09. januar 2011

Najmlajši rekorderji

Na mladih svet stoji. Sploh pa v Hollywoodu. V današnjem prispevku se zbral tiste igralce, ki so Ameriško filmsko akademijo navdušili zelo zgodaj in dovolj pogosto. Skratka, naštel sem najmlajše (večkratne) dobitnike oziroma nominirance za oskarja.

Brez posebnih analiz lahko ugotovimo, da so igralke precej maljše, ko dobijo svojega prvega oskarja v primerjavi s svojimi moškimi kolegi. Dobitnice kipca za glavno žensko vlogo so v povprečju stare okoli 30 let, medtem, ko so igralci stari vsaj desetletje več. Pri stranskih vlogah je povprečje pri obeh sploh nekoliko višje in se giblje okoli leta 45.
Spodnji razpored zato ne preseneča, saj na njem najdemo le dva predstavnika moškega spola.

Tatum ONeal_win.jpg Luise Rainer_sd_win.jpg Walter Brennan_rd_win.jpg

1. oskar: Tatum O'Neal - 10 let
Najmlajša dobitnica tekmovalnega oskarja je Tatum O'Neal, ki je s slavnim očetom Ryanom nastopila v drami Paper Moon in člane Akademije očitno očarala z norčijami in kajenjem (!). No, saj ne čisto pravim.
Da ne bomo krivični. Omenimo še Shirley Temple, ki je pravzaprav dejansko najmlajša dobitnica oskarja. Nisem pa je upošteval zato, ker ni dobila tekmovalnega, temveč "otroškega" mini-oskarja, ki so ga v začetnih letih namenili mladim igralcem in igralkam. Med drugim sta ga prejela tudi Judy Garland in Mickey Rooney, mala Shirley pa je nekaj posebnega saj ga je dobila ko je bila stara komaj šest let.

2. oskar: Luise Rainer - 28 let
Luise Rainer je prva od danes petih igrakcev, ki jim je oskarja uspelo osvojiti v dveh zaporednih letih. Akademija jo je v daljnih 30ih letih prejšnejga stoletja nagradila za drami The Great Ziegfeld in The Good Earth. Danes 100-letna gospa velja za najstarejšo še živečo nominiranko (in dobitnico) v katerikoli kategoriji.

3. oskar: Walter Brennan - 46 let
Brennan je vse tri oskarje nabral po zelo hitrem postopku. Prvič je bil nominiran leta 1937, nato a še leta 1939 in 1941. Vsaka nominacije je rezultirala v pozlačen kipec in vedno za stransko vlogo. Nominiran je bil tudi dve leti kasneje, vendar se mu je takrat izmuznil.
Poleg njega so po tri oskarje zbrali le še Jack Nicholson, Ingrid Bergman in Katharine Hepburn.

4. oskar: Katharine Hepburn - 74 let
Katherine Hepburn je edina igralec/ka, ki jo je Akademija nagradila kar štirikrat. Kipci so še toliko več vredni, ker je vse dobila za glavno vlogo: Morning Glory (1933), Guess Who’s Coming to Dinner (1967), The Lion in Winter (1968) ter On Golden Pond (1981).
Zaradi precejšnje odtujenosti od Hollywoodskega blišča, se podelitev ni udeleževala in nobenega kipca ni prevzela osebno. Pojavila se je le eni ceremoniji, ko je leta 1974 podelila nagrado Irvinga G. Thalberga svojemu prijatelju Lawrencu Weingartenu.

Katharine Hepburn oscars_gallery.jpg
Vsi štirje oskarji Katharine Hepburn so razstavljeni v National Portrait Gallery v Washingtonu.
_________________________________________________

Sedaj pa še k nominacijam. Tisti, ki so bili najmlajši, ko so dobili svojo prvo, drugo, tretjo, ... nominacijo:

1. nominacija: Justin Henry - 8 let
O Justinu Henryu, najmaljšemu nominiracu za oskarja v katerikoli od tekomvalnih kategorij, sem pisal že pred kratkim. Nadobudni sinček Meryl Strteep in Dustina Hoffmana v družinski drami Kramer proti Kramerju, nagrajeni tudi z oskarjem za najboljši film, je igralsko kariero obesil na klin in postal strokovnjak za digitalne medije.

2. nominacija: Angela Lansbury - 20 let
Njeno ime me, in verjetno še marsikoga izmed vas, sicer najprej asociira na legendaren lik Jessice Fletcher v seriji Umor je napisala, vendar je Angela Lansbury v kateri dosegla še mnogo več, kar dokazuje pet nagrad tony in prav toliko zlatih globusov. Nominirana je bila za kar osemnajst emmyjev in tri oskarje. Prvič jo je Akademija pohvalili za vlogo v Gaslight pri rosnih 19ih, drugo nominacijo pa je dobila že leto kasneje za igro v priredbi edinega romana Oscarja Wilda, The Picture of Dorian Gray.

3. nominacija: Teresa Wright - 24 let
Skoraj neverjetno, vendar povsem resnično. Teresa Wright je pred dopolnjenim 25. letom dobila že tri nominacije. Zadnji dve sicer v istem letu, saj je Akademijo navdušila v glavni (The Pride of the Yankees) in stranski vlogi (Mrs. Miniver). Za slednjo je oskarja tudi dobila. V obeh igralskih kategorijah v istem letu je bilo skupno do danes sicer nominiranih enajst ljudi.

Justin-Henry-Kramer-vs-Kramer.5.jpg angelal_l.jpg teresa-wright1.jpg
jjones.jpg kate_winslet_six.jpg bette_davis_seven.jpg

4. nominacija: Jennifer Jones - 27 let
Jennifer Jones je bila med leti 1943 in 1946 nominirana vsakič. Največ veselja ji je sicer prinesla prva nominacija, ko je za vlogo v The Song of Bernadette dobila tudi oskarja za najboljšo glavno igralko. Kasneje je bila še enkrat nominirana leta 1955.

5. nominacija: Kate Winslet - 31 let
6. nominacija: Kate Winslet - 33 let
Ena najboljših igralk našega časa, je na svojega oskarja čakala že tako dolgo, da si Akademija ni mogla več privoščit zavlačevanja. Potem, ko je peto nominacijo dobila pri svojih 31ih za dramo Little Children, je oskarja končno, in povsem zasluženo, prejela v "Kristusovih" letih za vlogo nepismene, bivše paznice v koncentracijskem taborišču med drugo svetovno vojno v filmu Bralec.

7. nominacija: Bette Davis - 36 let
Nominacije za to legendarno igralko je sicer nekoliko težko prešteti. Akademija ji uradno priznava "le" deset od sicer enajstih nominacij, saj naj bi bila prva nekako izsiljena. Ker se njeno ime leta 1934 ni znašlo na seznamu nominirancev so v Hollywoodu zagnali vik in krik, kako je bila lahko vloga v Of Human Bondage tako grdo spregledana. Pravila so bila takrat očitno še zelo meglena, saj so jo zaradi hudega pritiska enostavno dodali na seznam, vendar oskarja vseeno ni dobila. Ga je pa zato že naslednje leto za Dangerous in še enga tri leta za tem, za Jezebel. Po tistem je bila nominirana še štririkrat in si danes z Greer Garson deli rekord v številu zaporednih nominacij (pet).
No, ker se prva nominacija ne upošteva, se tista za vlogo v Mr. Skeffington, ko je bila stara 36 let, prišteva kot sedma, čeprav bi nekateri morda trdijo drugače.

streep_anne.jpg

8. nominacija: Meryl Streep za A Cry in the Dark - 39 let
9. nominacija: Meryl Streep za Postcards from the Edge - 41 let.
10. nominacija: Meryl Streep za The Bridges of Madison County - 46 let.
11. nominacija: Meryl Streep za One True Thing - 49 let.
12. nominacija: Meryl Streep za Music of the Heart - 50 let.
Od tu dalje se pojavlja samo še eno ime. Merly Streep, ljubljenka Akademije je še pred srečanjem z Abrahamom zbrala dvanajst nominacj. Toliko jih imata le še Jack Nicholson in Katharine Hepburn. Do danes je Streepova nabrala že več kot rekordnih šestnajst nominacij in preteklo bo še kar nekaj let, verjetno desetletij, preden se bo pojavil kdo, ki bo vsaj izenačil ta dosežek. Konec koncev je predlani praznovala šele svoj 60. rosjtni dan in nič ne kaže, da se misli upokojiti. Naslednjič bo na oskarja merila z vlogo nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher, ki menda izzide še letos. Ja počasi bo res že čas, da ji Akademija podeli še tretjega oskarja, saj je od njene zadnje zmage minilo že skoraj trideset let. Konec koncev nosi tudi nič kaj laskavi naziv "največkrat poražene igralke v zgodovini oskarjev", če je pridevnik "poraženka" sploh mogoče uporabljati ob njenem imenu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar