21. julij 2010

Oskarji 2010: Film & režija

Torej, kar precej že zamujam z napovedjo morebitnih nominirancev za najboljši film 2010 (in posledično tudi režijo). Ker je prva polovica leta že za nami, bi teoretično sicer morali videti že polovico kandidatov, vendar vemo, da Hollywood velike adute špara za jesen. A z uveljavitvijo desetih nominirancev v glavni kategoriji se sistem nekoliko spreminja: lani smo tako do konca poletja videli (no, ne mi v Sloveniji, ker imamo pač počasne distributerje) kar štiri kasnejše nominirance, vključno z Bombno misijo, ki je oskarja tudi dobila. Letos se zdi, da so premiero že doživeli vsaj trije možni kandidati: Svet igrač 3, The Kids Are All Right (o lezbičnem paru z odraslima otrokoma, ki želijo spoznati biološkega očeta) ter pravkar izdani Inception, Christopherja Nolana. O slednjem se sicer krešejo različna mnenja. Prvemu valu odličnih kritik (za katere se sumi, da so le del marketniške kampanije studia Warner Bros.) je sledil drugi nekoliko mlačnejših, ki pa filmu še vedno pripisujejo uvrstitev med deset najboljših. Morda tudi zato, ker predlani ni bil nominiran Nolanov Vitez teme.

Celozaslonsko zajemanje 19.7.2010 111514.jpg

Še en film, ki ga v Cannesu sicer ni videlo veliko ljudi, a dovolj, da se o njem govori, je Another Year Mika Leigha. Brtanskega filmarja ima Akademija strašno rada, saj ga je, v različnih kategorijah, že šestkrat nominirala.

Na festivalu Sundance je gledalce in kritike prepričala drama Winter's Bone, kateri se prav tako napoveduje uvrstitev med nominirance. Dobro kaže tudi glavni igralki, 20-letni Jennifer Lawrence.

Ostalo so ugibanja: Sofia Coppola bo morda znova pokazala svoj talent v Somewhere; veliko se pričakuje od novega filma Juliana Schnabla, Miral, v katerem bo glavno vlogo odigrala lepa Freida Pinto; Edward Zwick bo predstavil dramo Love and Other Drugs, brata Coen pa remake vesterna True Grit. Ne pozabimo še na Terrenca Malicka in njegov The Tree of Life ter seveda težko pričakovani film o avtorju Facebooka, The Social Network v režiji Davida Fincherja.

somewhere.jpg treeoflife.jpg miral.jpg

Vsekakor je še veliko prezgodaj, da bi karkoli rekli. Čakajo nas še številni festivali, kjer se bo marsikaj skristaliziralo. Do konca oktobra nam bo vse skupaj že nekoliko bolj jasno.

2 komentarja:

  1. ko si že omenil sundance in cannes, bi lahko v to kategorijo vsekakor štel še po en film z vsakega festivala... Blue Valentine s Sundanca in Biutiful iz Cannesa, morda slednji nima tolkio možnosti, a vseeno menim, da bi znal presenetiti, saj je Inarritu ljubljenec akademije =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je, na Blue Valentine sem malo pozabil, čeprav je baje med resnejšimi kandidati. Biutiful pa niti nima blazno dobrih kritik - mogoče ga je v Cannesu nekoliko zasenčil Mike Leigh. No, bomo videli - kot si rekel je Inarritu ljubljenec Akademije. Bo treba počakati še na kako drugo mnenje (premiera bo šele konec leta).

    Glede na to, da je 10 prostih mest je v tej fazi še čist prezgodi karkoli napovedovati.

    OdgovoriIzbriši