15. avgust 2010

EMMY 2010: Tv film

Endgame
Britanski politični film o zadnjih letih apartheida v južnoafriški republiki in dogodkih, ki so vodili do prvih demokratičnih volitev v tej državi. Skrivna pogajanja je spodbujala britanska zlatarska družba z velikimi interesi na tem politično nemirnem območju.

endgame_2009.jpg Georgia OKeeffe 2009.jpg

Georgia O'Keeffe
Biografija o priznani ameriški modernistični slikarki iz prejšnjega stoletja Georgii O'Keeffe in njenem soprogu, fotografu Alfredu Stieglitzu. Glavna igralca, Joan Allen in Jeremy Irons, sta oba nominirana za svoji vlogi, pred tem pa sta se potegovala že za zlati globus in nagrado igralskega ceha SAG.

Moonshot
Lani je minilo štirideset let od morda največjega dosežka naše vrste: prvih korakov človeka po drugem nebesnem telesu. Neil Arsmtrong se je za vedno zapisal v zgodovino in celo petletni otroci vedno kdo je bil in kaj je dosegel. Koliko izmed vas pa pozna ime njegovega kolega, ki je na lunino površje stopil le nekaj minut kasneje. Vam je ime Buzz Aldrin kaj znano? Če ne, potem vam je gotovo še manj znano ime tretjega člana posadke Apolla 11, ki na Luni sploh ni pristal, Michaela Collinsa. V temle film so prikazani dogodki, ki so morda spremljali odpravo treh astronavtov pred štirimi desetletji ter njihov medsebojni odnos.

Moonshot (2009)_armstrong.jpg Temple Grandin (2010)_claire.jpg

Temple Grandin
O avtizmu je bilo posnetih že kar nekaj filmov, med katerimi je verjetno najbolj znan z oskarjem nagrajeni Rain Man z odličnim Dustion Hoffmanom v glavni vlogi. No tale mali filmček za njim prav nič ne zaostaja in ga celo prekaša, če upoštevamo, da gre za resnično zgodbo Temple Grandin, ki je omogočila tudi nam, "neavtistom", vpogled v njihovo zaznavanje sveta. Še več, prednosti, ki jih je imela zaradi slikovnega zaznavanja okolja, je izkoristila za prispevek k razvoju govedoreje.

The Special Relationship
To je zadnji film iz trilogije scenarista Petra Morgana o bivšem britanskem premierju, Tonyju Bailru. V prvem, The Deal, iz leta 2003 je razkrival ozadje domnevnega dogovora med Balirom in Gordonom Brownom iz leta 1994. Drugi, veliko bolj znani film, Kraljica je Morganu prinesel nominacijo za oskarja, Helen Mirren pa ga je za upodobitev slavne monarhije tudi prejela. V zadnjem delu je osvetljeno razmerje med Blairom (v vseh treh filmih ga igra Michael Sheen) in ameriškima predsednikoma Clintonom in Bushem.

You Dont Know Jack (2010)_pacino.jpg The Special Relationship 2010.jpg

You Don't Know Jack
Evtanazija je še vedno stvar številnih polemik. Ali ima vsak pravico do humane smrti? Zakaj zdravnik ne bi smel ustreči bolnikovi prošnji, da ga na tak način reši trpljenja? Evtanazija je še vedno ilegalna v večini držav, med njimi pa izstopajo Japonska, nekatere evropske in ameriške zvezne države. Jack Kevorkian je eden od vodilnih osebnosti gibanja za legalizacijo evtanazije, ki je asistiral pri samomorih več kot 130 pacientov in bil osem let tudi zaprt zaradi umora druge stopnje. Njegovo prizadevanje lahko spremljamo v odličnem filmu nominiranem za kar petnajst emmyjev.

Kateri izmed šestih izdelkov bo domov odnesel emmya sicer ni najlažje napovedati. Žal sem videl le štiri, najbolj pa me je navdušila biografija Temple Grandin z odlično igralsko zasedbo, še posebej Claire Danes. Kot alternativno možnost bi izpostavil You Don't Know Jack, ki se prav tako ukvarja s perečimi temami v naši družbi. Moonshot mi ni bil všeč, Endgame pa me je dolgočasil.

Ni komentarjev:

Objavite komentar