18. november 2010

Oskarji 2010: Celovečerni animirani film

Ameriška filmska akademija je pred nekaj dnevi objavila seznam 15 celovečernih animiranih filmov, ki izpolnjujejo pogoje (ali jih do konca leta še bodo) za sodelovanje v oskarjevsaki tekmi.
Če bi bil na seznu en film več, torej da bi jih bilo vsaj 16, potem bi člani Akademije med njimi izbrali pet nominirancev, tako pa bodo le tri. Poskušal sem jih razvrstiti glede na njihove možnosti za uspeh.

Toy Story 3
Pixar je oskarja v tej kategoriji pobral v zadnjih treh letih in ni več skrivnost, da bo očitno slavil tudi letos. Prvi del Sveta igrač je bil leta 1995 s strani Akademije nagrajen s posebnim oskarjem kot prvi celovečerni računalniško animirani film, letošnje nadaljevanje pa bo morda nominirano tudi za najboljši film. Več >>

How to Train Your Dragon
Nekateri so zelo navdušeni nad temle izdelkom, vendar mene zgodba o prijateljstvu med mladim, nerodnim Vikingom in strašnim zmajem, ni najbolj navdušila. Okvir se mi zdi nekoliko zarjavel, čeprav je bilo nanj obesnih precej zabavnih referenc na današnjo pop-kulturo.

L'illusionniste
Če se spomnite, je francoski filmar Sylvain Chomet Ameriško akademijo leta 2003 že prepričal s Trojčicami iz Bellevilla, ki so mu prinesle nominacijo tudi za najboljšo pesem, nominiran pa je bil še leta 1997 za najboljši kratki risani film. Tuji animatorji so tukaj zelo dobro sprejeti in ponovna nominacija je prej pričakovana kot pa presenečenje.

Celozaslonsko zajemanje 8.7.2010 163530.jpg Celozaslonsko zajemanje 8.7.2010 163611.jpg
Celozaslonsko zajemanje 8.7.2010 163654.jpg Celozaslonsko zajemanje 8.7.2010 163727.jpg

Tangled
Diseny se je po lanski klacično animiranem Žabjem princu ponovno vrnil k 3D tehniki. Ostal pa bo koncept - parodija namreč. Potem, ko se je z omenjeno risanko lani odmaknil od "uradne" verzije bratov Grimm, bo to ponovno storil z Motovilko.

Despicable Me
Tale risanka se v naših kinih že nekaj časa vrti. Zgodbica o zlobnem Gruju, katerega ljubezen do treh posvojenih sirot povsem spremeni, je doživela lep uspeh in že zaslužila petkrat več od njenega proračuna. Ni torej presenetljivo, da se že sunje nadaljevanje. Med glasovi boste morda prepoznali Steva Carella, Jasona Segela, Russlla Branda in Julie Andrews.

Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole
Film sloni na prvih treh delih epske serije Guardians of Ga'Hoole ameriške pisateljice Kathryn Lasky. Tudi tale se menda že vrti na naših platnih.

Shrek Forever After
Čisto prvega oskarja v tej kategoriji je leta 2001 prejel grdobec Shrek, katerega dogodivščine v Deželi daleč, daleč stran so se letos zaključile z že tretjim nadaljevanjem. A zgodb o priljubljenih junakih še ni konec, saj bomo naslednje leto menda gledali celovečerno risanko o Obutem Mačku. Več >>

Megamind
DreamWorks Animation poleg Shreka letos predstavlja še en svoj izdelek. Will Ferrell, Brad Pitt, Jonah Hill in Tina Fey bodo pod taktirko režiserja Toma McGratha (Madagaskar in njegovo nadaljevanje) zaigrali v zgodbi o dveh vesoljcih, ki ju po rojstvu pošljejo na naš planet. V Metro Cityju vsak igra svojo vlogo: en je junak, drugi je zlobnež.



The Dreams of Jinsha
Kitajski ročno narisani film o sebičnem dečku, ki odpotuje 3500 let v preteklost, kjer skupaj s princeso in škratom reši kraljestvo Jin Sha. Po petih letih ustvarjanja je bil premierno predvajan na filmskem festivalu v Cannesu.

Idiots and Angels
Ameriški nizko-proračunski film o človeku imenovanem Angel z nizkimi moralnimi načeli, kateremu nekega dne poženejo krila in ga silijo v opravljanje dobrih del. Avtor, Bill Plympton, je bil dvkrat nominiran za oskarja za najboljši kratki animirani film.

My Dog Tulip
Risanak je posneta po istoimenskem romanu J. R. Ackerleya iz leta 1956 v katerem predstavlja svoje razmerje z nemškim ovčarjem Tulipom. Glasove so posodili znani igralci Christopher Plummer, Isabella Rossellini in letos preminula Lynn Redgrave.

Samâ wôzu
Japonska zf anima Poletne vojne je zgodba o mladem matematičnem geniju, ki opravlja poletno delo v kraju, kjer živi njega simpatija. Ko se njena družina zbere ob praznovanju babičinega 90. rojstnega dne, je naprošen, da se je večerje udeleži kot njen zaročenec. Ob tem njegov poizkus rešitve zapletene matematične formule odpre vrata v paralelni svet.

Alpha and Omega
Volk in volkulja, ki prihajata z različnih koncev njihovega družbenega reda, sta primorana sodelovati, če se želita varno vrniti k svojemu krdelu, potem ko sta se sama znašla sredi divjine. Vmes se seveda še zaljubita. Kritike sicer niso najboljše, a nikoli se ne ve.

Tinker Bell and the Great Fairy Rescue
Zvončice se verjetno spomnite iz klasične risanke o Petru Panu. No, Disney njeno priljubljenost še kar izkorišča za kovanje dobička tudi dolga desetletja po izidu tega risanega filma. Zvončica mora tokrat združiti moči s sovražno vilo, če hočeta svoj obstoj prekriti pred ljudmi.

Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore
Gre za nadaljevanje precej bednega, vendar finančno zelo uspešnega filma Cats & Dogs iz leta 2001 o vojni med mačjimi in pasjimi vohuni, ki posedujejo orožje visoke tehnologije.

4 komentarji:

  1. Si bo treba ogledat nekaj teh animiranih filmov, popolnoma premalo časa imamo danes:) Po navadi so to najboljše komedije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz stavim na L'illusionniste in Samâ wôzu, ker sta izven te industrijske štance klišejsko nezanimivih risank. Če pa spet izberejo kakšen poden, Oskarjeva nagrada izgubi popolnoma vso verodostojnost pri izboru "dobrih" naslovov.

    OdgovoriIzbriši
  3. že sama nominacija bi bila za oba filma, ki ju omenjaš, velik uspeh... nekateri tujim je sicer v preteklosti že uspelo: trojčice iz belvilla, persepolis in lani skrivnost iz kellsa; spirited away je oskarja celo dobil. tako da ne morem reči, da je Akademija tukaj zelo mainstremovsko usmerjena, vendar dvomim, da bo oskarja letos dobil kdo drug kot pa Pixar.

    OdgovoriIzbriši
  4. If you want to get a great deal from this paragraph then you have to apply these
    methods to your won web site.

    Also visit my blog post: Becoming A Diagnostic Medical Sonographer
    Feel free to surf my blog ... ultrasound schools online

    OdgovoriIzbriši