2. april 2010

Nobelovec z oskarjem

Do današnjega dne je eni sami osebi uspelo dobiti dve izmed najbolj prestižnih nagrad na svetu: Nobelovo nagrado in oskarja.

nobel_medal.jpg w-78710-features-curators_choice-gallery_picture.jpg

To sicer ni Al Gore, dobitnik Nobelove nagrade za mir leta 2007, čigar dokumentarec Neprijetna resnica je dobil tudi oskarja. Slednjega namreč ni dobil Al Gore osebno, saj je po pravilniku Akademija nominirala ter nagradila režiserja in producenta Davisa Guggenheima.

Edini nobelovec z oskarjem oziroma edini oskarjevec z Nobelovo nagrado je irski romanopisec, esejist, v prvi vrsti pa dramatik, George Bernard Shaw. Švedska akademija ga je z Nobelovo nagrado za literaturo odlikovala leta 1925, Ameriška filmska akademija pa mu je trinajst let kasneje izročila še oskarja za najboljši prirejeni scenarij, Pygmalion, spisan na podlagi njegove gledališke igre. Adaptacije sicer ni napisal Shaw, temveč Ian Dalrymple, Cecil Lewis in W.P. Lipscomb, vendar so uporabili njegove izvirne dialoge, tako da je bil do oskarja upravičen tudi sam. Na podelitev se takrat ni prikazal in menda oskarja kasneje precej godrnjaje sprejel, češ da je to prava žalitev za Akademijo, ko mu poklanja nagrado, kljub temu, da zelo verjetno prej sploh še ni slišala zanj oziroma njegova dela.

Pygmalion je bil leta 1938 nominiran še za glavnega igralca in igralko (Leslie Howard in Wendy Hiller) ter najboljši film, vendar izgubil bitko z You Can't Take It With You. Igra je bila leta 1956 predelana v broadwayski mjuzikel z naslovm My Fair Lady, ki se je nato leta 1964 preselil tudi na velika platna in pobral kar osem oskarjev, tudi za najboljši film. V nepozabnem izdelku Georga Cukorja sta glavni vlogi odigrala Audrey Hepburn in Rex Harrison.

Showov oskar, ki ga vidite tudi na zgornji sliki, je razstavljen v njegovi hiši, sedaj muzeju, v britanski vasici Ayot St Lawrence.

Ni komentarjev:

Objavite komentar