iz leta 1969, med drugim sta nominirana tudi sama, česar ni napovedovalo prav veliko poznavalcev.



Zelo, zeloooo, vesel sem, da so med nominirance uvrstili Javierja Bardema v Biutiful. Nekaj članov Akademije, je očitno prebralo moj post. Haha! Eno od sicer manjših presenečenj je tudi Michelle Williams (Blue Valentine). Čeprav je zaradi nje verjetno nastradala Julianne Moore, ji oprostim. Michelle je odlična igralka, ki izbira same močne vloge (Gora Brokeback, Wendy in Lucy, Mamut), kar so opazili tudi njeni kolegi.

Tudi francoska risanka Iluzionist se je znašla med nominiranci. Juhej! Ta veja Akademije je sicer že večkrat dokazala svojo razgledanost, ko je med nominirance vključila izdelke iz Francije, Irske in Japonske.

Hja, Nolana so prezrli. Naj publika še tako dere v kinematografe, na prvo nominacijo bo očitno moral še nekaj časa počakati. Sam film je sicer dobil kar osem nominacij.

Nominacije so razdeljene precej enakomerni, noben film pa ni bil nominiran za zlato peterico, torej v vseh petih najpomembnejših kategorijah: film, režija, obe glavni vlogi in scenarij. To se sicer zgodi zelo redko, saj je bil Punčka za milijon dolarjev edini film, ki se je v zadnjem desetletju sploh potegoval za vse te nagrade, vseh pet oskarjev pa so v celotni zgodovini dobili le trije filmi: Zgodilo se je neke noči (1934), Let nad kukavičjim gnezdom (1975) in Ko jagenjčki obmolknejo (1991).

Še nekaj bode v oči, ko preletimo seznam nominacij: imeli bomo najbolj "bele" oskarje po letu 2000, saj med nominiranimi igralci in režiserji ni niti enega Afro-Američana. Edini, ki vsaj malo popestri seznam, je Javier Bardem, nominiran za špansko govorečo vlogo.

Podrobnejši pregled posameznih, glavnih, kategorij pa seveda sledi tekom tega meseca.

ŠT. NOMINACIJ (vsaj dve)
The King's Speech (12)
True Grit (10)
Inception (8)
The Fighter (7)
The Social Network (7)
127 Hours (6)
Black Swan (5)
Toy Story 3 (5)
The Kids Are All Right (4)
Winter's Bone (4)
Alice in Wonderland (3)
Biutiful (2)
How to Train Your Dragon (2)
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2)

Ni komentarjev:

Objavite komentar