15. november 2010

Častni oskarjevci

V Hollywoodu je Ameriška filmska akademija podelila častne nagrade. Letos drugič ločeno od uradne ceremonije. Oskarje za življenjsko delo so prejeli filmski zgodovinar in avtor številnih dokumentarcev o obdobju nemega filma, Kevin Brownlow; igralec Eli Wallach, katerega kariera se razteza čez pol stoletja ter legendarni režiser in scenarist ter gonilna sila francoskega novega vala, Jean-Luc Godard. Slednjemu (na podelitvi ga žal ni bilo) sem posvetil trudi prvo objavo nove serije na tem blogu, v katerim sem predstavil prve tri od njegovih dvanajstih (po mojem skromnem mnenju) največjih dosežkov. Ostali trije deli bodo sledili v naslednjih tednih.

honorary oscars.jpg

Akademija je podelila tudi tako imenovano nagrado Irvinga G. Thalberga, ustanovljeno v spomin na enega najuspešnejših hollywoodskih producentov 20h in 30h let dvajsetega stoletja. Dobijo jo producenti, katerih izredna nadarjenost se odraža v kakovostnih izdelkih filmske produkcije. Nagrada, ki se ne podeljuje vsako leto, ampak po sklepu izvršnega odbora Akademije, ni klasični oskar, temveč bronasta Thalbergova glava na marmornatem podstavku. Danes se podeljuje kot nekakšno priznanje za življenjsko delo na področju produciranja filmov, v preteklosti pa so jo podeljevali za posamezne izdelke. Tako ima Darryl F. Zanuck kar tri, Hal B. Wallis pa dve. Leta 1938 je bilo celoobjavljenih sedem nominirancev za to nagrado.

Kakorkoli že, Akademija jo je letos podelila enemu največjih režiserjev, scenaristov in producentov kar jih je kdaj živelo, Francisu Fordu Coppoli, ki ima doma sicer že pet tekmovalnih oskarjev. Mislim, da mi o njem ni potrebno napisati kaj več.
Iskreno čestitam vsem zasluženim nagrajencem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar