3. april 2010

NAJ 10-LETJA: Filmska pesem

V pregled oskarjevecev zadnjega desetletja sem vključil tudi najboljše filmske pesmi po mnenju Akademije. Čeprav se zdi, da ima pesem še najmanjši vpliv na kvaliteto filma kot celote, so prav filmske skladbe naredile določene filmske izdelke nepozabne.

Leta 2000 je oskarja dobil legendarni Bob Dylan za pesem »Things Have Changed« iz filma Wonder Boys. In res so se stvari v tehničnem smislu tisto leto zelo spremenile. Zaradi koncertne turneje po Avstraliji se Dylan prireditve v Los Angelesu namreč ni mogel udeležiti in je pesem zapel kar preko satelitskega prenosa ter kasneje oskarja na tak način kot prvi v zgodovini tudi sprejel.

Leto 2001 je bilo leto Randyja Newmna. Revež je bil takrat nominiran že šestnajstič, pred tem pa še nikoli ni dobil oskarja. Šlo je za svojevrsten rekord in Newman se je ob prevzemu kipca za pesem "If I Didn't Have You" iz risanke Pošati iz omare pošalil: "Nočem vašega usmiljenje." Kasneje je dobil še tri nominacije, a nobenega oskarja več.

Celozaslonsko zajemanje 4.4.2010 03027.jpg Celozaslonsko zajemanje 4.4.2010 02859.jpg

Leto kasneje je Akademija prvič nagradila rap komad. "Love Yourself" je bil velik hit tistega leta, vendar ga na podelitvi nismo slišali, saj je Akademija Eminema prosila, da besedilo v ta namen nekoliko "olepša", na kar pa kontroverzni repar seveda ni pristal in raje ostal doma. Kipec je prevzel skupaj z njim nominirani Luis Resto.

Oskarj za najboljšo filmsko pesem je bil le eden od enajstih, ki jih je leta 2004 prejel tretji del Gospodarja prstanov. "Into the West" je odpela Annie Lennox, skupaj z njo pa sta jo napisala skladatelj Howard Shore in ko-producentka ter so-scenaristka Fran Walsh.

Še eno prelomno leto v tej kategoriji je bilo leto 2005, ko je Akademija prvič nominirala in tudi nagradila pesem v španščini "Al Otro Lado Del Río" iz Motoristovega dnevnika. Njen avtor je Jorge Drexler, na prireditiv pa jo je v spremstvu Carlosa Santane odpel Antonio Banderas.

Da njena ljubezen do rapa ni bila zgolj muha enodnevnica, je Akademija dokazala ponovno leta 2005, ko je za najboljšo izbrala "It's Hard Out Here for a Pimp" iz drame Hustle & Flow. Verjetno se še vsi spominjamo, kako so člani skupin Three 6 Mafia oskarja navdušeno sprejeli.

»We need to wake up« je v Gorovem dokumentarcu Neprijetna resnica prepevala Melissa Etheridge in tako opozarjala na globalno segrevanje. Pesem je postala prva in za enkrat edina z oskarjem nagrajena pesem iz dokumentarnega filma.

Celozaslonsko zajemanje 4.4.2010 03114.jpg Celozaslonsko zajemanje 4.4.2010 03139.jpg

Zasluženo je najlepša filmska pesem leta 2008 postala "Falling Slowly" iz malega, neodvisnega filma Once, ki sta jo napisala ter izvedla glavna igralca Glen Hansard in Marketa Irglova. Avtorja sta oskarja tudi zelo prisrčno prevzela.

V Indiji zelo popularni DJ, A.R. Rahman, je bil kar trikrat nominiran za glasbo v Revnem milijonarju: kot avtor glasbene podlage in kot avtor dveh pesmi. Dobil ga je za "Jai Ho". Pesem so kasneje priredile Pussycat Dolls.

Letos je oskarja dobil drugič nominiran T Bone Burnett, ki si ga je razdelil z so-avtorjem in izvajalcem, Ryanom Binghamom. Pesem sta v filmu pela Colin Farrell in Jeff Bridges.







Ni komentarjev:

Objavite komentar