2. november 2010

8KA: Hamlet

Tragedija Hamlet je, poleg Romea in Julije, najznamenitejše delo angleškega dramatika Williama Shakespeara, ki je nastalo v tako imenovane avtorjevem drugem in najzrelejšem ustvarjalnem obdobju med leti 1601 in 1608. Zgodbo o danskem princu, kateremu duh pokojnega očeta ukaže maščevanje svoje smrti, za katero je kriv njegov lastni brat Klavdij, sedanji mož kraljice Gertrude, smo morali v srednji šoli prebrati vsi, saj gre za eno temeljinh literarnih del zahodne kulture, ki je v teh stoletjih doživela nešteto priredb in adaptacij. Seveda tudi na filmskem traku. Zbral sem osem najznamenitejših ekranizacij te velike tragedije.

01 Sarah Bernhardt.jpg 02 Laurence Olivier.jpg
03 Innokenti Smoktunovsky.jpg 04 Nicol Williamson.jpg
05 Mel Gibson.jpg 06 Kenneth Branagh.jpg
07 Ethan Hawke.jpg 08 David Tennant.jpg

Le Duel d'Hamlet (1900) | Sarah Bernhardt
Čisto prvega Hamleta na filmskem traku je pravzaprav upodobila ženska. In niti ni edina. V adaptaciji iz leta 1920 je v naslovni vlogi namreč zaigrala danska igralka Asta Nielsen.
Dvominutni film je pravzaprav le povzetek gledališke igre v kateri je igrala Bernhardtova, vendar kljub temu velja za prvo ekranizacijo te tragedije. Poleg tega je eden prvih filmov, ki uporablja tehniko predhodno posnetega dialoga, kasneje simultano predvajanega z video posnetkom, tako da film pravzaprav sploh ni nemi, čeprav posnet veliko pred pojavimo pravih zvočnih filmov.

Hamlet (1948) | Laurence Olivier
Sliši se neverjetno, vendar je bilo Hamletov znameniti samogovor "To be or not to be" v angleščini na velikem platnu mogoče prvič slišati šele leta 1948. Film, ki ga je režiral in v njem odigral glavno vlogo Laurence Olivier, je skrajšana in rahlo prirejena verzija, zaradi česar je bil tarča številnih kritik. A kljub razhajanju z izvirnikom je navdušil kritike in kot prvi neameriški izdelek dobil oskarja za najboljši film. Hkrati je prvi film nagrajen z oskarjem in zlatim beneškim levom, Olivier pa je prvi režiser, ki je režiral samega sebe in za igro dobil oskarja.

Gamlet (1964) | Innokenti Smoktunovsky
Režiser Grigori Kozintsev je slovito tragedijo v ruskem jeziku posnel po prevodu Borisa Pasternaka. Film je bil ob izidu deležen številnih dobrih kritik, tako doma kot drugod po svetu. Prejel je številne nagrade, med drugim nominacijo za BAFTO za najboljši film leta sploh.

Hamlet (1969) | Nicol Williamson
Še ena britanska verzija je nastala pod režisersko taktirko Tonyja Richardsona. V nasprotju z Olivierjevo izvedbo je šlo za film z majhnim proračunom in minimalistično scenografijo, posnet pa je bil pravzaprav kar na podlagi igre, ki so jo takrat igrali na londonskem West Endu. Poleg Williamsona sta v filmu zaigrala še Anthony Hopkins in Marianne Faithfull.

Hamlet (1990) | Mel Gibson
Italijanski režiser Franco Zeffirelli je pred Hamletom posnel še dve veliko bolj hvaljeni adaptaciji Shakespearovih dram Ukročena trmoglavka ter Romeo in Julija. Hamlet kljub zvezdniški zasedbi (poleg Gibsona sta nastopili še Glenn Close in Helena Bonham Carter) ter glasbi izvrstnega Ennia Morriconeja, ni dosegel želenega uspeha. Morda tudi zaradi precej zredčenega besedila. Akademija ga je kljub temu nominirala za kostumografijo in scenografijo.

Hamlet (1996) | Kenneth Branagh
V nasprotju s prejšnjimi verzijami, Kenneth Branagh, ki je film tudi režiral, Shakespearovega beseda ni krajšal ali bistveno prirejal, zaradi česar je minutaža narasla na debele štiri ure. Izdelek res da ni bil popularen, čeprav v njem lahko vidimo mnogo znanih obrazov, med njimi Julie Christie, Kate Winslet, Richarda Attenborougha, Charltona Hestona, Jacka Lemmona, Judi Dench, Billyja Crystla, Gérarda Depardieua ter mnoge druge; mu je pa Akademija prisodila štiri nominacije, tudi za prirejeni scenarij, kar je povzročilo nemalo začudenja, glede na to, da ga je pravzaprav napisal Shakespeare.

Hamlet (2000) | Ethan Hawke
Tale moderna adaptacija je pravzaprav precej zanimiva. Namesto na srednjeveško Dansko, je zgodba postavljena na Manhattan konce prejšnjega stoletja. Klavdij je po umoru brata postal vodja družbe Denmark Corporation, njegov nečak Hamlet pa je študent filmskih umetnosti. Besedilo je primerno prirejeno, da spovada z novejšim časom, Ethan Hawke, ki je z 29 leti postal najmlajši filmski Hamlet (upoštevajoč le kino filme), pa svoj znameniti govor zrecitira kar v videoteki, potem ko ga navdihne posnetek budističnega učitelja. Seveda brez lobanje v rokah.

Hamlet (2009) | David Tennant
Tale televizijski izdelek, ki je nastal v britanski produkciji, je pravzaprav samo posneta uspešna postavitev gledališča Royal Shakespeare Company. Patrick Stewart je za vlogo Klavdija prejel nominacijo za letošnjega emmyja.

1 komentar:

  1. Oh, Oliver in Branagh. Dva mojstra Shakespearjeve ekranizacije. Ne vem, kateri mi je boljši. Čeprav je Kenovo 4 urno hamletovanje kar precejšen gledalski zalogaj (še Blackadder ga je skritiziral :) )

    OdgovoriIzbriši