19. junij 2010

FRANŠIZA: Svet igrač

Pixar bo, glede na odlične kritike težko pričakovanega tretjega dela Svet igrač, očitno snel že četrtega oskarja zapored (skupno pa že petega! v le desetih letih podeljevanja te nagrade). Kritike so neverjetne in zelo verjetno bo risanka ponovila uspeh lanskoletnega hita Up! ter se uvrstila med deset izdelkov nominiranih za najboljši film.

Že prvi del, ki je izšel "daljnega" leta 1995 je požel zelo pozitivne kritike in zaslužil skoraj 360 milijonov dolarjev ter tako postal drugi najuspešnejši film leta (le slabih 7 milijončkov je zaostal za tretjim delom akcije Umri pokončno). Opazila ga je tudi Akademija in mu poleg treh nominacij (za scenarij, glasbo in pesem) namenila čisto posebnega oskarja, saj je bil to prvi celovečerni v celoti računalniško animirani film. Oskarja za posebne dosežke, sicer redko, podelijo izdelkom, ki imajo velik pomen za celotno industrijo in pomenijo prelomno točko v filmski zgodovini - razmah računalniške animacije po tem letu je to več kot dokazal. Podobno je Akademija že leta 1938 nagradila Walta Disneya za prvi celovečerni animirani film (Sneguljčica in sedem palčkov) ter leta 1988 Richarda Williamsa za animirano-igrani Kdo je potunkal zajca Rogerja?. Pomen Lasseterjevega izdelka je prepoznal tudi ameriški Narodni filmski regiter in ga dodal na svoj elitni seznam najpomembnejših ameriških filmov.

Celozaslonsko zajemanje 18.6.2010 190750-2.jpg Celozaslonsko zajemanje 18.6.2010 190732-2.jpg Celozaslonsko zajemanje 18.6.2010 190629.jpg

Kavboj Woody in vesoljski bojevnik Buzz Lightyear sta se, kljub začetnemu ljubosumju in boju za naklonjenost svojega lastnika Andyja, na koncu prvega dela le spoprijateljila in svoje dogodivščine nadaljevala štiri leta kasneje, ko Woodyja, zaželeno arhivsko igračo, ukrade strasten zbiratelj. Prijatelji ga seveda rešijo in sledi srečen konec. Srečen je bil tudi za studio Pixar, saj je nadaljevanje zaslužilo še več kot prvi del - kar 485 milijonov dolarjev, Akademija pa je Randyja Newmana ponovno nominirala za izvirno pesem.
Dolgih enajst let smo čakali na nadaljevanje. A se je, po mnenju tistih, ki so ga že videli, splačalo. Andy, nekdaj razigrani fantič, je sedaj odrasel in gre na faks. Njegove igrače pa v jok! Zaseba je skoraj v celoti ista: glavna vokala ostajata Tom Hanks in Tim Allen; John Lasseter je režiserski stolčke sicer v celoti prepustil Leeju Unkrichu, s katerim sta skupaj režirala drugi del, še vedno pa sodeloval kot so-scenarist in so-producent.Vsekakor lahko pričakujmo risanko, ki jo je treba gledati večkrat, da dojameš vse fore. Prav ti majhni a zabavni vložki so glavni čar vsakega Pixarjevega izdelka. Lepo potezo so naredili že pri sami promociji v katero so vključili nov lik, ki ga sicer vsi poznamo - Barbikinega Kena. Že voham tudi nominacijo za izvirni scenarij, čeprav gre tukaj morda pričakovati nekoliko zmede. Če se spomnite, je bil Borat nominiran za prirejeni scenarij, ker je temeljil na prej obstoječih likih, kar v bistvu velja tudi za tole risanko. Počakajmo in do takrat uživajmo v filmu. Aja, v Slovenijo menda pride šele avgusta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar