10. april 2010

NAJ 10-LETJA: Glavna ženska vloga

V tokratni "epizodi" oskarjevcev desetletja bomo obdelali najboljše glavne igralke. Podelitev oskarja v tej kategoriji mi je še posebej zanimivo spremljati, saj smo večkrat deležni nepozabnega, smeha in solz polnega zahvalnega govora. Enega najboljših in tudi najdaljših govorov je podala Julia Roberts, ki je bila na začetku tisočletja nagrajena za vlogo resnične osebe Erin Brockovich. Nezaposlena mati samohranilka je proti elektro podjetju, odgovornemu za onesnaženje vodnega zajetja, vodila eno največjih in najuspešnejših skupinskih tožb v ZDA, vendar se ji je Julia v navalu čustev, ki jih je na odru izražala z glasnim vriskanjem, žal pozabila zahvaliti.



Še en nepozaben govor smo videli leto zatem, ko je Halle Berry postala prva temnopolta (tehnično gledano je sicer mulatka) igralka v zgodovini, nagrajena v tej kategoriji. V dolgem in emocionalnem govoru se je poklonila vsem njenim kolegicam, ki jim ta sreča ni bila dana. Upodobila je ženo usmrčenega zapornika, ki se kmalu po njegovi smeti zaplete z enim izmed zaporniških varnostnikov. Kasneje je bilo sicer slišati kar nekaj pripomb, da se je Akademija uklonila kritikam, češ da zapostavlja temnopolte igralce, saj sta tisto leto za favoritki veljali Sissy Spacek (In the Bedroom) in Nicoe Kidman v Moulin Rouge. Prva je sicer oskarja dobila že leta 1981, drugo pa je Akademija počastila leto kasneje. Nagradili so jo za vlogo znamenite pisateljice Virginie Woolf v filmu Ure do večnosti, ki spremlja nastanek njenega dela Gospa Dalloway in njegov vpliv na bralke kasnejših generacij.

Južnoafriška lepotca Charlize Theron se je za potrebe vloge prostitutke in serijske morilke Aileen Wuornos prelevila v povsem drugo bitje. Odlična maska, ki začuda ni bila nominirana, je kriva, da verjetno nikoli ni bi vedeli katero igralko sploh gledamo, če ne bi preverili odjavne špice. A ne le maska, tudi njena vloga je briljantna in verjetno ena najboljših v več kot 80-letni zgodovini podeljevanja oskarjev.



Druga nominacija in drugi oskar v le petih letih sta Hilary Swank okronala za resnično eno najboljših mladih igralk, ki se ne ustraši nobene vloge. V Eastwoodovi Punčki za milijon dolarjev je suvereno odigrala preprosto natakarico, ki si bolj kot vse želi postati profesionalna boksarka.

Tisto leto sem sicer navijal za "razočarano gospodinjo" Felicity Huffman, ki je odlično upodobila moškega tik pred operacijo spola, vendar je Akademijo bolj prepričala Reese Witherspoon kot country pevka, June Carter, druga žena še legendarnejšega Johnnyja Casha. Poleg dobre igre se je izkazala tudi z odličnimi vokalnimi sposobnostmi, saj je sama zapela vse pesmi.



Njeno veličanstvo, angleška kraljica Elizabeta II. je tako ikonična oseba, da se nam zdi, da jo dobro poznamo, čeprav o njeni osebnost vemo bolj malo. Tretjič nominirani Helen Mirrrn je uspelo odlična preobrazba v monarhinjo, ki kljub številnim škandalom ohranja ugled britanske kraljeve družine. Izjemna preobrazba je uspela tudi mladi Francozinji, Marion Cotillard, ki je z vlogo pariškega slavčka, Edith Piaf, postala peta igralka nagrajena z oskarjem za vlogo v tujem jeziku in prva v francoščini.

Pri 33-ih letih že šestič nominirana Kate Winslet, je leta 2009 končno postala tudi oskarjevka. Njena vloga nemške paznice v zloglasnem Auschwitzu, ki se po vojni zaplete v kratko, a strastno razmerje z veliko mlajšim fantom, je prva vloga nacista nagrajena z oskarjem, kateri je letos sledil še Christoph Waltz.

Kot veste je letos oskarja dobila Sandra Bullock. Ena najbolj priljubljenih ameriških igralk, ki je svojo kariero gradila predvsem na romantičnih komedijah, je Akademijo prepričala z vlogo skrbne republikanske žene Leigh Anne Tuohy, ki je z družino pod streho vzela revnega temnopoltega fanta ter mu nudila zavetje in izobrazbo.



Trend nagrajevanja v tej kategoriji, ki je pogosto poudarjen, je deljenje kipcev mladim igralkam, ki se dajo za vlogo pogršati. Vse oskarjevke tega desetletja razen Sandre Bullock in Helen Mirren, ki pa je pri 64-ih še vedno zelo sexy, so bile v času zmage v zgodnjih 30ih ali mlajše.

Še en, bolj tračarski vidik, te kategorije moram izpostaviti. Kmalu po letošnji podelitvi oskarjev so rumeni tisk preplavile novice, ki jih verjetno niste mogli spregledati. Sando naj bi mož varal z do sedaj petimi znanimi ženskami. Prav tako sta pred kratkim konec svojega zakona objavila oskarjevca Kate Winslet in Sam Mandes. Mediji so se tako ponovno spomnili na "prekletstvo oskarja". Večina vezanih najboljših igralk preteklega desetletja je namreč po zmagi ostala sama. Izjemi sta menda le Helen Mirren in Marion Cotillard. Kidmanova pa je bila takrat že (srečno) ločena od Toma. Naj gre za prekletstvo ali ne, oskarja si gotovo želi vsaka, ločitve pa so tako ali tako obvezen dodatek življenja med zvezdami.

1 komentar:

  1. I am Linda Khanzetian, Doctor of natural Health, with the Washington Institute
    of Natural Medicine, located in Washington, D. Predominantly the computer software will endeavor to lure you
    into paying for non-existent software program to clear away the
    viruses that are infecting your Computer. At the end of the meeting
    it was announced that he was to enroll in a dental college.
    And so those who are suffering from high blood pressure should be careful not to have such health
    problem for long and unchecked. She was not the type to accept poverty
    and illiteracy without protest.

    My site; Crepy

    OdgovoriIzbriši