09. avgust 2010

Oskarjevski parčki

Nedavno je v rumenem tisku odjeknila novica, da sta se poročila Penelope in Javier. Ker sta oba dobitnika oskarjev, sem malo pobrskal po zgodovini, da bi ugotovil koliko je še tovrstnih zakoncev.

pene_javier_bardem_cruz.jpg
Slika je sicer s podelitve evropskih filmskih nagrad 2004, ko sta (takrat še neporočena) rojaka domov prav tako odkorakala vsak s svojim kipcem.

Kar trikrat se je celo zgodilo, da sta bila mož in žena nominirana za vlogo v istem filmu. Prvič se je to posrečilo Alfredu Luntu in Lynn Fontanne, ki sta bila daljnega leta 1932 nominirana za The Guardsman. Leta 1957 sta bila za Witness for the Prosecution nominirana Charles Laughton za glavno in Elsa Lanchester za stransko vlogo. Največ prahu pa sta gotovo dvignila Richard Burton in Elizabeth Taylor, ki sta bila leta 1966, ko sta bila prvič poročena, nominirana za Kdo se boji Virginie Woolf?. Liz ga je sicer dobila, vendar nobenega od njiju na podelitev ni bilo. Tisto leto je bil nominiran še en hollywoodski par, vedar ne za isti film: Rex Harrison se je za oskarja potegoval v zgodovinskem spektaklu Cleopatra, njegova (takrat četrta) žena, Rachel Roberts, pa v This Sporting Life.

Celozaslonsko zajemanje 28.7.2010 211931.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.7.2010 211929.jpg

Sedaj pa k dejanskim dobitnikom. Le dva para sta bila v času zakona nagrajena vsak s svojim kipcem za igro. Prva sta Laurence Olivier in Vivien Leigh: on ga je dobil za glavno vlogo v svojem Hamletu leta 1948, ona pa za Tramvaj Poželenje leta 1951 (Leighova ima sicer dva, vendar leta 1939, ko je bila nagrajena za V vrtincu, še nista bila poročena). Drugi par sta Joanne Woodward in Paul Newman. Ona je oskarja za glavno vlogo v The Three Faces of Eve dobila le dva meseca po njuni poroki leta 1958, on pa je nanj, kljub številnim nominacijam, čakal vse do leta 1986 za Barvo denarja. Akademija mu je leto prej sicer podelila častnega oskarja. Par je sodeloval pri številnih projektih, med njimi Rachel, Rachel iz leta 1968, ki je njej prinesel nominacijo za igro, njemu pa kot producentu, za režijo pa ni bil nominiran.
Med poročenimi pari z igralskim oskarjem sta, poleg omenjene španske dvojice Javier-Cruz, še Catherine Zeta-Jones in Michael Douglas, ki se sicer še nista poznala, ko je on dobil svoja dva kipca (kot producent najboljšega filma Let nad kukavičjim gnezdom in najboljši glavni igralec v Wall Street).

So pa tudi pari, ki imajo vsak svojega oskarja v različnih kategorijah: Helen Mirren in Taylor Heckford, Peter Jackson in Fran Walsh ter Joel Coen in Frances McDormand. Slednja je pravzaprav edina igralka, ki je oskarja dobila pod režisersko taktirko svojega soproga.

Celozaslonsko zajemanje 28.7.2010 212050.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.7.2010 211050.jpg Celozaslonsko zajemanje 28.7.2010 212152.jpg

Nekateri tovrstni pari so sicer že ločeni, vendar si ne moram pomagati, da jih v mislih ne bi na hitro povezal: Kate Winslet in Sam Mandes, od letos dalje pa tudi James Cameron in Kathryn Bigelow. Na drugi strani, pa se nekateri niso sploh nikoli poročili. Izmed slednjih verjetno v oči najbolj bodeta Tim Robbins in Susan Sarandon, ki jo je do oskarja v Zadnjem sprehodu režiral prav njen dragi. Robbins je kipec dobil nekaj let kasneje za stransko vlogo v Skrivnostni reki, tu pa naj omenim še njenega bivšega moža, Chrisa Sarandona, ki je bil nominiran kot stranski igralec v Dog Day Afternoon štiri leta pred njuno ločitvijo.
Poročena nista bila tudi Spencer Tracy (dva oskarja) in Katherine Hepburn (rekordni, štirje oskarji), čeprav sta imela od leta 1941 do njegove smrti leta 1967, javno tajno razmerje, ki ga je tiho trpela celo njegova žena.

To bi bilo to. Več možnih kombinacij hollywoodskih parov, ki so kdaj bili skupaj in so bili tudi nagrajeni ali nominirani, pa raje ne bom našteval. Seznam je enostavno predolg.

Ni komentarjev:

Objavite komentar